Izložbe i predavanja u sklopu projekta Likovno kazalište

Višegodišnji umjetničko / edukativni / multimedijski projekt

Autorice projekta: KRUNA TARLE, IVANA BAKAL , KATARINA RADOŠEVIĆ GALIĆ

Galerija ULUPUH
Ilica 13 / 1. kat

28/10–9/11/2020

Projekt istražuje sve aspekte kazališne likovnosti (od tradicionalnog pristupa do novonastalih suvremenih umjetničkih praksi), reafirmira lutkarsku umjetnost kroz kazalište figura i instalacija, istražuje povijesno blago kojeg smo baštinici (Traveleri i Oni će doći, Teatar Marioneta i dr.), kontekstualizira nove umjetničke izazove koji nas povezuju sa suvremenim stremljenjima u svijetu. Na kraju jednogodišnjeg procesa stvaraju se potpuno nova umjetničko dijela u različitim medijima: od kazališne predstave, izložbi i performansa, uz interaktivne tribine i radionice. Kako se radi o tri umjetnice, o tri rukopisa i tri svjetonazora, u mogućnosti smo višeznačno pristupiti fenomenologiji likovnog kazališta, istovremeno putem teorije i prakse. Radi se o interdisciplinarnom projektu koji na nov način preispituje suodnos medija u kazalištu, odnosno koji propituje sve uloge i potencijale likovne umjetnosti unutar kazališta. Projekt se kroz tri godine realizira kroz predavanja, izložbe i kazališne predstave.

 

PERFORMATIVNA IZLOŽBA

Autorica: Ivana Bakal
Umjetnička suradnica: Diana Mihalić

Izložba radova/instalacija/kostima u izložbenom prostoru kojim se propituje suodnos likovnog i performativnog. Radovi/ instalacije su realizirani od tekstilnih materijala, žica, papira, kartona, plastike i drveta te su zamišljeni kao materijalni spomenici ženske borbe kroz povijest. Izloženih šest kostima/ instalacija, nose simbolička imena: Moć, Požudu, Patnju, Uspjeh, Zavist i Smrt. Kroz perfomativni dio projekta koji će uslijediti u drugom projektnom razdoblju autorica kroz suradnju s plesnim umjetnicima oživit će kostime u okviru izložbenog prostora. Time se kostimi/instalacije tretiraju kao figure kojima služe performeri i udahnjuju im dušu. Proces je suprotan tradicionalnom kazalištu u kojem je dramski predložak inspiracija za oblikovanje kostima.

 

IZLOŽBA: Impulzivnost u likovnosti

Autorica: Katarina Radošević Galić
Izrada lutaka: Karmela Poklonjera

Zatvorena vrata kao prepreka, izlaz ili ulaz i dio scenografi je(blokada) do trenutka osjećaja impulzivnosti. Vrata, dio naših misli i kostim, lutka, pripomoć, odjek stanja u trenutku straha. Impulzivni osjećaj u svakodnevnici, izvana savršeno, a unutra nestabilno i kaotično. Dovoljan je udarac da sve nestane.

 

ONLINE PREDAVANJA:

4/11/ 18 sati : Lutka bez kompleksa i predrasuda

4/11/ 19 sati :  Je li “kazalište figura” samo bolji naziv za lutkarstvo?

Autorica: Kruna Tarle

Dva komplementarna predavanja imaju za cilj u širokom luku povezati lutku i kazalište avangarde. Nešto, što se u prosječnoj svijesti još uvijek percipira kao minorno, poistovjećuje se s nečim, pred čime se doduše i neupućena publika neki put smjerno klanja ne propitujući pritom ama baš ništa. Pa i kako bi, kad teorija standardno kaska za praksom, a ekstremno personalizirani umjetnici bez ikakvih ograničenja i fahova, nisu spremni čekati na sustavne analize. Priznajmo, niti o lutki baš se ne raspravlja previše, kolikogod nam ona bila “lakša”, imamo li na umu estetički diskurs. Stoga pogledajmo malo u daljinu i u dubinu, pa si predočimo što se sve trebalo dogoditi u ekspanziji umjetničkih pokreta i pravaca kroz povijest, a da bi se lutka ponovno rodila pa makar i pod nekim drugim imenom. Da, lutka, to vječno protejsko biće!

Predavanje „Lutka bez kompleksa i predrasuda“ 4.11., srijeda, 18 sati, moći će se pratiti preko Zoom aplikacije na poveznici :

https://us04web.zoom.us/j/76226191554?pwd=NTRpanR1VDhNT2VFUy9GcXFuM2N4UT09

Passcode: mockpwd

 

Predavanje „Je li “kazalište fi gura” samo bolji naziv za lutkarstvo?“ 4.11., srijeda, 19 sati, moći će se pratiti preko Zoom aplikacije na poveznici :

https://us04web.zoom.us/j/76159999016?pwd=VTFHRjhVWmRhZ2czTUZCVkdPWTFIQT09

Passcode: ZeUSF0

 

Zbog epidemioloških mjera službenog otvorenja neće biti. Kratko online otvorenje možete pogledati na poveznicama:

 

Izložba će se moći razgledati od 29.10. do 9.11. u Galeriji ULUPUH, Ilica 13/1.kat, Zagreb, radnim danom od 10 do 17 sati i subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom Galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan.

 

Organizator : ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Projekt je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH.

Kontakt: Galerija ULUPUH, 01 4813 746

 

*Molimo posjetitelje da se zbog svoje i opće sigurnosti pridržavaju preporučenih epidemioloških mjera.