Izložbe, performans i predavanje u sklopu projekta Likovno kazalište

Višegodišnji umjetničko / edukativni / multimedijski projekt

Autorice projekta: KRUNA TARLE, IVANA BAKAL, KATARINA RADOŠEVIĆ GALIĆ

Galerija ULUPUH
Ilica 13 / 1. kat

6/10–15/10/2022

Projekt Likovno kazalište istražuje sve aspekte kazališne likovnosti (od tradicionalnog pristupa do novonastalih suvremenih umjetničkih praksi), reafirmira lutkarsku umjetnost kroz kazalište figura i instalacija, istražuje povijesno blago kojeg smo baštinici (Traveleri i Oni će doći, Teatar Marioneta i dr.), kontekstualizira nove umjetničke izazove koji nas povezuju sa suvremenim stremljenjima u svijetu. Na kraju jednogodišnjeg procesa stvaraju se potpuno nova umjetničko dijela u različitim medijima: od kazališne predstave, izložbi i performansa, uz interaktivne tribine i radionice. Kako se radi o tri umjetnice, o tri rukopisa i tri svjetonazora, u mogućnosti smo višeznačno pristupiti fenomenologiji likovnog kazališta, istovremeno putem teorije i prakse. Radi se o interdisciplinarnom projektu koji na nov način preispituje suodnos medija u kazalištu, odnosno koji propituje sve uloge i potencijale likovne umjetnosti unutar kazališta. Projekt se realizira kroz tri godine. Cilj projekta je teorijsko i umjetničko istraživanje svih aspekata likovnog kazališta. Na široj razini kanimo doprinijeti popularizaciji (inter)medija likovnog kazališta i učiniti ga prisutnijim u svekolikoj umjetničkoj praksi, u terapiji, u odgoju i obrazovanju te u životu uopće.

Posljednji dio trilogije/projekta Likovno kazalište sastoji se od samostalne izložbe Katarine Radošević Galić „Sjaj“ u prostoru  Galerije ULUPUH, u paralelnom terminu sa samostalnom izložbom Ivane Bakal naziva “(pre)ispitivanje granica”, plesnog performansa u kostimu Ivane Bakal plesačice Sanje Kocon Vranješ i online predavanja Krune Tarle „Fenomen maske u likovnom kazalištu“.

//

SJAJ, samostalna izložba Katarine Radošević Galić 
Galerija ULUPUH
Ilica 13 / 1. kat
6/10–15/10/2022

Na izložbi će biti izloženi radovi inspirirani sonetom Williama Shakespearea

Oči M gospodarice nisu ništa poput sunca;
Koralj je mnogo crveniji od crvenih njezinih usana;
Ako je snijeg bijel, zašto su joj grudi plave;
Tf vlasi budu žice, crne žice rastu joj na glavi;
Vidio sam ruže damaske, crvene i bijele,
Ali takve ruže ne vidim ja u njezinim obrazima;
A u nekim parfemima ima više užitka
Nego u dahu koji od moje gospodarice zaudara.
Volim je čuti kako govori, ali dobro znam
Ta glazba ima daleko ugodniji zvuk.
Priznajem da nikad nisam vidio božicu kako odlazi;
Moja gospodarica, kad hoda, gazi po zemlji.
Pa ipak, bogami, mislim da je moja ljubav rijetka
Kao i bilo koje drugo, pobijala je lažnom usporedbom.

O autorici:
Katarina Radošević Galić rođena je 1973. u Zagrebu, gdje i živi. Završila je školu za balet i ritmiku, Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, Odjel arhitekture, Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu i satove glume u ZKM-u. Boravila je u Beču kod prof. Hundertwassera na slikarstvu. Bila je suradnik brojnim kostimografima, a 1996. započinje samostalnu karijeru. Napravila je 85 samostalnih kostimografija i održala 10 samostalnih izložbi, brojne grupne izložbe te brojne dječje radionice. Svaku predstavu započinje slikama. Dobitnica je nagrade ASSITEJA za najbolju kostimografiju za predstavu “Kako je Tonkica kupovala kruh” kazališta Mala scena. Sudjeluje u projektu 54+ u organizaciju ULUPUH-a. Neke od nagrađivanih predstava su joj: “Ko to tamo peva” u Narodnom pozorištu u Beogradu, “Unterstadt” u HNK-u u Osijeku, “Cyrano de Bergerac“ i “Cirkus primitif balet” u HNK-u u Zagrebu, “Jučer sam se sjetio plave” u Kazalištu slijepih i slabovidnih “Novi život” u Zagrebu. Ilustrirala je knjige “Irena i pet kristalnih peharčića i “Konj i magarac” Silvije Šesto, knjigu “Savršeni svijet ili Važno je biti bez putra na glavi” Melite Rundek te naslovnicu “Ljubim i ništa više” Daniele Bobinski. Za vrijeme korone intenzivno se počinje baviti fotografijom kao novim načinom umjetničkog izražavanja. Članica je ULUPUH-a i HZSU-a.

Foto: Katarina Radošević Galić

//

(PRE)ISPITIVANJE GRANICA, samostalna izložba i performans Ivane Bakal
Galerija ULUPUH
Ilica 13 / 1. kat
6/10–15/10/2022

Izložba se tiče novonastalih radova, kostima/instalacija prikazanih u prostoru izložbe i postavljenih na krojačkim lutkama. Osnova su pet haljina A kroja realiziranih od crnog retexa i filca,  koje su dorađene i upotpunjene maskama, oglavljima, kartonima te uporabnom kartonažom, papirom, žicama, kudeljom, likom te ostacima plastičnih i tekstilnih materijala. Zamišljeni kao materijalni spomenici svakidašnje ženske borbe. Izloženih  pet kostima/instalacija, nose simbolička imena: Priroda stvari, Suparništvo, Borba (rad posvećen Fridi Kahlo), Granice mogućnosti i Želja.
U prostoru izložbe na platnu se projicira autoričin video Životne mijene, nastao u sklopu projekta Ivana Bakal – vizualno kazalište 02. Autorski tim videa čine: autorica projekta Ivana Bakal; video i montaža Tomislav Marić; izvedba performansa Sanja Kocon Vranješ; autor glazbe Stanko Juzbašić; dizajn vizualnog identiteta Restart, Antonio Dolić; izrada web stranice – web dizajn i development, web prijelom i naslovnica Vedran Sadić; tekstovi o projektu – Ivana Bakal, Martina Petranović i Iva Körbler. Video je financijski potpomognut i realiziran u sklopu javnog poziva Digitalne prilagodbe i kreiranja novih kulturnih i edukativnih sadržaja Ministarstva kulture i medije, travanj 2022., u sklopu projekta Ivana Bakal – Vizualno kazalište 02.

Na dan zatvaranja izložbe, u subotu 15.10. u 12 sati, održat će se plesni performans u kostimu Ivane Bakal, oživljavanje kostima izvedbom plesačice Sanje Kocon Vranješ, na glazbu Stanka Juzbašića.

O autorici:
Kostimografkinja i vizualna umjetnica dr. art. Ivana Bakal  autorica je velikih umjetničkih projekata, izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu. Autorica je i urednica monografija o hrvatskoj scenografiji i kostimografiji. Godine 2015. stekla je titulu doktorice umjetnosti na  Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu radom  Kazališni kostim između performansa, instalacije i objekta – vizualno kazalište. Vanjski je suradnik – docent na studiju kostimografije na TTF-u. Dobitnica je više nagrada.

Suradnica Ivane Bakal: Diana Mihalić

Fotografije: Ivana Bakal

//

Online predavanje FENOMEN MASKE U LIKOVNOM KAZALIŠTUKruna Tarle, kazališna i likovna umjetnica multimedije

Petak, 14. listopada 2022., u 18 sati (trajanje do 90 minuta)

Predbilježbe za predavanje na ulupuh@gmail.com (sudjelovanje je besplatno)

Iako je maska u kazalištu prisutna otkako ono postoji, i to u najrazličitijim modalitetima, mi ćemo se u ovom našem susretu usredotočiti na masku kao autohtono „biće“, onu koja nije u nekoj od funkcija pridodanih glumcu/ akteru/ subjektu – već onu koja,  iako „neživa“, pretendira na vlastiti život, na status samoga subjekta što govori u svoje ime. Naravno da maska  i opet ostaje u suodnosu, ako ne baš s glumcem, onda svakako s čovjekom, a upravo je ovu složenost odnosa koji variraju do u beskraj, zanimljivo pratiti: i to je pratiti od autora do autora, kako se ta složenost temeljito  mijenja, stvarajući svaki put nove konotacije i još neviđene svjetove. Nakon samo letimičnog povijesnog osvrta, poklonit ćemo pažnju suvremenim/svevremenim  sanjarima ovog dubokog, poetskog medija a to su prije svega Peter Schumann, Mummenschantz, Ilka Schönbein i drugi,  te završiti vlastitim radovima koji ilustriraju situacije za koje nismo bili u mogućnosti pronaći relevantne primjere, pa često ni pojmove.

O autorici:
Kruna Tarle članica je ULUPUH-ove Sekcije za multimediju i intermediju, a rođena je u Zagrebu 1948. godine. Obrazovanje i umjetnička praksa: filozofija, engleski jezik i književnost, ples klasični i suvremeni, likovna umjetnost. Ostvarila je niz autorskih projekata (režija, dramaturgija, scenografija, kostimografija, koreografija), međunarodnih suradnji i gostovanja, edukativnih i art- radionica, multimedijskih projekata. Prevela je s engleskog odnosno njemačkog jezika teatrološke naslove: Ples kao kazališna umjetnost, Teatar objekta, Nemogući teatar – O fenomenologiji kazališta figura. Oblikovala je i vodila Lutkarski studio ZKL-a, Atelier ZKL-a, osnovala ansambl Fasade i humanitarni projekt Panaceja. Predstavnica je tzv. image-teatra, kazališta poetskih slika.