6. Fotografski natječaj Kultura u fokusu

6. Fotografski natječaj Kultura u fokusu (KORONA U KULTURI) 2020:2021

Šesta Kultura u fokusu, predstavlja razdoblje mučne 2020 godine, obilježeno pandemijom korona virusa i snažnih potresa koji su uzdrmali sjeverni dio Hrvatske, a pandemijske mjere i prilike još traju i u 2021. godini. Cilj ovog projekta istraživanje je percepcije kulturne baštine i povijesnih okolnosti uzrokovanih korona krizom te ujedno promocija duhovnih vrijednosti, kulturnih ostvarenja i umjetničke prakse nastalih i fotografski zabilježenih kroz 2020-u godinu i sve do 30. travnja 2021.

Svrha kulture je odgovor na izazove i napetosti koje se nužno nameću ljudskom opstanku i djelovanju. Nastojanja da se nadvladaju teškoće koje se isprječuju ljudskom životu i ostvarenju naših planova i ciljeva gradivni su elementi kulture: »smislonosan sastav i vrijednostan sklop vezan za živu duševnost ljudsku, koji se nagomilan u duhovnim objektivitetima, odnosno dobrima ustrajno ostvaruje, ali se nikad i ne da smatrati konačno završenim.« kako ističe filozof Vuk Pavlović.

Teme ovogodišnjeg natječaja natječaja su tradiocionalno predviđene našim kategorijama, ali dodatnu pozornost autori mogu istraživati u indirektnim vezama i posljedicama korone na kulturna ostvarenja za ovo razdoblje:

Portret umjetnika

Nepokretna kulturna baština / spomenici i arhitektura

Kazališne, filmske i plesne umjetnosti

Koncertna fotografija/ glazbene manifestacije

Galerijske i muzeološke izložbe i performanse

Umjetnički koncept/ projekt- serija fotografija (od 6 do 12 fotografija)

Natječaj je otvoren za sve profesionalne fotografe kao i ljubitelje fotografije koji su uspješno fotografski zabilježili neku od kulturnih manifestacija (predstave, izložbe, performanse, koncerte, ples, muzejske izložbe, portret umjetnika, kao i spomeničku baštinu).
Uzimaju se u obzir radovi nastali od 1.siječnja 2020. do 30.travnja 2021. a fotografije snimljene za kategoriju Umjetnički koncept nemaju vremensko ograničenje, s obvezom da je bar jedna fotografija nastala u 2020./2021. godini.
Izabrane fotografije od strane stručnog žirija predstavit će se kroz izložbeni postav, a među njima pobjedničke fotografije po kategorijama i fotografija godine Kultura u Fokusu 2020/21.

Kroz ovaj natječaj namjera je ostvariti dodatnu pozornost autora i kulturnih institucija za ovaj vid umjetničkog izražaja, poticati kreativnost i podupirati projekte za umjetnička i znanstvena istraživanja kao podlogu za bolju komunikaciju kulturnih manifestacija u široj javnosti.

Žiri će od pristiglih radova odabrati najbolje fotografije za galerijski postav, pritom vodeći računa o ideji, kompoziciji, kreativnosti, tehničkoj kvaliteti i kvaliteti prikaza zadane teme i njenoj kontekstualizaciji.

PRAVILA
Fotografski natječaj KULTURA U FOKUSU 2020/2021, otvoren je za sve profesionalne fotografe i ljubitelje fotografije, koji su fotografski zabilježili neku od kulturnih manifestacija (predstave, izložbe, performanse, koncerte, muzejske postave …i portret umjetnika i objekte kulturne baštine), a kategorija Umjetnički koncept/projekt nije vremenski ograničena. Natječaj nije teritorijalno ograničen, te mu mogu pristupiti svi ljubitelji fotografije.
Svaki autor može maksimalno poslati 10 fotografija s jednog ili više događaja te za Umjetnički koncept ako ga prijavljuje još 12 fotografija, naznačivši da je riječ o konceptu. Dakle, autor može poslati ukupno 22 fotografije. Institucije, ustanove (muzeji, kazališta…) koje zastupaju prava autora mogu sudjelovati s 20 fotografija plus jedan umjetnički koncept. Natječaj je javan i sudjelovanje je besplatno.

Rok predaje radova je 30.4. 2021 godine do 23:00 sata.

Potrebno je u opisu fotografije uz standardni opis događaja, mjesta i vremena nastanka fotografije navesti i kategoriju za koju se prijavljujete. Ukupna veličina datoteke koju prijavljujete ne smije prelaziti 50 MB
Pristup temi je slobodan uz poštivanje osnovne ideje natječaja. Fotografije mogu biti izvedene u kolor ili crno-bijeloj tehnici. Nije dopušteno stavljanje potpisa autora na fotografiji. Preporučena rezolucija fotografija je 300dpi i 3000px po dužoj stranici, u .jpg formatu.
U opisu potrebno je upisati: mjesto, vrijeme i opis događaja (npr. Otvaranje izložbe slika Ede Murtića u galeriji … te kategoriju natječaja npr KONCEPT).

AUTORSKA PRAVA
Fotograf svojom prijavom potvrđuje da je ovlašten pristupiti natječaju Kultura u fokusu te da će poštivati pravila Natječaja i ostalih prava vezanih za autorstvo i vlasništvo prijavljenih radova, moralnih i copyright prava, prava prikazanih osoba, imena, zaštićenih žigova i drugih umjetničkih radova na slici te da nisu potrebni nikakvi dodatni uvjeti ili dozvole za objavljivanje tih fotografija. Fotograf pristaje na izlaganje i objavljivanje svojih prijavljenih fotografija na izložbi, reproduciranje izloženih fotografija za potrebe promocije, diskusija i edukacije kao i umjetničke i znanstvene analize pristiglih radova u svim oblicima i izdanjima koja su vezana za projekt Kultura u fokusu.
Prijavljivanjem na natječaj autori se slažu da se njihove fotografije bez naknade koriste u promotivne svrhe ovog natječaja, u svim promotivnim materijalima, te na svim promotivnim događanjima kao i na internetskim stranicama, društvenim mrežama i specijaliziranim publikacijama i sadržajima koje promiču fotografsku struku kroz projekt Kultura u fokusu.
Upload fotografija vrši se na stranici mediapitch.com
Autori su obvezni upisati u prijavi funkcionalni mail, ime i prezime, kako bi bili pravodobno informirani o rezultatima natječaja.
Rezultat prošlogodišnjeg natječaja možete vidjeti na stranici https://kulturaufokusu.com/

Suorganizator: Sveučilište Sjever