IN MEMORIAM Damir Gašparlin (1960. – 2022.)

U srijedu, 28. rujna, zauvijek nas je napustio dugogodišnji član Sekcije za dizajn Damir Gašparlin, grafički dizajner i ilustrator. Posljednji ispraćaj biti će ponedjeljak 03. listopada 2022. u 12 sati na Zagrebačkom krematoriju.

Damir Gašparlin rođen je 05. 08. 1960. u Zagrebu. Početkom osamdesetih počinje se baviti ilustracijom i grafičkim dizajnom unutar studija Borčić gdje je prepoznat kao vrstan ilustrator. Devedesetih godina s Miroslavom Žafranom osniva Studio za dizajn Piktogram. Surađivao je kao vanjski suradnik s agencijama Apel, Interpublic, Ozeh te s Udruženjem propagandista na raznim projektima grafičkog dizajna i ilustracija za klijente poput Podravke, Jadran filma, RIZ-a, Inforiza i dr. te vodio projekte za velike tvrtke poput Kraša, Plive, Marodi, Dubravice, Anamarije, Kaanane, Codeca i niz drugih. Autor je branda i logotipa Talianetta te kreator mnogih poznatih logotipa kao što su Vegeta, Čokolino, Domaćica, Petit Beurre, Fini Mini, te dizajner brojnih projekata za PODRAVKU koji uključuju dizajn ambalaža i promidžbene materijale.

Posebno ga je inspirirao rad na Lino dječjem kalendar koji kao dizajner i art director vodi od 1996. godine. Te iste godine Lino kalendar dobiva nagradu Slobodne Dalmacije za najbolji dječji kalendar. Za Plivu je idejni tvorac ambalaže za MaxFlu koja osvaja nagradu u Japanu 2004. godine, te Cropac priznanje za ambalažu i etiketu hrvatskog proizvoda.

Svoj ilustratorski izričaj započeo je u ranim radovima kroz hiperrealistične airbrush ilustracije da bi nastavio do digitalnog kreiranja i tekturiranja 3D modela uz postprodukciju do željenog djela. Kao svestrani umjetnik tijekom 2017. godine uz ilustraciju i grafički dizajn više se posvetio fotografiji te je iste godine na GuruShot-u prepoznat kao istinski umjetnik pa su njegove crno bijele fotografije selekcionirali i izlagali na izložbama u Berlinu (Blue Galery), Londonu (5th base gallery), Milanu, Johannesburgu. Neke od njegove tematskih fotografija su i nagrađene.

 

Fotografija: Privatni album