Javni poziv za dodjelu jednokratne potpore članovima ULUPUH-a koji nemaju reguliran status

Ministarstvo kulture i medija pokrenulo je novi paket financijske potpore članovima strukovnih udruga koji nemaju reguliran status, nisu u radnom odnosu, nisu u mirovini i nisu redovni studenti a koji mogu obrazložiti da im je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti.

 

Osnovni kriteriji za dobivanje jednokratne potpore:

 

  • članstvo u strukovnoj udruzi, započeto najkasnije 1. lipnja 2020. godine
  • član se bavi umjetničkom djelatnošću najmanje 2 godine
  • član može obrazložiti prekid umjetničkih aktivnosti uslijed epidemije koronavirusa
  • član nije stalno zaposlen, redovni student ili umirovljenik
  • član je ostvario ukupne prihode od obavljanja umjetničke djelatnosti u 2017. ili ili 2019. godini (moguće je odabrati godinu u kojoj je prihod bio najviši) u iznosu većem od 1.625 kn mjesečno, odnosno ukupni godišnji prihod od najmanje 19.500,00 kn, u jednoj od izabranih godina.
  • član nije u 2020. godini ostvario ukupan dohodak veći od 200.000 kn

 

Stručni kriteriji za dobivanje jednokratne potpore:

 

–    za umjetnike:  umjetnik treba dokazati* da je u razdoblju od  2017. do  2020. godini javno predstavio odnosno producirao i plasirao na tržište najmanje 2 nova umjetnička rada (*npr. putem izložbi, festivala, predstavljanja u javnom prostoru, publikacija, web stranice, galerijske prodaje, dućanske ili web prodaje, kataloga, autorskog ugovora ili dokaza o prihodima i sl.)

–   za kustose:  dokazati da je u razdoblju od 2017.– 2020. javno predstavljeno najmanje dva autorska teksta za kustose, kritičare, teoretičare likovnih i vizualnih umjetnosti ( * npr. putem izložbi, festivala, predstavljanja u javnom prostoru, publikacije, web stranice, autorskog ugovora ili dokaza o prihodima i sl.)

 

Nužni prilozi za prijavu su:

 

  • ispunjeni i vlastoručno potpisani ZAHTJEV za dodjelu jednokratne potpore nezavisnim profesionalcima u kulturi / obrazac zahtjeva nalazi se na linku https://docs.google.com/document/d/16GW9qmBkiub3rhPAQfBki3V5HyaEjY9s/edit
  • uz  ispunjeni zahtjev  potrebno  je dostaviti DOKAZ o ispunjavanju  stručnog kriterija: Pravo na isplatu jednokratne potpore ostvaruje se na temelju ispunjenog propisanog obrasca ZAHTJVA koji podnositelj zahtjeva s priloženom dokumentacijom predaje putem ispunjenog online obrasca na linku:  https://form.jotform.com/210403095605042

 

Ukoliko je podnositelj zahtjeva član više strukovnih udruga, zahtjev može predati samo jednoj udruzi.

ULUPUH će na svojim mrežnim stranicama objaviti popis članova s iznosom potpore koju su ostvarili putem ovog Javnog poziva.

Iznosi pojedinačnih potpora ovisit će o ukupnom broju članova svih udruga koji će se prijaviti i ispuniti uvjete za stjecanje jednokratne potpore.

Rok prijave:

Rok prijave je 23. veljače  2021. godine do ponoći. Umjetnici moraju ispuniti obrazac u digitalnom obliku i predati potpisan i ispunjen obrazac zahtjeva za dodjelu jednokratne potpore kao i svu traženu dokumentaciju.