Dinka Jeričević dobitnica Nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo

Nagrada “Vladimir Nazor” za životno djelo za 2022. godinu na području kazališne umjetnosti pripala je scenografkinji Dinki Jeričević, dugogodišnjoj članici Umjetničkog savjeta ULUPUH-a i emeritus članici Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost ULUPUH-a.

Scenografkinja Dinka Jeričević autorica je jednog od najopsežnijih, najraznovrsnijih i najnadahnutijih scenografskih opusa u hrvatskoj kazališnoj povijesti, čije bismo dugogodišnje djelovanje u nacionalnoj filmskoj, televizijskoj i napose kazališnoj scenografiji mogli nazvati otjelovljenjem scenografske profesije par excellence. Za Dinku Jeričević, naime, scenografija nije samo jedna od likovnih disciplina kojoj se povremeno okreće ili posvećuje, kao što je to katkada slučaj sa slikarima, kiparima, dizajnerima ili arhitektima koji se s vremena na vrijeme, s većom ili manjom učestalošću i pravilnošću, bave i oblikovanjem scenskoga prostora, već njezino jedino zanimanje pa i dvadeset četverosatni poziv kojem je u cijelosti posvetila svoju profesionalnu karijeru, počevši od radova ostvarenih nedugo nakon završetka studija unutarnjeg dizajna u Londonu (1967.) pa sve do danas.

U više od pedeset godina profesionalnoga djelovanja Dinka Jeričević nanizala je oko pet stotina scenografskih radova u kazalištu te nekoliko stotina televizijskih i filmskih scenografija, svestrano i uspješno oblikujući scenografiju u sva tri umjetnička medija, no ponajviše se ipak posvetila kazališnoj scenografiji. Djelovala je u svim granama kazališnoga stvaralaštva, od drame preko opere do baleta, i surađivala s kazališnim festivalima poput Splitskoga ljeta ili Dubrovačkih ljetnih igara osmislivši niz scenografija za predstave u ne kazališnim i otvorenim prostorima. Posebno nadahnut segment njezinoga stvaralaštva čini opus ostvaren u kazalištu za djecu i mlade koji je predstavljen javnosti na izložbi u Galeriji svetog Krševana u Šibeniku 2022. godine, ujedno i njezinoj prvoj samostalnoj izložbi, usredotočen na taj segment njezina scenografska rada, uključujući i lutkarsko kazalište, kao i nekoliko odabranih scenografskih rješenja za glazbenoscenska, baletna i operna djela, sadržajno ili likovno bliska dječjim interesima i razumljiva dječjem uzrastu.

Svečana dodjela nagrade održat će se u 19. lipnja, na godišnjicu smrti hrvatskog književnika čije ime nosi, uz izravan prijenos Hrvatske televizije.

Čestitamo!

Foto: Saša Novković