DODIJELJENE GODIŠNJE NAGRADE ULUPUH-a

Sedamdesetu godišnjicu od osnutka ULUPUH-a, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti obilježila je svečanom dodjelom godišnjih nagrada i priznanja u 2020. godini. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, 21. prosinca 2020. u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu dodijeljene su Nagrada za životno djelo, Nagrada za najbolji izložbeni i izdavački projekt u 2020. godini, Nagrada za najboljeg mladog autora, proglašeni su počasni članovi Udruge te su dodijeljena priznanja za poseban doprinos ugledu Udruge.

Laureati u 2020. godini su umjetnik Lazer Rok Lumezi, nagrada za životno djelo, nagradu za najbolju izložbu dobila je izložba 55. zagrebački salon primijenjene umjetnosti i dizajn – Puls trenutka ili što vas pokreće, nagrada za najbolju mladu autoricu dodijeljena je Niki Šimičić, povjesničarki umjetnosti, dok je nagrada za najbolji izdavački projekt dodijeljena monografiji Ivan Posavec: Zemljaciautora Feđe Gavrilovića.

ULUPUH-ova priznanja za doprinos ugledu ULUPUH-a dodijeljena su Maši Štrbac, Danijeli Pičuljan i Višnji Slavica Gabout, a počasnim članovima proglašeni su Silvija Šesto, hrvatska književnica, i Petar Prelog, povjesničar umjetnosti.

Prisutne su prigodnim govorom pozdravili ravnatelj Muzeja za Umjetnost i obrt Miroslav Gašparović, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal. Nagrade i priznanja svečano su uručile dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija i dr. art. Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a.

Snimku dodjele nagrada možete pogledati na poveznici:
https://youtu.be/pa25OoW7kv8

 

Obrazloženja nagrada

Nagrada ULUPUH-a za životno djelo

Lazer Rok Lumezi dobitnik je ovogodišnje nagrade za životno djelo.

Lazer Lumezi, rođen je 2. veljače 1945. u Skadru. Lumezi je istaknuti umjetnik na području primijenjene umjetnosti i kiparstva malih formi, jedan od vodećih umjetnika u izradi umjetničkog nakita. Član je hrvatskih umjetničkih i strukovnih udruženja – ULUPUH, HZSU, HDLU i Matice hrvatske, imao je više od 30 samostalnih i 60 skupnih izložaba nakita, te je dugi niz godina surađivao s „Viteškom Sinjskom Alkom“. Godine 1996. osnovao je „Otvoreni atelier Lumezi“ i Umjetničku organizaciju „Majstorska školica“. Iz toga rada proistekla je jedna vrlo važna sastavnica njegove ostavštine: osigurao je kontinuitet znanja kojeg nema u udžbenicima, kontinuitet memorije. Prenosi svoja tehnološka znanja mnogim domaćim i stranim polaznicima, obrtnicima i umjetnicima, podučavajući ih starim ali i modernim tehnikama oblikovanja nakita. U „Otvorenom atelieru Lumezi“ organizirao je brojne izložbe nakita, pružajući mladima priliku za afirmaciju. Ukupno je imao do danas 135 đaka i suradnika. Svojim umjetničkim radom stvorio je razvojnu platformu za neočekivane inovativne putove suvremenog oblikovanja  plemenitih kovina gdje se i u minijaturnoj formi postižu učinci monumentalnog. Živi i radi u Zagrebu.

 

 

Nagrada za najbolji izložbeni projekt u 2020. godini

  1. zagrebački salon primijenjene umjetnosti i dizajn – Puls trenutka ili što vas pokreće

 

Iva Körbler, autorica koncepcije, autorica likovnog postava, kustosica i selektorica izložbe

Ivana Bakal, ravnateljica salona

Antonio Dolić, autor vizualnog identiteta izložbe

Zagrebački salon ugledna je nacionalna izložba suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture, s dugom, 50-godišnjom tradicijom. Ovogodišnje, 55. izdanje ove manifestacije realiziralo se u organizaciji ULUPUH-a i pod vodstvom Ivane Bakal, ravnateljice Salona, a posvećeno je primijenjenim umjetnostima i dizajnu. Središnja tema ovogodišnjeg Salona posvećenog primijenjenim umjetnostima i dizajnu bila je propitivanje vlastitog stvaralaštva koju je osmislila autorica i kustosica ovogodišnjeg salona Iva Körbler. Kustosica je svojom koncepcijom željela da se umjetnici vrate ishodištima vlastita umjetničkog stvaranja, onomu što ih pokreće, onomu radi čega su se uopće odlučili profesionalno baviti umjetnošću. Drugim riječima, željela je pronaći odgovore na pitanje zašto su se uopće počeli baviti umjetnošću / odlučili se za taj poziv / zašto misle da su upravo njihova djela potrebna našem okruženju / društvu. Na natječaj za sudjelovanje na Salonu prijavilo se 247 autora i grupa autora te čak 503 rada. Šesteročlani žiri odabrao je 133 autora i grupa autora te 250 radova, uz pedesetak pozvanih autora.

Organizator: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Partneri: Tehnički muzej Nikola Tesla, Hala V Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Muzej Mimara

Sponzori: Igepa Plana d.o.o., Printera Grupa d.o.o., Arskopija d.o.o.

Izložba 55. zagrebačkog salona financijski je realizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

 

Nagrada za najbolji izdavački projekt u 2020. godini

Feđa Gavrilović: Ivan Posavec — Zemljaci

 

Autor: Feđa Gavrilović

Autor fotografija: Ivan Posavec

Urednica: Patricia Počanić

Grafičko oblikovanje i obrada fotografija: Kuna zlatica

Izdavač: ULUPUH

Knjiga Ivan Posavec — Zemljaci, autora Feđe Gavrilovića, temelji se na višegodišnjem istraživanju, ali i brojnim zajedničkim projektima koje su autor knjige i ovaj istaknuti hrvatski fotograf tijekom godina zajednički ostvarili. Ovo izdanje donosi novo čitanje i analizu do sada poznatih ciklusa i djela u opusu Ivana Posavca, dok s druge strane problematizira cikluse koji do sada nisu bili predmetom istraživanja. Feđa Gavrilović u tekstu ovog izdanja podijeljenom u četiri poglavlja: Dužica, Polet, Dan državnosti i Dužica, ponovno usporedno predstavlja važne trenutke iz životopisa autora od kraja 1970-ih (kada se počinje baviti fotografijom) pa sve do danas, iz povijesti fotografije i likovne umjetnosti, analizira i interpretira cikluse, serije, pojedina djela umjetnika, kao i tehnike, procese i postupke nastanka tih djela. Knjiga je bogato vizualno opremljena s više od 250 fotografija u izboru Ivana Posavca i Feđe Gavrilovića. Izdanje je uredila Patricia Počanić, a grafičko oblikovanje i obradu fotografija potpisuje nezavisni dizajnerski studio Kuna zlatica.

Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba.

 

 

Nagrada za najboljeg mladog autora

Nika Šimičić dobitnica je ULUPUH-ove nagrade za najbolju mladu autoricu.

Nika Šimičić rođena u Zagreba, 1988. godine magistra je povijesti umjetnosti te ukrajinskog jezika i književnosti (Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, 2014.). Nakon završetka studija nastavlja neformalno obrazovanje u području vizualnih umjetnosti, poduzetništva, EU fondova i upravljanja kulturnom baštinom. Bavi se akademskim pisanjem i istraživanjem, prevođenjem i dizajnom. Radila je u ULUPUH – u kao kustos-koordinator, a od 2017. godine radi kao voditeljica galerija Bačva i Karas u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU). Kustosica je 35. salona mladih – Millennial (Dom HDLU, 21.10.-3.1.2021.). Članica je Društva povjesničara umjetnosti (DPUH) te ULUPUH-ove Studijske sekcije.

 

Priznanja

ULUPUH-ovo priznanje za poseban doprinos ugledu Udruge ove se godine uručilo Maši Štrbac, povjesničarki umjetnosti i dugogodišnjoj voditeljici Galerije ULUPUH, zbog jedinstvenog rada i zalaganja tijekom vođenja izložbenih djelatnosti ULUPUH-a od 2004. do 2019. godine; Danijeli Pičuljan, samostalnoj umjetnici keramičarki zbog iznimnog angažmana u ULUPUH-u i prijema u međunarodnu Akademiju keramike u Ženevi; Višnji Slavica Gabout, povjesničarki umjetnosti i likovnoj kritičarki, zbog osobitog doprinosa ULUPUH-u i prijema u međunarodnu Akademiju keramike u Ženevi.

 

Počasnim članovima ULUPUH-a proglašeni su Silvija Šesto, hrvatska književnica, i Petar Prelog, povjesničar umjetnosti, viši znanstveni suradnik u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu.

Silvija Šesto, hrvatska književnica, rođena je 1962. godine u Zgarebu. Završila je Centar za kulturu i umjetnost, te diplomirala filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1986. godine. Upisala poslijediplomski studij iz područja dramaturgije. Pisala je scenarije za radijske, televizijske i propagandne emisije, osmišljavala reklamne kampanje, i slogane. Dobitnica je „zlatnog i kristalnog zvona“ 1996. godine za tekst i produkciju radijske propagandne poruke. Autorica je desetak knjiga za odrasle, pet knjiga poezije i velikog broja knjiga za djecu od kojih su mnoga nagrađena najvećim književnim nagradama.

Povjesničar umjetnosti Petar Prelog (1972., Zagreb), viši znanstveni suradnik u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, jedan je od najistaknutijih kolega povjesničara umjetnosti srednje generacije. Doktorirao je povijest umjetnosti 2006. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s temom „Slikarstvo Udruženja umjetnika Zemlja i nacionalni likovni izraz“. Autor je brojnih tekstova objavljenih u knjigama, znanstvenoj i stručnoj periodici te urednik monografija i zbornika, a od 1998., kada je zaposlen u Institutu, sudjelovao je u radu više znanstveno-istraživačkih i stručnih projekata s temama iz povijesti hrvatske moderne umjetnosti. Autorski potpisuje nekoliko većih te manjih monografskih i problemskih izložbi, poput „Proljetni salon 1916.-1928.“ (Umjetnički paviljon u Zagrebu, 2007.). Godine 2018. objavio je studiju i monografiju „Hrvatska moderna umjetnost i nacionalni identitet“ u izdanju IPU, kojom je prema recenzentu Tonku Maroeviću „pronašao adekvatan teorijski okvir i i ključ za cjeloviti fenomen umjetničkog prinosa moderniteta u našoj sredini, koji je omogućio stvaranje nacionalnog identiteta na polju umjetnosti“.

Bio je član uredništava časopisa Život umjetnosti, Radovi Instituta za povijest umjetnosti i Kvartal te je sudjelovao u organizaciji više domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova. Mentor je na doktorskim studijima Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Sveučilišta u Zadru. Od 2006.-2010. bio je član Upravnog odbora, a od 2010.-2014. dopredsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske. Od 2013. član je Upravnog vijeća Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu. Svoj je stručni i znanstveni interes fokusirao na teme vezane uz hrvatsko moderno slikarstvo u srednjoeuropskom kontekstu, reflekse povijesnih avangardi u hrvatskoj umjetnosti i odnos moderne umjetnosti i nacionalnog identiteta. U svojem je profesionalnom djelovanju poznat po iznimno kolegijalnom, humanom i etički besprijekornom odnosu prema kolegicama i kolegama, kao i polaznicima poslijediplomskih studija koje mentorira te mu stoga, uz sve dosadašnje profesionalne zasluge, dodjeljujemo počasno članstvo ULUPUH-a.(Iva Körbler)

Paolo Mofardin
Autor fotografije: Paolo Mofardin 

Autor fotografija dodjele nagrada: Anto Magzan