11. EDU MEĐUNARODNE RADIONICE KOSTIMOGRAFIJE, MODE I TEKSTINOG OBLIKOVANJA

Galerija ULUPUH

Ilica 13 / 1. kat, Zagreb

8.12.-21.12.2023.

Svečano otvaranje izložbe održat će se u petak, 8. prosinca u 18 sati u Galeriji ULUPUH, Ilica 13, u Zagrebu.

Na izložbi sudjeluju studentice i studenti diplomskog studija Kostimografija s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, Odseka Kostim, modul Scenski kostim s Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, te odsjeka Moda i tekstilija s Fakulteta za dizajn u Ljubljani, koji su sudjelovali na radionici organiziranoj u trajanju od 04.12. do 07.12. na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Baruna Filipovića 28 a.

Temu ovogodišnje radionice DIHOTOMIJA osmislila je red. prof. Ljiljana Petrović s Fakulteta primenjene umetnosti u Beogradu s odjela Scenski kostim.

Radionice kostimografije, mode i tekstilnog oblikovanja vodile su mr Ljiljana Petrović, red. prof. (Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, Srbija), doc. dr. art. Ivana Bakal (Tekstilno-tehnološki fakultet/ Hrvatska) koja je i inicijator i voditelj cijelog projekta, izv. prof. art. Tanja Devetak s Fakulteta za dizajn (Ljubljana, Slovenija), dizajnerica i kostimografkinja , univ.dipl.inž.tekst. in oblač. Nika Ravnik, članica KD Galerija GT te stručna suradnica mag. ing. techn. text. Đurđicom Kocijančić iz Zagreba.

DIHOTOMIJA: Scenski kostim / Moda i spol – povezani ili u sukobu

Dihotomija je riječ grčkog porijekla (grč. διχο – na dva dela + τομία — podjela na dvoje). Njeno značenje podrazumeva: Suprotnost/ Antipod/ Osporavanje / Kontradiktornost/ Kontrast / Opozicija /. Podjela na dvoje, najčešće na dva međusobno isključiva, suprotstavljena ili kontradiktorna dijela; dvojstvo; oprjeka. Može se promatrati i kao psihološka podjela čovječjeg bića na dušu i tijelo, ali i kao podjela cjeline na dva nezavisna entiteta, dijelove, koji se ne preklapaju i često su suprotstavljeni po prirodi i značenju a da pri tome nisu potpuno jednaki.

Dihotomija je klasifikacija dve suprotstavljene ideje kao podskupova originalne ideje ili koncepta, starog i novog, tradicionalnog i suvremenog, scenskog i modnog, duhovnog i vizualnog, taktilnog i transcendentalnog.

Autori radova:

Studenti Fakulteta primenjene umetnosti Beograd, odsjeka Kostim-modul Scenski kostim: Miljana Milijašević, Milica Milutinović, Olivera Petković, Sanja Rajić, Teodora Tulović, Milica Vučinić. Autorica fotografija: Višnja Manić, modul Fotografija s FPU-a, Beograd, 3. godina

Studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zavoda za dizajn tekstila i odjeće, druga godina diplomskog studija Kostimografija: Mirta Baranić, Jana Friščić, Ana Jančiković, Tesa Koren, Roza Marija Marković, Nikolina Manda Šarić, Silvija Šubek i Laura-Ana Zdunić.

Studenti Fakulteta za dizajn, Ljubljana, Slovenija: Lovro Kranjc, Špela Perc, Edita Kapš Šikonja.

Projekt EDU međunarodnih studentskih radionica započet je 2013. godine. Riječ je o međunarodnim studentskim radionicama kostimografije / mode i tekstilnog oblikovanja / likovne kritike i eseja na kojima sudjeluju studenti iz zemlje i regije (kroz pozivni natječaj na srodnim fakultetima). Cilj je, kroz godišnje radionice sa studentima i izložbe njihovih radova, stjecanje specijalističkoga znanja i usavršavanje kreativnog i individualnog pristupa kao suplement nastavnoga programa. Projekt pruža mnoštvo primjenjivih rješenja za bolju organizaciju i rezultate obrazovnog sistema na visokoobrazovnim ustanovama u području humanističkih znanosti, umjetnosti i dizajna kroz sinergiju predavača/voditelja radionice i studenata/polaznika radionice. Autorice projekta su doc. dr. art. Ivana Bakal i dr.sc. Silva Kalčić.

Organizator: ULUPUH

Partneri:

  • Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • TTF galerija
  • Hrvatska sekcija AICA-e
  • Fakultet primenjenih umetnosti iz Beograda, Srbija
  • Fakultet za dizajn iz Trzina ‒ Pridružena članica Univerze na Primorskem, Slovenija
  • Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu, Odsjek za povijest umjetnosti
  • Center za raziskave dizajna, Slovenija

Projekt se realizira uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.

Posjetitelji će moći razgledati izložbu od 8.12. do 21.12. u Galeriji ULUPUH, Ilica 13/1.kat, Zagreb, radnim danom od 10 do 17 sati i subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom Galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan.