Vladimir Končar: Uvijek gladan pogled

U četvrtak, 27. travnja 2006. u 19 sati u Galeriji ULUPUH otvarena je izložba «Uvijek gladan pogled» autora Vladimira Končara, člana ULUPUH-ove Sekcije za multimediju i intermediju.

Reagirajući na trodijelni prostor galerije autor je svoj rad oblikovao u tri strukturalne i formalne cjeline, tri različita pogleda na isječak iz života – zagrebačku tržnicu Savica.
U prvom dijelu fotografijama dokumentaristički bilježi različite motive predočujući raznolikost potrošačkog društva i trgovinsku konkurentnost ponude. Drugi dio čine tri usporedne video projekcije. U jednoj je statičnom kamerom iz gornjeg rakursa zabilježen sam autor pri kupnji namirnica u tipičnom subotnjem metežu i gužvi. Druga prikazuje cjelokupni radni dan od otvaranja do zatvaranja tržnice, ali montiran ubrzano kako bi se potencirao protok, raznolikost ponude i ljudi tijekom dana. U trećoj projekciji autor kamerom iz ruke snima krupne planove ljudi, lica, ruke i hranu onako kako ih vidi dok obilazi tezge i bira krumpir, poriluk, paradajz…

«Od apersonalne statične kamere iz dalekog gornjeg rakursa, preko ubrzane snimke dana, realnog vremena snimanja i autora u kadru, kamera se seli u visinu pogleda, postaje komunikativna i životna čemu pridonosi i snimanje iz ruke. Putovanje ka oživljavanju trenutka u realnom vremenu i prostoru nastavlja se trećem segmentu rada. Autor u galeriju seli tezgu s voćem i povrćem, zajedno s prodavačicom koja svoje proizvode prodaje u galeriji ovaj puta kao umjetničke artefakte. (…) Recepcija umjetničkog djela kao dijaloga umjetnosti i života nastavlja dalje započeti put kroz kupnju i konzumiranje hrane, a recepcija s uobičajenog gledanja umjetničkog djela širi se na druga osjetila opip, mirise i okuse…» (Davorka Perić Vučić Šneperger, iz kataloga)

Izložba će biti otvorena do 15. svibnja.