Katalog 46. zagrebačkog salona

Urednica: dr.sc. Ana Peraica
Izvršni urednik: Igor Marković
Grafičko oblikovanje i prijelom: Ivan Klis
Prijevod: Tihomir Lerner
Tisak: Printera grupa, Zagreb, 2011.
133 strane, meki uvez
ISBN: 978-953-327-004-3
Cijena: 13 EUR

Katalog 46. zagrebačkog salona — primijenjene umjetnosti i dizajn
Rukopisi novog doba
Zagreb, 14.5. — 3.6.2011.

Zagrebački salon, jedna od najstarijih domaćih izložbi recentnog vizualnog izričaja, svake je treće godine posvećena primijenjenim umjetnostima i dizajnu. 46. zagrebački salon primijenjene je umjetnosti sagledao kroz temu Rukopisi novog doba, prema koncepciji kustosice dr.sc. Ane Peraice. Ona je u uvodnom tekstu o tome napisala:

„Primijenjene umjetnosti oduvijek su baratale tekstom, bilo na način ispisa imena umjetnika, njihovih gildi ili kao dekoraciju, a nešto kasnije i sami vizualni umjetnici počinju koristiti tekst kao vizualni element. Tako još od doba Moderne tekst emancipirano ulazi u vizualnu kulturu, kroz kolaže i fotomontaže, ali i slikarske i skulpturalne radove. Ipak, kultura i dan danas teži razdvojiti tekst od slike, najčešće superimponirajući tekst samoj slici, u vidu anotacije, razjašnjenja, interpretacije.

Ipak, ono što ćemo vidjeti na ovogodišnjem Salonu nisu tekstovi, već uistinu — slike, vizualni artefakti, koji ovaj put progovaraju o slovima i riječima. U tom pogledu Salon je, osim što je po prvi puta i sam tekstolatrijski, to jest — on se izražava radije kroz tekst nego slike, dok istodobno funkcionira u medijima slika, te tako opet djeluje i — idolatrijski. Unatoč teorijskom razdvajanju i pokušajima tekstualne povijesti da se odmakne od vizualne, koristeći se temeljima antičke filozofije, i ovaj Salon opet će pokazati preplete teksta i slike i to na nekoliko nivoa; kada tekst postaje slikom no i kada slike postaju tekstom, a zaći će i u mnogo dublje razlike.“

U katalogu su predstavljena 42 rada 39 autora ili grupa autora koji reprezentiraju područje primijenjenih umjetnosti u širokom rasponu od grafičkog i produkt dizajna, preko fotografije i videa, do dizajna tekstila i metala, kaligrafije i aranžerstva.