Tihana Mikša Perković: Past… at last

Tihana Mikša Perković: Past… at last
izložba modnog dizajna

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
10.3. – 26.3.2016.
Otvorenje izložbe je u četvrtak, 10. ožujka u 19 sati

„Teško je danas, u identitetski fluidnom i razmrvljenom svijetu, kreirati odjeću koja će biti više od nečijeg subjektivnog hira, koja će moći pretendirati na nekakvo, ma koliko kratko, trajanje. Možda to više i nije važno, ali do vrijednosti nam je ipak uvijek stalo, do nečeg što nadilazi naše puko bivanje ovdje i sada, pa i kad je u pitanju odijevanje. Čime zaodijevamo svoje tijelo, kako se pojavljujemo pred drugima i što na taj način komuniciramo, do toga će nam biti stalo dokle god ćemo ovaj svijet dijeliti s drugima.
Tihana Mikša Perković svjesna je toga, i u svom traganju za odijevanjem vrijednim čovjeka poseže u povijest jednako kao i u suvremenost, u kontinuitetu života nalazeći jedini pravi izvor inspiracije. Njeno su nadahnuće narodne nošnje iz hrvatskih krajeva koje interpretira u suvremenom ključu, tretirajući ih suvremenim tehnikama obrade tekstila. Iz riznice povijesti i sadašnjosti, kao pravi postmoderni čarobnjak, slobodno odabire motive, materijale, uzorke i boje kojima gradi vlastiti modni izraz. U potrazi za inspiracijom posegnuti će za tradicionalnom japanskom tehnikom prošivanja odjeće sashiko, kao i stone wash tehnikom izbjeljivanja džinsa raširenom u suvremenoj popularnoj kulturi Zapada. Pri tom je likovni aspekt motiva ili tehnike, manje nego izvorni kontekst, ono što određuje njihovu primjenu (…) Monokromija je Tihanin izbor, kao i reducirana, jednostavna silueta – tako do izražaja dolazi tekstura materijala i obrada detalja kojima posvećuje veliku pažnju. (…) Minimalizmu unatoč, njen izraz ne odlikuje suzdržanost– čest odabir jarkih boja (crvena) i skulptorsko nabiranje tkanina odaju autoricu koja će dati oduška emociji i gesti – produžiti prednju stranu prsluka sve do poda, bogato nabrati suknju na bokovima, vunenim runom oblikovati hiperdimenzionirani raster osnove i potke. Mjera nije mjerilo. Upravo kroz slobodno poigravanje oblicima i eksperimentirajući suvremenim tehnikama obrade, ona tradicionalne oblike narodne nošnje uvodi u svijet svog vremena. Past … at last, duhovito je naslovila svoje istraživanje na tu temu, no možda je prije riječ o Future… at last.“ (Maša Štrbac, iz predgovora)

Sama je autorica u katalogu detaljno opisala svoje nadahnuće i metode rada, uvodeći nas u niz stručnih termina, upoznajući nas i na taj način s narodnom nošnjom koja joj je bila polazište, ali i suvremenim obradama tekstila koje je rabila u izradi svojih radova. Ideju cijelog projekta sažela je ovako: „U vlastitom subjektivnom odabiru vizualno atraktivnih momenata izabrala sam elemente koje sam smatrala nepravedno zaboravljenim, ili estetski dragocjenim, da li konstrukcijom ili samim svojstvima tekstilne tvorevine koja crpi svoju ljepotu i funkcionalnost iz karakteristika samog prirodnog vlakna. Zatim sam ih dorađivala i transformirala u traganju za suvremenim osviještenim čovjekom. Bila mi je namjera da pođem putevima naših predaka i da se na kontemplativan i repetitivan te dugotrajan način posvetim sveukupnoj izradi svakog odijela. Zapravo sam imala namjeru usporiti se, biti dio samog procesa, a ne samo konzument gotove bezlične otuđene odjeće.“ (Tihana Mikša Perković)

O autorici:
Tihana Mikša Perković magistrirala je Tekstilni i modni dizajn, modul Dizajn tekstila na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Članica je ULUPUH-a, HZSU-a i HDD-a.
Njeno područje interesa su modni i tekstilni dizajn, ilustracija te izrada lutaka i igračaka. Sudjeluje na brojnim i međunarodnim revijama, natječajima te izlaže na brojnim žiriranim izložbama. Bavi se manufakturnom proizvodnjom malih serija i unikatne odjeće, kao i istraživanjem eksperimentalne mode i tekstilnih tehnika. Surađuje kao ilustrator sa hrvatskim izdavačkim kućama. U domeni edukativnih djelatnosti, osmišljava i vodi radionice, kako za odrasle tako i za osnovnoškolski uzrast. Dobitnica je 3 nagrade za svoj dizajnerski rad. Više na www.tihanamiksa.com

Izložba se može pogledati do 26. ožujka, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom i praznicima galerija zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

U prilogu: Fotografije dijela izloženih radova – autor fotografija: Vanja Šolin

Datum održavanja: 10.3. – 26.3.2016. / Autor teksta: ULUPUH