IN MEMORIAM: Dražen Lapić (1963.-2022.)

U srijedu 31. kolovoza zauvijek nas je napustio dugogodišnji član ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju Dražen Lapić.

Posljednji ispraćaj bit će u ponedjeljak, 5. rujna u 14 sati na zagrebačkom Krematoriju.

Dražen Lapić rođen je u Zagrebu, 13. siječnja 1963. godine. Nakon završene srednje Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za fotografiju u klasi profesora Aleksandra Kukeca, aktivno započinje karijeru profesionalnog fotografa. Surađuje s vodećim marketinškim agencijama (BBDO, Digitel, Interpublic, Satchi & Satchi…) i mnogim eminentnim hrvatskim tvrtkama na projektima reklamnih kampanja, oglašavanja, kao i na projektima knjiga, monografija, kalendara i kataloga (Stanić, Inker, Badel, Croatia Records…). Ostvario je san da profesionalna, primijenjena i umjetnička fotografija budu njegov životni poziv i izazov.

Dugogodišnja uspješna karijera, više od 31 godine rada i iskustva, omogućila mu je da se posljednjih petnaestak godina posveti umjetničkoj fotografiji “izložbenog formata” stvarajući “oku ugodna djela”, atmosfere pejzaža, interijera i portreta.

Godine 1997. započinje kontinuirani umjetničko-fotografski projekt “PRIRODNA STVAR” kojim kroz vizure pejzažne fotografije istražuje retoriku prirodne tvari – stvari. Putujući prirodom profesije, vučen snagom znatiželje, spontano počinje umjetničkom fotografijom, nekonvencionalnim pristupom, bilježiti ljepote Hrvatske, te 2004. godine nastaje ideja za umjetnički projekt “POSEBNOSTI OKRUŽENJA”. U okviru tog projekta ostvario je deset umjetničkih foto monografija i izložbi. Iste, 2004. godine osniva neprofitnu umjetničku organizaciju FOTO ART UNIJA. Radeći u timu s grupom autora, kao umjetnički voditelj i organizator, Dražen Lapić je realizirao dvadeset i tri izložbe i sedam umjetničkih foto monografija. U poslovnom tjedniku “Lider” bio je angažiran kao fotograf i urednik fotografije od njegovog osnutka.

Član je ULUPUH-a od 1986. godine u kojem je u više mandata bio član Umjetničkog savjeta Sekcije za fotografiju, i HZSU-a (samostalni umjetnik fotografije) od 1990. godine.