Homo kiborg

tematska, selektirana izložba članova Sekcije za keramiku, porculan i staklo ULUPUH-a

04.11.- 17.11.2022.

Galerija ULUPUH
Ilica 13, Zagreb

 

Otvorenje izložbe je u petak, 4. studenog u 19 sati.

 

AUTORICA KONCEPCIJE: Snježana Pokos-Vujec

KUSTOSICA I SELEKTORICA IZLOŽBE: Maša Štrbac

IZLAŽU: Vedrana Balković, Štefanija Baranašić, Željka Bračko, Darija Dujam, Martina Franić, Sapana Gandharb, Jana Grgasović, Pamela Ivanković, Nataša Kabalin, Ljubica Lovrenčić, Vladimir Pecić, Nika Petrović Grilc, Snježana Pokos-Vujec, Dijana Rajković, Marija Stojanović, Zdenko M. Šlibar, Marina Tudjina Badurina, Klaudia Vukman, Dani Žbontar

 

“Roboti su svuda oko nas. Kiborzi, hibridi živog i neživog, također. Kiborgiziraju se biljke, životinje i čovjek. Pretpostavka budućnosti je kiborgiziranje cjelokupnog ljudskog okoliša. Implementacijom novih tehnologija na čovjeka Homo sapiens postaje Homo kiborg. A što kada robot postane dio čovjeka? Kada tehnologija poboljša ili pojača čovjekove prirodne mogućnosti? Gubi li tada Homo sapiens utrku s Homo kiborgom? Može li čovjek kreirati umjetni um, a ostati u kontroli nad njim, što će se dogoditi ako računala i roboti postanu inteligentniji od čovjeka? Osnovna etička dilema je do koje se mjere smije zadirati u ljudsko tijelo kako bi mu se pružila pomoć vraćanjem izgubljenih funkcija, a da se istovremeno bitno ne promijeni njegovu prirodnost različitim oblicima umjetnog poboljšanja i dodavanjem funkcija koje tijelo izvorno ne posjeduje.

Uloga suvremene umjetnosti je da istražuje i eksperimentira s namjerom da shvati što se događa kad se ljudski um osamostaljuje od tijela. Ljudi nisu više određeni samo biološkom strukturom, nego i tehnologijom. Robot jest osoba? Kiborg, android? Ima mogućnost mišljenja? Umjetna intuicija je već naslućena. Hoće li moći osjećati?

Sva ta pitanja i sve veća prisutnost tehnologije u svim sferama ljudskog života nezaobilazne su teme, poticaj i poziv članovima Sekcije za keramiku, porculan i staklo da zabilježe i interpretiraju svoj odnos prema Homo kiborgu kao simbolu brzo napredujućih tehnologija koje utječu na život čovjeka.” Snježana Pokos-Vujec, iz kataloga

 

U sklopu izložbe obilježit će se i UN Međunarodna godina stakla 2022. organiziranjem “izložbe u izložbi” na kojoj će biti predstavljeni umjetnički radovi pozvanih autora: Ljerka Njerš, Dominique Jurić, Tereza Vukić, Matea Zeman, Karmen Ptičar, Đurđica Horvat.

 

Posjetitelji će moći razgledati izložbu do 17. studenog u Galeriji ULUPUH, Ilica 13/1.kat, Zagreb, radnim danom od 10 do 17 sati i subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom Galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan.

 

Organizator izložbe: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba

 

*foto: Jana Grgasović “Čovjekoliki Halogenid”, 2022.