IN MEMORIAM : Borivoj Dovniković – Bordo

U utorak, 8. veljače 2022., primili smo vijest da nas je zauvijek napustio istaknuti član Sekcije za ilustraciju, strip, karikaturu, animirani film i primijenjeno slikarstvo ULUPUH-a, Borivoj Dovniković – Bordo, jedan od najznačajnih pripadnika Zagrebačke škole animiranog filma, dobitnik brojnih nagrada na najznačajnijim festivalima animacije u Europi i svijetu.

Posljednji ispraćaj je u srijedu, 16. veljače, u 14 sati na mirogojskom krematoriju. Komemoracija će se održati dan kasnije u četvrtak, 17. veljače, u 17 sati u Kinu Tuškanac.

Borivoj Dovniković Bordo rođen je 1930. u Osijeku. Nakon završene gimnazije 1949. prelazi u Zagreb da bi studirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Istovremeno počinje objavljivati karikature u satiričkom tjedniku Kerempuh. Već iduće godine u listu se pridružuje grupi kolega koji pokreću crtani film u Hrvatskoj/Jugoslaviji, pa napušta studije i potpuno se posvećuje filmskoj animaciji (i primijenjenim umjetnostima). Paralelno s filmom radi na stripu, ilustraciji i grafičkom dizajnu, a karikaturi se posvećuje do kraja radnog vijeka. Objavljivao ih je od 1949. u Kerempuhu, beogradskom Ježu  te u drugim zagrebačkim listovima. Od 1994. karikaturom intenzivno komentira suvremene događaje u osamostaljenoj Hrvatskoj – u Identitetu i Novostima, a redovno u Prosvjeti i Hrvatskoj ljevici. Od 2012. u zagrebačkom tjedniku Novosti njegove karikature imaju stalnu rubriku – Bordoline. 2009. godine izdavačka kuća Razlog izdala mu je album karikatura pod naslovom Istočno od raja. Svoje karikature izlagao je na više samostalnih i zajedničkih izložbi širom Hrvatske, a dio njih, i u okviru svojih ostalih grafičkih radova, na izložbama u Francuskoj, Italiji i Kini (u Pekingu, Hangzhouu, Changchunu i Xiamenu) te u Srbiji, Cipru, Sarajevu.  Dobitnik je nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo 2002. godine, a 2011. nagrade  “Andrija Maurović” za životno djelo na području hrvatskog stripa.

Dovnikovićev prepoznatljiv crtež, u realističkom i karikaturalnom stilu, funkcionalna dramaturgija i originalnost ostat će trajno zapisani u kulturno umjetničkoj povijesti, a njegovi stripovi jedni od najzrelijih ostvarenja i kreativnih vrhunaca stripa na ovim prostorima.