Vodič kroz fantastični bestijarij Europe i Hrvatske

Vodič kroz fantastični bestijarij Europe i Hrvatske
/ vodič kroz povijesne i kulturološke spone Hrvatske i zemalja Europske unije /

Fotografija i video: Bernard Čović
Zvuk i video: Jesper Hedegaard Petersen
Autor i voditelj projekta: Željko Zorica
Produkcija: STUDIO ARTLESS

Od 30. rujna do 7. listopada 2008. u Galeriji ULUPUH mogla se pogledati dokumentacijska izložba «Vodič kroz fantastični bestijarij Europe i Hrvatske – vodič kroz povijesne i kulturološke spone Hrvatske i zemalja Europske unije».

Na izložbi je predstavljen dio opsežnog dokumentacijskog materijala nastalog za tromjesečnog fotografsko–video-audio-biciklističkog performansa kojeg su izveli Bernard Čović iz Hrvatske i Jesper Hedegaard Petersen iz Danske. Riječ je o prvom dijelu projekta «Vodič kroz fantastični bestijarij Europe i Hrvatske“ autora i voditelja Željka Zorice, u produkciji STUDIJA ARTLESS. Tijekom svog biciklističkog putovanja dugog 2859 kilometara autori su prošli kroz Mađarsku, Slovačku, Austriju, Češku, Njemačku i Dansku, fotografirajući i arhivirajući motive s odabranih građevina u izabranim gradovima (Budimpešta, Bratislava, Beč, Bamberg, Keln, Kopenhagen). Tijekom tog putovanja snimljeno je oko 1100 fotografija kojih će dio biti predstavljen na ovoj izložbi. U nastavku projekta, svaki od tih motiva biti će obrađen, znanstveno i umjetnički, i objedinjen u knjizi “Vodič kroz fantastični bestijarij Europe i Hrvatske”. U srednjem vijeku, a i prije bestijariji su bili znanstvene knjige u kojima se opisivao životinjski svijet poznatih i nepoznatih prostora tadašnje civilizacije. Broj motiva po kojima će biti sačinjen Vodič kroz fantastični bestijarij Europe i Hrvatske je izuzetno velik i do ovog trenutka nesaglediv, i upravo je u toj činjenici posebna zanimljivost ovog projekta.

O autorima

Bernard Čović je rođen 1978. godine. Završio je Global Fotoskole u Kopenhagenu, Danska. Od 2004. radi kao fotograf (honorarni suradnik) Vjesnika. Sudjeluje u raznim umjetničkim projektima (Motovun i Zagreb Film Festival, projekt Carmen) te je vodio i fotografske radionice (Križevci, Rovinj). Također, sudjeluje na raznim skupnim, nacionalnim i međunarodnim izložbama. 2007. godine je imao 1. samostalnu izložbu „Foto natječaj Bernard Čović“. Član je Fotokluba Zagreb, Cro Art Photo Club-a i Hrvatskog novinarskog društva.

Jesper Hedegaard Petersen rođen je prije 33 godine i živi i radi u Kopenhagenu u Danskoj. Radio je kao kuhar, radio reporter, glazbenik, vozač taxi bicikla, utovarivač tereta…….Njegov glavni interes leži u pisanju, vožnji bicikla ( …to je filozofija i uživanje koje želim podijeliti sa što više ljudi..), radu i igranju sa zvukovima ( ..uši pomažu proizvesti bolje slike od onih koje su predočene očima u tišini..). Pomalo sam naivna ali izrazito otvorena i mobilna osoba koja se ne boji izazova.Nadam se kako će uskoro cijeli planet biti moje igralište.

Umjetnička organizacija STUDIO ARTLESS organizira i producira umjetnička događanja, festivale, filmove, kazališne predstave, izložbe u području suvremene umjetnosti i teorije. Djelovanje Studija Artless ima i akcijski karakter jer pokreće događanja i producira umjetnička događanja od vitalnog značenja za javni interes. www.studio-artless.hr