Kristina Rismondo : Totem kao objekt, totem kao predmet – produženo do 22. 7.

Galerija ULUPUH
Ilica 13 / 1. kat

2.7. – 22.7.2021.

Otvorenje izložbe je u petak, 2. srpnja u 19 sati.

„Kristinino stvaralaštvo izvore nalazi u domeni grafike, ili, nešto točnije, tematski i morfološki proizlazi iz crteža, što predstavlja logičnu, pa i nužnu transformaciju jednog medija u drugi, ontološki i prostorno srodan medij. Ti početni Kristinini crteži morali su se prelaskom u tehniku linoreza do izvjesne mjere promijeniti, ali valja primijetiti da su pritom zadržali ne samo karakteristični autoričin crtački duktus, nego i motivsko sidro u vidu mitoloških figura, zapravo hibrida nastalih pod utjecajem antičke i srednjovjekovne imaginacije. izlazeći iz strogosti grafičarskog zanata Kristina je postavila temelje za drugi korak, a taj se dogodio u trenutku kad je grafičke matrice prvi puta otisnula na tkanini. Odatle je uslijedio i realni razvoj kreativnog paradoksa obzirom da je upravo u kvaliteti podloge autorica prepoznala mogućnost iskoraka grafike u treću dimenziju. Tako je nastao ciklus „Totema“ – izložen prije nešto više od godine dana u Novoj Gradišci – a radilo se o jastučastim, vertikalno usmjerenim i kompozitnim grafičkim objektima koji su se inicijalno vješali o zid, te su (poput tradicionalne grafike) mogli biti promatrani samo s jedne strane. „Totemi“ su pritom bili obilježeni onim već poznatim motivima Kristinine osobne mitologije, ali, važno je primijetiti, baš je tehnologija šivanja omogućila sljedeći korak. Naime, „Totemi“ su se počeli preobražavati bočnim nadodavanjem šivanih elemenata pri čemu se promijenila i njihova početna motivska priroda. Tako je nastao ornamentalizirani ciklus „Oltara“ unutar kojega je Kristina naslutila mogućnost da se šivani objekt jednako obrađuje s prednje i stražnje strane, te da kao takav više ne počiva na zidu. Konačno, posljednji korak u razvoju paradoksa dogodio se posljednjih mjeseci, jer je autorica konačno razbila svoje grafičkim zanatom uvjetovano razumijevanje površine djela: šivani elementi su se umnožili, linearno stanjili i međusobno prepleli, te su na taj način nastali mrežoliki objekti nazvani „Hvatači“. Na njima se grafički motivi pojavljuju tek sporadično, kao daleke reminiscencije porijekla izrađevine, a praznine postaju konstitutivni elementi forme koja se jednako može promatrati sprijeda i straga.“ Vladimir Rismodno (prilagođeno iz predgovora kataloga izložbe)

 

Kristina Rismondo

Kristina Rismondo rođena je 1966. u Zagrebu. Diplomirala je 1995. na nastavničkom smjeru Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ivice Šiška, specijaliziravši se za grafiku. U svom radu kombinira tehnike kao što su crtanje, otiskivanje, slikanje i šivanje. Do sada je izlagala na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Članica je ULUPUH-a, Sekcije za tekstilno stvaralaštvo od 2020. godine.

 

Posjetitelji će moći razgledati izložbu do 22. srpnja u Galeriji ULUPUH, Ilica 13/1.kat, Zagreb, radnim danom od 10 do 17 sati i subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom Galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan.

Organizator izložbe: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Grada Zagreba.