50. kongres Međunarodne akademije za keramiku / AIC-IAC u Genevi (Švicarska)

U Genevi je u od 12. do 16. rujna 2022. održan veliki jubilarni, 50. kongres Međunarodne akademije za keramiku (AIC-IAC), s centralnom temom „Melting Pot“ (u slobodnom prijevodu „Multinacionalna kulturna raznolikost“, aludirajući time na raznoilikost koja je u društvenom i umjetničkom smislu karakteristična ne samo za multinacionalnu Genevu, nego danas i globalno). Kongres je okupio mnogobrojne sudionike, članove AIC-IAC  i goste sa svih kontinenata, koji su pod zajedničkom temom kroz niz zanimljivih izlaganja i sesija, iznijeli svoja iskustva i ideje vezane uz keramički medij te predočili rezultate svog istraživačkog i kreativnog rada na području moderne i suvremene keramike. Bogati program uključivao je i niz kvalitetnih izložbi suvremene keramike u gradu Genevi i okolici. Na kongresu je, uz otvorenje međunarodne izložbe u Muzeju Ariana (središtu AIC-IAC) svečano obilježena i 70. godišnjica postojanja i rada ove respektabilne međunarodne organizacije, osnovane 1952. godine upravo u Genevi, čije je djelovanje dugi niz godina partnerski vezano uz UN/UNESCO Geneva, gdje AIC-IAC ima i svog predstavnika.

AIC-IAC danas broji preko 1000 članova i tu su učlanjeni ne samo svjetski poznati keramičari, nego i teoretičari, povjesničari umjetnosti, kustosi, galeristi i muzealci, ali kao grupni članovi i kulturne institucije – likovne akademije i škole te likovna udruženja, galerije i muzeji iz cijeloga svijeta .

Uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske ove je godine u službenom programu kongresa sudjelovala Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, članica AIC-IAC, koja se već petnaestak godina bavi suvremenom keramikom i koja je u programskoj kategoriji Lectures/Breakout Sessions kroz video pod nazivom “Contemporary Croatian Ceramics and New Strategies“ predstavila u sklopu teme „Melting Pot“ suvremenu hrvatsku keramiku.

https://geneve2022.aic-iac.org/en/conferences-breakout-sessions/

Video: https://youtu.be/fstzNDpXNFM

Valja napomenuti da je AIC-IAC uoči kongresa organizirala i na svoje internetske stranice postavila i virtualnu selektiranu izložbu svojih članova, na temu MY BEST, na kojoj od hrvatskih članova AIC-IAC sudjeluju Višnja Slavica Gabout (odabrani esej o Višnji Markovinović)  – link:

https://geneve2022.aic-iac.org/en/expositions-virtuelles/

https://assets.artplacer.com/virtual-exhibitions/?i=5317 (Gallery B/Essays/Višnja Slavica Gabout)

te Sandra Ban i Danijela Pičuljan. Izložba je trajno dostupna na navedenim linkovima.