Sophia – nadolazeće tijelo

Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan
samostalna izložba modnog dizajna

30.4. – 21.5.2020.

Kustosice i dizajnerice: Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan
Fotografije: Boris Berc
Dizajn vizuala za izložbu i animacije: — Plac Studio (Ivan Klanac i Roko Jurjević)
Scenska izvedba: Jasna Čižmek Tarbuk i Ana Kljujev

PREDGOVOR
Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan

“Istraživanje tijela i tjelesnosti u okvirima umjetnosti, ali i znanosti postaje glavna tema našeg svakidašnjeg života. Pojmovi poput dodira, udaljenosti, prirodnoga, neprirodnog, sve su to pitanja kojima se ova izložba bavi i želi dati naglasak na eksperimentalnom, ali i modnom tijelu.

Umjetnice JADRANKA HLUPIĆ DUJMUŠIĆ i PETRA KRPAN proteklih godina u zajedničkom radu istraživale su pojam tijela unutar suvremenog modnog dizajna, kao propadajuće, procesno tijelo koje se javlja kao posljedica tehnologije i ‘propadanja’ stvarnosti. Ovakav izazov u dizajniranju tijela za robota, postao je temeljna preokupacija autorica, inspirirana Sophijom – najpoznatijom roboticom današnjice. Kako i na koji način dizajnirati za neljudsko, za nadolazeće? Nadolazećem svi svjedočimo, udaljeni jedni od drugih, možda u nekom novom realitetu.

Ovom se izložbom želi naglasiti odnos ljudsko – neljudsko, ali i nova stvarnost – ona koja je robotizirana, kompjuterizirana i zauvijek promijenjena. Tijelo koje je odjeveno, dizajnirano i robotsko postaje kontrolirano umotano u bijeli pahuljasti materijal. Eksperimentalno robotsko tijelo na taj način autorice prividno omekšavaju poetskim kontrastom dajući mu privid ljudskoga. Stvara se nova poetika tijela u novom kontroliranom tehnološkom dobu.

Fotografije BORISA BERCA istražuju podvojenost tehnološkoga tijela, eksperimentirajući s projekcijama na objektima. PLAC STUDIO je virtualno animirao skice i fotografije kako bi prikazao fluidnost i realnost takvog tehnološkog tijela.
Istražujući anatomiju ljudskoga i premještajući ju na robotsko tijelo, autorice predstavljaju modele na tragu eksperimentalnog modnog oblikovanja no temeljna ideja leži u razmatranju novoga tijela i njegovog identiteta. Procesno tijelo, ono koje je fluidno i zauvijek u nastajanju, ali i nestajanju. Zbog posebnih neljudskih okolnosti, robotsko tijelo ujedno je i galerijsko virtualno tijelo što nas dodatno umjetnički motivira.

Videom sa scenskom izvedbom na temu robotiziranog tijela navedeno potvrđuju koreografkinja JASNA ČIŽMEK TARBUK i plesačica ANA KLJUJEV. Na ovaj je način nastao prošireni projekt koji objedinjuje ideju galerijske modne, grafičke, digitalne i plesne umjetnosti unutar suvremene mode i virtualnog svijeta.

Autorice zanima istraživačko-umjetnički rad na rubovima novih, do sada nepostojećih formata koja zalaze u sferu društvenih, kulturalnih, gospodarskih i političkih koncepata. Galopirajuću tehnologiju 21. stoljeća vjerojatno je nemoguće zaustaviti, no moguće je dopustiti distancu onima koji to žele ili eksperimentirajući koristiti integralnu svijest za nas koje to umjetnički inspirira. Želimo vjerovati da će nova umjetnost stvoriti neki novi umjetnički ‘kolektivni imunitet’, a time i biti začetak boljeg, humanijeg svijeta, onoga gdje ne postoji pojam udaljenosti jednog čovjeka od drugog.”

 

ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti prilagođava se zahtjevima situacije vezano uz pandemiju bolesti COVID 19 i svakodnevno donosi svoj izložbeni program putem društvenih mreža i web stranice. Tako će i izložba „Sophia – nadolazeće tijelo“ biti dostupna ovdje i na društvenim mrežama ULUPUH-a.

Katalog izložbe dostupan je na poveznici:

https://issuu.com/ulupuh/docs/ulupuh_20200430_-_sophia_-_katalog

Pozivamo vas da uživate u izložbi iz udobnosti i sigurnosti vlastitog doma!
(Klikom na fotografiju otvara se galerija.)

 

 

 

 

Jadranka Hlupić Dujmušić
Samostalna umjetnica rođena u Zagrebu gdje je završila Školu primijenjene umjet­nosti i dizajna, magistrirala na Tekstil­no-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na smjeru Teorija i kultura mode. Bavi se industrijskim, konceptu­alnim i eksperimentalnim modnim dizaj­nom. Sudjelovala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Surađuje na EU projektima vezanim uz umjetnost i kultu­ru. Članica ULUPUH-a, HZSU-a, HDD-a i dr. Živi i radi u Zagrebu.

Petra Krpan
Rođena je u Zagrebu gdje je diplomirala i magistrirala na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao asistentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu na Zavodu za dizajn tekstila i odjeće. Sudjelovala na simpozijima i izložbama u zemlji i inozemstvu. Članica ULUPUH-a i HDD-a. Živi i radi u Zagrebu.

Plac Studio
Roko Jurjević i Ivan Klanac završili su Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Roko odjel grafike, a Ivan odjel arhitekture. Obojica iste godine upisuju Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu. Početkom diplomskog studija počinju surađivati na raznim projektima. Suradnju su odlučili i službeno oformiti te po završetku studija otvaraju svoj studio – Plac Studio. Ideja iza koje stoje je ponuditi svojim klijentima, onim stalnima i novima, nešto svježe i novo. Fokus stavljaju na inovativnost i individualni pristup svakom projektu. Osim naručenih projekata rade i na projektima u kulturi, a sudjeluju i na natječajima.

Boris Berc
Profesionalni je fotograf, rođen u Zagrebu. Izlagao je samostalno na više od 20 i na 40-tak skupnih izložbi. Član je ULUPUH-a i HZSU-a. Zaluđen je putovanjima, čajem, glazbom i fotografijom. Ima dvoje djece koje jako voli i imao je psa koji je ostavio veliku prazninu iza sebe. Jedva čeka da sve ove izolacije prođu kako bi se mogao zaputiti bilo kamo. Trenutno ga jako boli koljeno.

Jasna Čižmek Tarbuk
Završila je Školu za ritmiku i ples, Laban Somatic Studies International, te Projektni menadžment u Zagrebu. Nakon plesačke karijere nastavlja se baviti koreografskim radom u okviru kojeg stvara dvadesetak cjelovečernjih plesnih premijera te scenskom pokretom za više nagrađivanih predstava. Predavala je različite plesne predmete u Školi za ritmiku i ples Ane Maletić i Silvije Hercigonje kao i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a trenutno radi kao nastavnica u Umjetničkoj školi Franje Lučića. Članica je UPUH-a
i UPPU Puls-a.

Ana Kljujev
Višestruko je nagrađivana maturantica Umjetničke škole Franje Lučića te pohađa Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Do sada je nastupala kao plesačica u nekoliko cjelovečernjih predstava, te modnih performansa.

 

Organizator izložbe:

ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.