Vizualni identitet Zgrafa 10

izložba radova pristiglih na natječaj

Od 2. do 6. listopada 2007. godine u Galeriji ULUPUH mogla se pogledati izložba radova pristiglih na natječaj za Vizualni identitet Zgrafa 10, kojom se ujedno obilježio početak priprema jubilarnog, desetog izdanja ove značajne međunarodne izložbe grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija koja će se održati u svibnju 2008. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva Kulture i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Tijekom proteklih tridesetak godina (od 1975.) ZGRAF je predstavljao odabir hrvatske i međunarodne produkcije grafičkog dizajna, što ga čini nužnom karikom u sustavnom predstavljanju domaćeg dizajna. ZGRAF pruža neposredan uvid u suvremenu međunarodnu grafičku kreativnost, čime se domaći dizajn kontinuirano valorizira i postavlja u neposredan odnos sa svjetskim trendovima. Jubilarni ZGRAF 10 unutar problemskog okvira GLOBAL/LOCAL želi omogućiti dijalog lokalnih i globalnih vizualnih jezika, u vrijeme kada više ne postoje dominantni mediji, prevladavajući stilovi niti vodeći centri vizualnog izražavanja. Njihovom konfrontacijom želi se istražiti koliko jedni utječu na druge i provjeriti vrijednosti nastale tim sučeljavanjem.

Na izložbi u Galeriji ULUPUH predstavljeno je 60 radova pristiglih na natječaj za vizualni identitet desetog izdanja ove manifestacije. Žiri u sastavu Morana Radanović, Mario Aničić, Igor Čakljušić, Sanja Rocco, Igor Stanišljević među njima je izabrao tri kojima su dodijeljene nagrade, a rješenje kojemu je dodijeljena prva nagrada, bit će realizirano.

Prva nagrada dodijeljena je prijedlogu Google goblen (u prilogu) kreativne agencije NUKLEUS
KREATIVNI DIREKTOR; Iva Canki, COPYWRITER; Ivana Franić, Nenad Vukušić
ART DIRECTOR/DIZAJNER; Igor Perkušić

Druga nagrada dodijeljena je prijedlogu Studija za grafički dizajn DVA M
DIZAJNER: Bojana Bota

Treća nagrada dodijeljena je prijedlogu DIZAJNERA: Antuna Stagličić- Balena

Obrazloženje Prve nagrade: Prvonagrađeni rad uspio je svojim vizualnim rješenjem prenijeti dio tematskog sadržaja nadolazećeg 10-tog ZGRAF-a. Rad ima kvalitetan pomak od uobičajenih visokoestetiziranih elemenata kojima se naša dizajnerska sredina bavi i na vrlo duhovit ali i groteskan način razbija estetsku vrijednost i potencira kič, koji kao element u potpunosti odgovara tematskim raspravama, odnosno zadanoj temi.

Organizator Zgrafa 10: ULUPUH
Ravnateljica Zgrafa 10: Janka Vukmir