Život bez Gabrielle Ferri

Olga i Priit Pärn
izložba originalnih filmskih materijala

U okviru Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta od 2. do 7. lipnja 2009. u Galeriji ULUPUH mogla se pogledati izložba “Život bez Gabrielle Ferri” autora Priita Pärna, slavnog estonskog animatora, dobitnika Animafestove nagrade za životno djelo 2008. godine.

Izložba je obuhvaćala pedesetak originalnih crteža i drugih filmskih materijala (skica, uvećanih filmskih sličica) rađenih za film “Život bez Gabrielle Ferri” kojeg je Priit ostvario u suradnji sa Olgom Pärn. Film pun tipičnog Pärnovskog crnog humora i zaigranog nadrealizma, kroz svoj jedinstven grafički stil prepričava odnos između muškarca i žene, konstantno napet između strasti i mržnje. Prema uvjerenju autora, izložene skice, crteži i filmske sličice na poseban način predočavaju kompleksnost ove filmske priče jer “Film je, kao i život, tijek slika. U filmu su to zaustavljene slike, u životu – trenuci. Ti trenuci na vremenskoj ljestvici čine priču. Baš kao i u filmu, postoje prekrasni trenuci u kojima bi netko htio zaustaviti vrijeme. U životu to znači crtati, slikati ili fotografirati. U filmu postoje razni načini. Da biste ih vidjeli i doživjeli, trebate posjetiti izložbu na kojoj su pokazani najbolji trenuci “Života bez Gabrielle Ferri” (Priit Pärn).

Na izložbi se mogao pogledati i film “Život bez Gabrielle Ferri”.

Organizatori izložbe

Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb u suradnji sa festivalom animiranog filma Animated Dreams

O autorima 

Priit Pärn (1946, Tallinn, Estonija) diplomirao je biologiju na Sveučilištu Tartu 1970. Godine 1976. počeo je raditi kao umjetnički direktor i redatelj animiranih filmova na odsjeku za animirani film Joonisfilm u studiju Tallinnfilm. Od 1994. radi u studiju Eesti Joonisfilm. Od kraja 60-ih Pärn je aktivan karikaturist i ilustrator. Posljednjih 12 godina održao je više od 30 samostalnih izložbi u mnogim europskim zemljama i u Kanadi. Zadnjih 10 godina radi i kao profesor. Predavao je na filmskim školama u Finskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Španjolskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Engleskoj. Od 1994. do 2006. Pärn je radio kao umjetnički direktor Odsjeka za animaciju Škole za umjetnost i medije Turku u Finskoj. Od 2006. na čelu je Odsjeka za animaciju pri Estonskoj umjetničkoj akademiji.

Olga Pärn (1976, Minsk, Bjelorusija) diplomirala je 2000. na grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Bjelorusiji. Od 1996. do 2003. radila je na odsjeku za animirani film studija Belarusfilm. Studirala je na školi za animaciju La Poudrière u Francuskoj, gdje je režirala svoj diplomski film “Sanjar”.