Lazer Rok Lumezi: Opus

Samostalna izložba

Izložba je produžena do kraja veljače 2022. s mogućnošću produženja i nakon 28.2.

Otvorenje izložbe je u četvrtak, 8. prosinca u 19 sati.

Kneževa palača, Poljana Šime Budinića 3, Zadar

Kustosica izložbe: Elizabeta Wagner,
Autori koncepta i likovnog postava: Elizabeta Wagner i Lazer Rok Lumezi

“Lazer Rok Lumezi, doajen suvremenog hrvatskog umjetničkog nakita, predstavlja izložbom u Kneževoj palači u Zadru svoj opus umjetničkog nakita i male plastike s naglaskom na recentnu produkciju.
Lumezi se izražava formom nakita koji nije izgubio svoju utilitarnu funkciju – nosivost – ali izlazi iz sfere mondenosti skulpturalnim oblikovanjem i likovnom kvalitetom. On svoja djela dijeli po namjeni: izrađuje broševe, ogrlice, narukvice, prstenje i reljefne kompozicije – asamblaže od plemenitih kovina i dragog kamenja. No sve te vrste nakita su zapravo kompozicijski uravnotežene apstrakcije sa figurativnim detaljima koji se izmjenjuju u dinamičkoj ili ritmičkoj alteraciji. Teksture, mat i sjajne površine, naglašene su bojom (kamenom ili patinom) koja cjelini daje novi, formalni smisao. Motive često pronalazi u prirodi pa forma poprima naznake zoomorfnih ili fitomorfnih oblika ili pak u sjećanjima i manifestacijama svijeta koji ga okružuje. Najdraži materijal mu je srebro kojem boji površinu patinom, a jetkanjem, utiskivanjem ili graviranjem, tvori teksturu. Njegov rad karakteriziraju tanke isprepletene linije, ugrebane u površinu metala iglom za crtanje, točkaste strukture, rupice kroz koje žicom kao koncem spaja dijelove kompozicije iz čega
se može iščitati dvojni kiparski i grafičarski senzibilitet umjetnika. Plemenito drvo, poludragi kamen, jantar, koralj, neolitsko staklo iz libijske pustinje, sedef, zlato ili predmet koji je u trenutku pronalaska pobudio interes umjetnika svojom formom ili bojom, neizostavni su dio u Lazerovom stvaralačkom procesu. Bez obzira na vrijednost materijala, glavna karakteristika Lumezijevih malih plastika je, kao i svim kiparskim djelima kroz povijest, likovni izričaj i nova vizualna vrijednost koju ovaj umjetnik postiže s nemjerljivom lakoćom.”
Elizabeta Wagner, mag. hist. art.