Lidia Boševski : Materia

Tehnički muzej Nikola Tesla
Savska 18, Zagreb

13. – 26. rujan 2021.

Otvorenje izložbe je u ponedjeljak, 13. rujna u 19 sati.

“Ova je izložba poticaj na aktiviranje, promatranje, proučavanje i korištenje lokalnog blaga, ne puko pokazivanje gotovih radova, već jedne osobite suradnje i čudesnog dijaloga čovjeka i prirode. Dugogodišnji proces traženja, sabiranja i eksperimentiranja došao je do točke kada nema više kamo nego van – traži komunikaciju. Svaki od ovdje korištenih materijala je dragocjen i otkriva paletu svih drugih materijala koje je moguće koristiti, paletu prirodnih glazura koje su bitan prikaz kompleksnih transformacija važnih u radu s keramikom. U ovom malom dijelu dostupnih materijala sadržane su godine procesa, opus summum, koji će se razvijati doklegod će umjetnica raditi, a nastala paleta ostat će kao poticaj svima koji osjećaju materiju i učiti nas o životu, smrti i obnavljanju. Možda je ovo tek početak.” Nika Pavlinek, iz predgovora

Lidia Boševski završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, a zatim diplomirala na Tehnoliškom fakultetu- studij Dizajna tekstila i odjeće. Početkom 90-ih Boševski je bila usredotočena na slikarstvo kombiniranim grafičkim tehnikama; u toj fazi svoje karijere, umjetnica je ostvarila niz samostalnih izložbi. Godine 2002. njezin se fokus širi na medij keramike. Projekti Lidije inspirirani su prirodom, teksturama, strukturama i prirodnim oblicima. Otvaranjem ateljea Owl 2005. godine razvija nove kreativne pristupe kroz istraživanja lokalnih prirodnih materijala, umjetničkog izražaja i dizajna. Na tom području ostvaruje 10-tak samostalnih izložbi, sudjeluje na preko 40 grupnih izložbi keramike, pokreće i realizira projekte Datoteka tekstura, Mare modul – keramička staništa za podmorje (Ulupuhova nagrada za najbolju izložbu 2018 ), Keramika i priroda – radionice u prirodi u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Slovenija, Portugal). Sudjelovala je na FLICAM-umjetničkoj rezidencija u Fuping, FuLe International Art Museum, Kina. Članica je HDLU-a, ULUPUH-a i HZSU-a.

Posjetitelji će moći razgledati izložbu do 26. rujna, utorak – petak od 9 do 17 sati te subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati. Ponedjeljkom i praznikom muzej je zatvoren. Ulaz je slobodan.

Organizator izložbe: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Partner: Tehnički muzej Nikola Tesla

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.

Katalog izložbe možete pogledati ovdje: