Srećko Puntarić Felix — 30 godina Felixa

U utorak, 12. travnja 2005. u 19 sati otvorena je retrospektivna izložba karikatura Srećka Puntarića Felixa u povodu 30. obljetnice rada autora.

Izložbu je otvorio dr. Frano Dulibić.

U predgovoru kataloga izložbe Fedor Kritovac piše: “Felixove su karikature poput pantomime gdje jedan tipičan lik dočarava i tumači bezbroj situacija i karaktera umnožavajući, kad to zatreba, i sebe sama. (…) Likovi tako bivaju ili anonimnim članovima neke euforične ili pak začuđene ili depresivne mase koja nekamo kulja, čeka u repu ili sluša didaktička predavanja ili lik postaje i svojeglav lukavac koji se iz mase izdvaja ili joj proturječi. Povremeno su glavni likovi karikatura i životinje: svinje, krave, konji, miroljubive i grabežljive ptice, medvjedi, ribe, puževi i nadasve štakori koji postaju i univerzalne domaće životinje usrećujući život prosjacima – marginalnoj skupini kojoj Felix u svom socijalnom senzibilitetu posvećuje mnogo pažnje i ljubavi.”

Hrvoje Hitrec, autor drugog teksta u katalogu zaključuje: “Srećko Puntarić zna ući u crvotočne pukotine velikih laži i zagrebati po nakupinama tlapnji, taština i zadovoljnih snova, ali u tom poslu naleti i na nevidljiv svijet dragih, sićušnih organizama ili predmeta koji vape da budu humanizirani i ne smeta ih što će pritom biti smiješni.”

O autoru

Srećko Puntarić Felix rođen je 1952. god. u Zagrebu. Prve karikature objavio je u humorističkom časopisu KEREMPUH 1975. Od tog vremena pojavljuje se u gotovo svim tadašnjim dnevnim i tjednim novinama. U dnevnom listu VJESNIK surađuje od 1986., a u rubrici FELIX u VEČERNJEM LISTU redovito izlazi od proljeća 1995. Surađuje i s europskim humorističkim časopisima NEBELSPALTER (Švicarska) i EULENSPIGEL (Berlin-Njemačka). Sudjelovao je na gotovo svim kolektivnim svjetskim izložbama i festivalima karikatura, gdje je osvojio tridesetak nagrada i priznanja (GRAND PRIX, Istambul, Turska 1986.; GRAND PRIX, Knokke Heist, Belgija 1987.; 1. nagrada, Vercelli, Italija 1984., 2. nagrada, Amsterdam, Nizozemska 1989.; 2. nagrada, Foligno, Italija 1988.; Specijalna nagrada, Tokio, Japan 1987.; Specijalna nagrada, Berlin, Njemačka 1993…).Od samostalnih izložbi dosad je priredio nekoliko u inozemstvu (Bern, Beč, Budimpešta) i preko dvadeset domaćih (Zagreb, Slavonski Brod, Bjelovar, Varaždin, Čakovec, Koprivnica, Krapina…). Od 1990. do 1992. surađivao je sa “Zagreb-filmom” na izradi animiranih filmova pod nazivom “TV FELIX”. Izdao je 27 knjiga karikatura u zemlji i inozemstvu. Osnivač je prve galerije za humor i karikaturu u Hrvatskoj pod nazivom FELIX FUN FACTORY koja djeluje od proljeća 1994. u Zagrebu, Harambašićeva 10.

Član je Hrvatskog društva karikaturista i ULUPUH-a, te europskog društva karikaturista FECO.