Vilim Halbärth: Flying boats 2

Vilim Halbärth:
Flying boats 2
izložba mobilnih skulptura

Galerija ULUPUH
Tkalčićeva 14, Zagreb
20.12.2016. – 4.1.2017.
Otvorenje u utorak, 20. prosinca u 19 sati

„Punih deset godina Vilim Halbärth surađuje s trogirskim brodogradilištem, druži se sa škveranima i stvara radove posvećene brodogradnji, ljudima, kulturi i tradiciji brodogradnje koja čini sastavni dio identiteta naše zemlje. Kroz niz ciklusa Halbärth je opisao obrise i nutrinu broda, interpretirao plodnost brodogradnje, prepoznao njezin rukopis u odbačenom materijalu da bi u posljednjem ciklusu krajnjom redukcijom i razgradnjom formi brodogradnju sveo na njezinu bit – jezgru koja počiva na pravilnosti tri ključna elementa: pravcu, kružnici i elipsi.

Vilim Halbärth oblikuje niz različitih brodova sastavljenih od potpuno istih elemenata. Svaki brod nosi vlastitu priču, ali počiva na istom konstruktivnom počelu. Redukcijom brodogradnje na samu kralježnicu broda – fizičku i mentalnu – Halbärth ukazuje na nepobitnu važnost identiteta u nestajanju. Brodogradnja je utkana u kolektivnu svijest naše zemlje, te njezinim nestajanjem nestaje i dio nas, našeg znanja, iskustva i tradicije koja nas direktno vezuje uz more. Upravo brod omogućuje bijeg u daleka morska prostranstva i toliko priželjkivanu slobodu, ali istovremeno primorava čovjeka na prepuštenost samome sebi. Možda nam je upravo to i potrebno – otisnuti se u nepoznato kako bi se vratili sebi.“ (Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.)

Vilim Halbärth rođen je 1970. godine u Trogiru. Završio je srednju školu matematičko-informatičkog smjera te kameno – klesarsku školu u Pučišćima na Braču. Diplomirao je kiparstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Izlagao je na više skupnih izložbi, te na osam samostalnih. Član je ULUPUH-ove Kiparske sekcije od 2011. godine. Živi i radi u Trogiru.

Izložba se može pogledati do 4. siječnja 2017., radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Datum održavanja: 20.12. – 30.12.2016. / Autor teksta: ULUPUH