Žejko Jelenski: Buđenja

U četvrtak, 12. siječnja 2006. u 19 sati u Galeriji ULUPUH otvara se izložba fotografija «Buđenja» autora Željka Jelenskog, člana ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju.

Željko Marcijuš, autor uvodnog teksta u prigodno objavljenoj monografiji istog naziva, piše: “Novi monografski ciklus fotografija Željka Jelenskog znakovito nazvan “Buđenja” sastavljen je od fotografskih slika prirode. Čak i kad autor u vodi snima zrcaljenje motiva ili kroz prozorsko staklo filtrirane, “prelomljene” dijelove mediteranske vedute ili pak prizore seoske arhitekture uklopljene u okoliš, riječ je o pejzažnom pristupu motivu, slici organskog ili anorganskog svijeta. (…) Prevladavaju uglavnom horizontalni formati fotografija, što pridonosi osjećaju slobode potencijalnog širenja prostora iza rubova fotografije, svojevrsne beskonačnosti prirode (…) Ovdje je riječ o sinkronosti i katkad podudarnosti unutrašnje slike autora koja se kao vizualni korelativ pretapa u vanjsku sliku i pa-sliku, o stanjima duha u duhovnosti koja se ne iscrpljuje u tehnološkoj i mehaničkoj civilizaciji, već proširuje svoje horizonte i pronalazi svoje značenje u dijelu veće cjeline. Tako snaga prirode postaje snaga fotografske slike Željka Jelenskog.”

O autoru

Željko Jelenski (r. 1961), bavi se profesionalno fotografijom 19 godina. Vrhunski je stilista i do danas je održao 28 samostalnih i 12 skupnih žiriranih izložbi. Radio je na mnogim umjetničkim projektima od apstraktne do modne fotografije, a kontinuirano objavljuje fotografije s rock tematikom. Surađuje s mnogim hrvatskim novinskim publikacijama u kojima je do sada objavio preko deset tisuća fotografija. Član je ULUPUH-a i HZSU-a. Živi i radi u Zagrebu.

 

Izložba će biti otvorena do 4. veljače.