Zdenko Šlibar: Samoljudi, izložba skulptura

U četvrtak, 28. travnja 2005. u 19 sati otvorena je izložba «Samoljudi» autora Zdenka Šlibara. Izložbu je otvorila gđa Višnja Slavica Gabout, likovna kritičarka.

Autor je izložio dvadesetak radova, skulptura i instalacija, na temu “Samoljudi”, s idejom naglašavanja da su ljudi, unatoč životu u mnoštvu, individue koje uvijek nose neki svoj specifikum, osobnost, identitet, duhovitost ili duhovnost, poetičnost ili revolt, osjećajnost ili nelagodu, ali ponajviše osamu i otuđenost.

“Samoljudi. Blokovita, megalitska bića koja su, čini se, zakoraknula u ovaj svijet iz jedne druge zbilje. Nalik ljudima, a opet – transformirani i nekako drukčiji. (…) “Samoljude” je Šlibar “konstruirao” kao asamblaže. Kao “kompilativno zajedništvo” raznih pronađenih i otpadnih predmeta (uključujući i temeljnu “kiparsku masu”), a u tom zajedništvu ono racionalno je postalo emotivno, a ono funkcionalno estetski privlačno. (…)Tako, gledajući u novome kontekstu i novim ambijentalnim odnosima Šlibarove skulpture – primjerice “Šeširnu”, “Vremenskog čovjeka”, “Dvije”, “Maloglavog”, “Kvadratičnog”, “Par”, “Ženu iz pizzerije”, ili instalaciju “Samoljudi”, ne samo da prvotno značenje pronađenog i iskorištenog “konstrukcijskog” materijala blijedi, nego on u novome suživotu, osim neočekivanoga značenja, dobiva i jednu začuđujuću poetiku. (…) A detalj je ovdje karakteristična šifra. Odabran iz predmetne stvarnosti, svojevrsni je putokaz za pronalaženje puta iščitavanja. Ali ne samo iščitavanja autorskog djela Zdenka Šlibara, nego, u jednom širem kontekstu, putokaz i za pronalaženje načina iščitavanja emocionalne nutrine i egzistencijalne suštine svakoga od nas. Zato, “Samoljudi” – nismo li to možda i mi !” (Višnja Slavica Gabout, iz kataloga)

O autoru

Zdenko Šlibar (rođen 1949. u Zagrebu), bavi se profesionalno keramikom i kiparstvom. Izlagao je na petnaestak samostalnih (Zagreb, Čakovec, Knin, Marija Bistrica) i isto toliko skupnih izložbi. Tri rada mu se nalaze u javnim prostorima u Zagrebu i Podsusedu. Član je ULUPUH-a, kiparske sekcije i Sekcije za keramiku, porculan i staklo, LIKUM-a i Hrvatskog keramičarskog udruženja KERAMEIKON iz Varaždina. Živi i radi u Zagrebu.