Izložba “Magični botanički vrt” u Narodnom muzeju Slovenije u Ljubljani

Izložba “Magični botanički vrt” kustosice Višnje Slavica Gabout, koja je 2019. godine nagrađena kao najbolja godišnja izložba ULUPUH-a gostuje od 16. srpnja do 31. listopada 2020. godine u Narodnom muzeju Slovenije u Ljubljani.

 

Izlažu:
– Članovi Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a
– Pozvani autori
– Odabrani inozemni autori iz KERAMEIKON –ove Zbirke suvremene keramike
– Voditelj Pokazne masterclass radionice osobne eksperimentalne tehnike Rafael
Pérez Fernandez – Španjolska, održane u sklopu koncepta projekta

Vesna Aralica (HR), Marina Tudjina Badurina (HR), Lidia Boševski (HR), Vedrana
Balković (HR), Sapana Gandharb (Nepal/Slovenija), Mladen
Ivančić (HR), Nataša Kabalin (HR), Višnja Markovinović (HR), Marta Milunić (HR),
Orjenka Mirjan (HR), Nataša Ninić (HR), Heide Nonnenmacher (Njemačka), Aigi Orav
(Estonija), Rafael Pérez Fernandez (Španjolska), Nika Petrović (HR), Snježana Pokos-
Vujec (HR), Zdenka Pozaić (HR), Karmen Ptičar (HR), Sanja Stani (HR), Blaženka
Šoić-Štebih (HR), Marjan de Voogd (Nizozemska), Ivančica Vončina (HR), Velimir
Vukičević (Srbija), Ivančica Cvitić Znidarčić (HR), Dani Žbontar (Slovenija)

Suradnici: Gordana i Zorislav Šojat, multimedijalni umjetnici svjetla

O izložbi
Izložba Magični botanički vrt treći je dio istraživačko – edukativnog te problemsko-tematskog projekta KERAMIČKI LABORATORIJ koji tretira medij keramike kao suvremenu i inovativnu umjetničku kategoriju. Kao i prethodna izdanja, koncipiran je kao platforma za stimuliranje eksperimentalnog stvaralaštva u mediju keramike i za poticanje istraživačkog senzibiliteta autora, Ove godine, s obzirom na temu izdanja, autori su se bavili svijetom prirode koju su u svojim keramičkim atelijerima-laboratorijima preoblikovali i modificirali. Stvorivši „forme nekog  hibridnog „magičnog botaničkog vrta umjetnog uzgoja“,  gdje se dotiču i isprepliću realno i fantastično,  gdje vlada svijet neobičnih oblika i neočekivanih jukstapozicija, maštovite simbioze biomorfnoga i dizajniranoga, biološkoga i konstruiranoga, cjelovitoga i recikliranoga. Nadrealne su to vizualne transkripcije viđenoga i morfološke metamporfoze prirodnoga, koje u konačnici daju dojam neobičnih, fantazmagoričnih, bizarnih, ali i duhovitih biomorfa. Pripremajući nas tako za jedan novi, drukčiji svijet, kakav nas možda čeka u nekoj dalekoj budućnosti. Svijet modificiranih, umjetno stvorenih magičnih botaničkih vrtova, čiju čudesnu floru čine preobražene i modificirane forme iz prirode koje će, slične formama ovog „keramičkog nadrealnog vrta“, jednom biti naš budući okoliš. Umjetnici-keramičari pokazali su (pritom) u svojim radovima snažnu istraživačku i kreativnu radoznalost. Uz to, pokazali su i visoku osjetljivost za prirodu i strukturu materije te znalačko povezivanje taktilnih (plastičkih) i vizualnih (pikturalnih) efekata. Početna inspiracija im je bila priroda, ali su u razradi ideje zadržali potpunu stvaralačku slobodu, ne prenoseći doslovno ono viđeno, već slobodno interpretirajući prirodne forme. Pričajući maštovite fantazije – ali i svoja osobna sjećanja i neka davno doživljena vlastita iskustva, na zidnim pločama i reljefima, samostojećoj plastici (objektima, skulpturama, skulpturalnim kompozicijama, asamblažima) i instalacijama. Način na koji su pritom pristupili svome mediju još jednom ovdje afirmira shvaćanje keramike kao suvremenog medija otvorenih granica, koji je podložan transformaciji i eksperimentiranju, ali i uzbudljivim sinergijama s drugim medijima i materijalima.“ (Višnja Slavica Gabout, prilagođeno iz predgovora)

Autorica koncepcije, kustosica i selektorica: Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i kustosica

Organizator izložbe: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Suorganizator i partner 2019. godine je KERAMEIKON – HKU (Hrvatsko keramičarsko udruženje), Varaždin, a u 2020. godini Narodni muzej Slovenije, Ljubljana (Slovenija).

Izložba “Magični botanički vrt” je prvi puta realizirana 2019. uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Varaždina, a gostovanje u Sloveniji 2020. ostvareno je uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Sukladno epidemiološkim mjerama koje su na snazi u Sloveniji svečanog otvorenja neće biti. izložba će biti otvorena za posjetitelje u radno vrijeme Muzeja.
Više o izložbi u Ljubljani možete pronaći na stranici Narodnog muzeja Slovenje: https://www.nms.si/si/razstave/obcasne/1001-Carobni-botanicni-vrt

 

Fotografija: Marina Tudjina Badurina “Ljiljani”