Izložba “Beskompromisno svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj Ajki” otvara Krležine dane u Osijeku

U Osijeku će se od 7. do 10. prosinca 2021. održati XXXII. Krležini dani. Otvorenje ove tradicionalne manifestacije započinje 7. prosinca u 19 sati otvorenjem izložbe “Beskompromisno svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj Ajki” autorica Martine Petranović i Ivane Bakal u organizaciji ULUPUH-a.

Ovoj impresivnoj i uspješnoj  izložbi, koja je prvi put predstavljena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, ovo je već treće gostovanje nakon Dubrovačkih ljetnih igara i Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku. Riječ je o velikoj retrospektivnoj izložbi bogatoga i raznovrsnoga kostimografskog opusa Ike Škomrlj koja se najvećim dijelom temelji na autoričinoj ostavštini u vlasništvu njezine obitelji, ali i građi iz Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta HAZU, brojnih hrvatskih kazališta u kojima je Ika Škomrlj djelovala te Hrvatske radiotelevizije. Na izložbi će posjetitelji moći vidjeti kostimografske radove Ike Škomrlj nastale u razdoblju od samih početaka njezinoga profesionalnog djelovanja sredinom 20. stoljeća do njezinih posljednjih ostvarenja u novome tisućljeću. Izlošci obuhvaćaju brojne i raznolike kostimografske skice za dramske i glazbenoscenske predstave, televizijska ostvarenja te originalne kazališne kostime.

Uz otvorenje izložbe prve večeri Krležinih dana predviđena je i predstava Ivane Šojat „Zmajevi koji ne lete“ redatelja Damira Mađarića u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Okosnica programa ove teatrološko-kazališne manifestacije je znanstveni skup pod nazivom „Devedesete u hrvatskoj dramskoj književnosti i kazalištu, drugi dio“, sa više od 30 sudionika, a uvodno izlaganje o svom spisateljskom radu imat će Borivoj Radaković.

„Krležini dani u Osijeku“ održavaju se u suorganizaciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Filozofskog fakulteta Osijek i Odsjeka za povijest  hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU-a.