58. ZAGREBAČKI SALON: 20.1. – 30.1.

58. ZAGREBAČKI SALON – primijenjene umjetnosti i dizajn
20.1. – 30.1.2024., Lauba, kuća za ljude i umjetnost, prilaz baruna Filipovića 23A, Zagreb

Otvorenje izložbe – subota, 20. siječnja 2024. u 19 sati.

Zagrebački salon utemeljila je Skupština grada Zagreba 1965. godine. Radi o jednoj od najstarijih grupnih izložbi recentnog vizualnog izričaja u Hrvatskoj. Od 1976. godine na izložbi se u trijenalnom ritmu izmjenjuju različite likovne discipline: vizualna umjetnost, primijenjena umjetnost i dizajn, te arhitektura, a naizmjence ga organiziraju Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA). Novo izdanje Salona posvećeno je primijenjenoj umjetnosti i dizajnu prema koncepciji kustosice Branke Benčić pod nazivom „NE RADI SAM“ koja namjerava prikazati radove hrvatskih primijenjenih umjetnika i dizajnera unazad protekle 3 godine.

Posjetitelji će moći izložbu razgledati do 30. siječnja u galeriji Lauba od ponedjeljka do subote od 11 do 18 sati te nedjeljom od 11 do 15 sati. Ulaz je slobodan.

Popis umjetnika/ca i autorskih timova: Tin Andonovski, Mario Ančić, Kristina Antolić, Ars Metallum, Nevia Vukelić Barović, Dora Barović, Sanja Bachrach Krištofić, Željko Blaće, Jelena Blagović, Duška Boban, Ben Cain, Anita Celić Cella, Antonia Dorbić, Tin Dožić, Mladen Đikić, Hrvoje Đukez, Vida Đuran, Matija Ferlin, Mauricio Ferlin, Jana Franušić, Martina Franić, Darko Fritz, FoAM, Marija Gradečak, Tea Hatadi, Miranda Herceg, Siniša Ilić, DB Indoš, Ksenija Jurinec, Nataša Kabalin, Ivan Klisurić, Karla Kocijan, Ana Kovačić, Plakor Kovačić, Marino Krstačić-Furić, Kuna zlatica, Sanjin Kunić, Ana Labudović, Boris Ljubičić, Nela Marušić, Anto Magzan, Višnja Makek, Nataša Mihaljčišin, Dragan Mileusnić, Ivana Mrčela, Novena d.o.o., Oaza, Patrizia Dona, Plac Studio, Dinko Peračić, Danijela Pičuljan, Snježana Pokos Vujec, Rašić+Vrabec, Ana Salopek, Sani Sardelić, Željko Serdarević, Biserka Šipek, Sanja Šebalj, Jasna Štih Kapetanić, Ana Tomić, Ivan Tudek, Studio Tumpić/Prenc, Maki Ueda, Marija Udovičić, Mirna Udovčić, Miranda Veljačić, Martina Vrdoljak Ranilović, Tanja Vrvilo, Elizabeta Wagner, Dino Zrnec, Darija Žmak Kunić

Popratni program:

22.1. – 30.1., Galerija ULUPUH
Izložba radova Modno igralište
Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za dizajn tekstila i odjeće
Mentorice: prof.art. Paulina Jazvić i  doc.art. Ivana Mrčela

Studentice: Melani Međeši. Valentina Ferenščak, Marta Jurčić, Ana Majdandžić, Tena Omerović, Sofija Varga

Razmišljati o modi znači biti svjestan materijala, tijela, identiteta subjekta kao i odjevnog objekta. Igra, koja je oblik kreativnosti, pokazatelj je ljudskog duha i predstavlja veliki užitak, a paradoks je da je upravo zato, što u odrasloj dobi, zapostavljamo karakterizirajući je kao gubitak vremena i nešto od čega nemamo koristi. Kreativnost je sposobnost gledanja na stvari u novom i neobičnom svijetlu, sposobnost viđenja i rješavanja problema na poseban i neobičan način. Kreativnost zrcali nečiju jedinstvenost, te je sposobnost svake osobe da živi po pravilima: “Ja mogu biti sve što poželim, ja mogu napraviti sve što želim!”. Igra i kreativnost su nužnost, izvor životne energije, radosti, smijeha, prisutnosti u svemu što radimo. Bez igre i kreativnosti samo “odrađujemo” život koji postaje dosadna rutina. U čovjekovoj prirodi je da kroz igru istražuje, mijenja i kreira.

Studenti su imali, i još uvijek imaju, nit vodilju koja ih vodi do toga da njihovi modeli žele dati izjavu, mišljenje i biti dio  kreativnog događaja.

21.1. 11:00 – 13:00, Galerija ULUPUH
Hrvoje Đukez: Plastic jungle – radionica za javnost

Radionica izrade predmeta od plastičnog otpada, otvorenog tipa za javnost i sve uzraste. Trajanje radionice je okvirno 2 sata. Ideja je pri radionici pokušati izvesti neki trajni predmet koristan bliskom prostoru događanja (stolac, ručka za ladicu, natpis…) ili pak korisno pojedincu. Naravno, osnova ideja je upoznavanje javnosti s problemima i slabim rješenjima nezbrinutog otpada, potreba za odvajanjem i komunikacija mogućih rješenja. Radovi izrađeni na radionici bit će izloženi u Galeriji ULUPUH do kraja trajanja Zagrebačkog salona.

21.1. 13:30 – 15:30, ULUPUH
Željko Blaće i Sanja Bachrach Krištofić: Wiki ABC workshop HrW inicijative
Webinar i radionica

HrW inicijativa bavi se progresivnim praksama na Wikipediji i Wikimedijinim tzv. sestrinskim projektima, upotrebom njihovih resursa servisa/alata/sadržaja/procesa i metoda, softvera MediaWiki, kako iz tehnološke, tako i iz organizacijske perspektive. Posebno se bavi temama vidljivosti, relevantnosti, raznovrsnosti i uključivosti sadržaja, sudionika i praksi, informiranjem, inspiriranjem, osnaživanjem, sudjelovanjem i educiranjem raznovrsnih socijalnih grupa i pojedinaca. Nastala je početkom 2020. kao projekt serije edukativnih radionica i webinara te promotivnih i koordinacijskih djelatnosti. Fokus je uglavnom na deficitnim sadržajima, manjinskim i ranjivim skupinama te feminističkim, queer i antirasističkim metodama rada. U tom pogledu HrW inicijativa slična je etabliranim progresivnim Wikimedijinim inicijativama poput Art+Feminism, AfroCROWD, Les sans pagEs, WhoseKnowledge i drugima.

22.1., 16:00 – 18:00, LAUBA
Darko Fritz i Sani Sardelić: Bernardo Bernardi (Korčula, 1921. – Bol na Braču, 1985.) – Kako obilježiti obljetnicu?

Bernardo Bernardi, arhitekt, industrijski dizajner i teoretičar dizajna, značajno je ime hrvatske kulturne povijesti 20. stoljeća. 16. prosinca 2021., unatoč pandemijskim uvjetima, u Korčuli je obilježena stota godina njegova rođenja sa svrhom jačanja kulturnih identiteta.  U želji za boljim razumijevanjem i brigom za suvremenu baštinu, cilj obilježavanja bio je istaknuti važnost Bernardijeve arhitektonske ostavštine u urbanom tkivu grada Korčule, uronjenom u kulturni i prirodni krajolik iznimnih kvaliteta. Ovo izlaganje se nastavlja na dosadašnja istraživanja o značenju i dodanim kvalitetama Bernardijevih arhitektonsko – urbanističkih ostvarenja na prostoru grada Korčule, predstavljenima na međunarodnom simpoziju Baština 20. stoljeća unutar višegodišnjeg projekta Who cares? u organizaciji udruge Siva zona – prostora suvremene i medijske umjetnosti u srpnju 2022. i simpozija Kultura sjećanja na otocima održanom u Gradskom muzeju Korčula u ožujku 2023. Namjera je ukazati na dobre kulturne i umjetničke prakse 20. stoljeća te na posebnosti otoka Korčule kao modela održivog otočkog razvoja.

28.1. 11:00-13:00, 13:00-15:00, LAUBA
DB Indoš & Tanja Vrvilo: Radionica: Šahtofonski pancerizam iz instrumentarija DB Indoša
Ekstremno-muzičku radionicu vode Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo.  

Na radionici pancerizirane šahtofonije na temelju vokalno-instrumentalnih skica razvijamo partiturne kompozicije na dvovratoj bas-električnoj gitari, oklopljenoj ozvučenom metalnom kutijom i zatvorenoj dvama šaht poklopcima. Sajlama i oprugama razapete gitare lebde u bestežinskoj šahtofonskoj kapsuli za radioničke sastave od dueta do seksteta. Sudionici radionice pokreću zvučno višeglasje trzalicama magneta, navojnih vijaka, metalnih valjaka, glasom i prstima. Snimamo megafonske glasove i memorijske lupere zagovarajući ideju polimuzikalnosti koja povezuje zajednički zvučno-izvedbeni rad u arkestralne formacije.

Radionica se odvija u suradnji s grupom Goran Glad, uz gostovanje glazbenice i teatrologinje Anamarije Žugić Borić

Više informacija o načinima prijave na sve radionice pronađite ovdje

30.1., LAUBA
Dodjela nagrada 58. zagrebačkog salona – primijenjene umjetnosti i dizajn

Organizator izložbe: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.
Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreb.