MIHAJLO ARSOVSKI (Skopje, 9. 7. 1937. – Zagreb, 24. 8. 2020.)

U ponedjeljak, 24. kolovoza zauvijek nas je napustio istaknuti grafički dizajner Mihajlo Arsovski, ULUPUH-ov član Sekcije za grafički dizajn i vizualne komunikacije, čiji je dugogodišnji umjetnički rad i izniman utjecaj u polju likovnih i primijenjenih umjetnosti priznat i nagrađen kulturnom nagradom od državne važnosti  – nagradom za životno djelo “Vladimir Nazor” za 2019. godinu.

Mihajlo Arsovski rođen je 9. srpnja 1937. godine u Skopju. Od rane mladosti živi u Zagrebu, a grafičkim se oblikovanjem počinje baviti početkom 1960-ih te ubrzo postaje jedan od najistaknutijih dizajnera u Hrvatskoj i šire. Od sredine 60-ih godina prošlog stoljeća vizualno oblikuje identitet zagrebačkog Teatra &TD: plakate, ulaznice, pozivnice, programske knjižice, kalendare i slično, koji čini najopsežniji i vizualno najprepoznatljiviji dio njegova opusa. Uz Teatar &TD, oblikovao je i vizualni identitet Komorne pozornice SC-a, Galerije SC, a svakako treba istaknuti i njegovo djelovanje u području oblikovanja knjiga/edicija za: Biblioteku Razlog, Kolo, BiblioTeku, izdanja SN Libera i Cekadea; novina: Studentski list, Polet, Pop Express, Telegram; časopisa: Razlog, Život umjetnosti, Prolog, Teka; scenografija, interijera, postava izložbi, signalizacija (zagrebačka zračna luka 1974.), omota ploča (Arsen Dedić, Čovjek kao ja, 1969.),  itd. Dobitnik je Nagrade za životno djelo Hrvatskog dizajnerskog društva 2008. godine, te već u uvodu spomenute Nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo u području likovnih i primijenjenih umjetnosti za 2019. godinu. Radovi mu se nalaze u brojnim privatnim i muzejskim zbirkama: Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti, Kabinet grafike HAZU, Grafička zbirka NSK, Muzej grada Zagreba, te kolekciji njujorške MoMA-e.

Stéphane Mallarmé: Bacanje kocki nikad neće ukinuti slučaj, knjiga 5, BiblioTEKA, Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 1976. (preuzeto s dizajn.hr)