FLUX – Female Digital Creativity – Poziv umjetnicama

Labin Art Express XXI u partnerstvu s udrugom za fintech, kriptovalute i blockchain Alice in Blockchains (Zagreb / HR), kulturno-umjetničkim društvom MoTA – Museum of Transitory Art (Ljubljana / SI), te društvenim poduzećem MEET Digital Communication Srl (Milano / IT) provodi europski projekt FLUX – Female Digital Creativity.

Osnovni cilj projekta jest poticanje što većeg broja ženskih umjetnica da se uključe u trenutno najinovativnije područje novih tehnologija i novih umjetničkih medija, blockchain i NFT.

NFT ili non-fungible token (nezamjenjivi token ili žeton) označava kriptografski zaštićenu digitalnu imovinu koja predstavlja nekakav jedinstveni predmet, poput npr. umjetničkog djela, i lako provjerljivi dokaz vlasništva nad drugim jedinstvenim oblicima digitalne ili “analogne” imovine. Za razliku od npr. bitcoina, koji se može zamijeniti za novac ili neku drugu kripto valutu, svaki NFT je jedinstven i ne može se zamijeniti drugim.

Projekt se bavi temom rodne ravnopravnosti na NFT umjetničkom tržištu te stavlja žene umjetnice u fokus svih projektnih aktivnosti, poput radionica, konferencije, predavanja, umjetničkih rezidencija i izložbi, u svrhu edukacije, predstavljanja i promocije umjetnica na području digitalne umjetnosti, te poticanja izgradnje i razvoja njihovog profesionalnog i kritičkog diskursa u ovom inovativnom i mladom umjetničkom mediju.

Otvoren je poziv za sudjelovanje umjetnicama zainteresiranima za digitalne umjetnosti i blockchain tehnologiju, a više o uvjetima možete pronaći na sljedećoj poveznici: LAE-Call for Artists / Poziv za umjetnice