58. zagrebački salon: Gordana Drinković

58. ZAGREBAČKI SALON

GORDANA DRINKOVIĆ: PJESME OD STAKLA

17.10. – 31.10.2023.

Galerija AMZ, Ulica Pavla Hatza 6, Zagreb

Otvorenje izložbe je u utorak, 17. listopada u 19 sati.

Ovogodišnji 58. zagrebački salon otvara samostalna izložba pobjednice 55. zagrebačkog salona Gordane Drinković u Galeriji AMZ u trajanju od 17. do 31.10. 2023. godine. Radi se o umjetnici koja u kontinuitetu stvara u području umjetničkog oblikovanja stakla, produkt dizajna i slikarstva, a tijekom više od 25 godina oblikovanja i rada u tvornicama stakla realizirala je više od 500 djela.

„Malo koji rad tako suptilno spaja zanatsku vještinu s profinjenošću koncepta i slojevitošću emotivnih razina, i malo se čiji opus u staklu opire bilo kakvim čvrstim klasifikacijama. Tijekom više od 25 godina oblikovanja i rada u tvornicama stakla realizirala je više od 500 djela, od kojih je velik dio proizveden u obliku unikata ili ekskluzivnih serija i dijelovi su privatnih kolekcija u Hrvatskoj i svijetu. Njezine kolekcije Atlantida, Babilon i Manhattan realizirane su u suradnji sa Steklarnom Rogaška d.d. i 2010. bile su predstavljene u New Yorku, gdje su osvojile nagradu HFN 2010 Award of Excellence, Tabletop, New York, 2010.

Stoga je Grand Prix 55. zagrebačkog salona primijenjene umjetnosti i dizajna 2020. godine za njezin rad / ambijent od stakla „Suze okrenute prema nebu“, 2018. (Steklarne Rogaška), došao kao jednoglasna i brza odluka cijelog šesteročlanog žirija, koji nije dvojio oko toga čiji je rad tog salona vrhunac umjetničkog oblikovanja koji spaja primijenjenu umjetnost, skulpturu, zanat i visoke estetske kvalitete.“ Iva Körbler, prilagođeno iz predgovora

Do početka središnje izložbe 58. zagrebačkog salona koja će se održati na dvije lokacije – u LAUBI te Galeriji ULUPUH, realizirat će se i niz popratnih događanja ove manifestacije. Zagrebački salon utemeljila je Skupština grada Zagreba 1965. godine zbog čega se radi o jednoj od najstarijih grupnih izložbi recentnog vizualnog izričaja u Hrvatskoj. Od 1976. godine na izložbi se u trijenalnom ritmu izmjenjuju različite likovne discipline: vizualna umjetnost, primijenjena umjetnost i dizajn, te arhitektura, a naizmjence ga organiziraju Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA). Novo izdanje Salona posvećeno je primijenjenoj umjetnosti i dizajnu prema koncepciji kustosice Branke Benčić pod nazivom „NE RADI SAM“ koja namjerava prikazati radove hrvatskih primijenjenih umjetnika i dizajnera unazad protekle 3 godine.

Posjetitelji će moći izložbu Gordane Drinković razgledati  do 31. listopada u Galeriji AMZ od utorka do petka od 12 do 18 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.

Organizator izložbe: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.

Partneri: Arheološki muzej u Zagrebu, Galerija AMZ, LAUBA, Muzej Mimara, Muzej grada Zagreba.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreb.