LIKOVNO KAZALIŠTE – KOMPLEMENTARNOST SUODNOSA, online predavanje

11. studenog 2021. s početkom u 18 sati

POVEZNICA NA PREDAVANJE:
https://us04web.zoom.us/j/78272095373?pwd=OVJvb3VMT1JJbStCb21DN0swdDcxUT09

U četvrtak, 11. studenog  2021. u 18 sati doc. dr. art. IVANA BAKAL, kostimografkinja i multimedijalna umjetnica i dr. sc. MARTINA PETRANOVIĆ, teatrologinja, održat će predavanje Likovno kazalište – komplementarnost suodnosa. Predavanje se održava u sklopu projekta Likovno kazalište i usredotočeno je na prožimanja likovnih i izvedbenih umjetnosti te odabrane umjetnike iz kazališne povijesti i suvremenosti koji svoje polazište ili ishodište nerijetko nalaze upravo u likovnome segmentu, s posebnim naglaskom na likovne rukopise nekolicine istaknutih predstavnika hrvatske scenografije i kostimografije.
Predavanje je posvećeno našoj nenadano preminuloj kolegici i prijateljici, dramaturginji i redateljici, kazališnoj kritičarki i teatrologinji Miri Muhoberac, ujedno i suradnici na projektu Vizualno kazalište koja će nam neizmjerno nedostajati.

Dr. art. Ivana Bakal magistrala na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu diplomskom studiju kostimografije, a 2015. godine stekla titulu doktorice umjetnosti radom Kazališni kostim između performansa, instalacije i objekta – vizualno kazalište na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Autorica je više od stotinu kostimografija, nekoliko scenografija, autorica je velikih strukovnih projekata. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu, dizajnera odjevne i tekstilne predmete. Autorica je i urednica monografija o hrvatskoj scenografiji i kostimografiji. Predsjednica je ULUPUH-a i Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost. Članica je i Sekcije za tekstilno stvaralaštvo ULUPUH-a. Vanjski je suradnik – docent na Diplomskom studiju kostimografije TTF-a. Članica je HZSU-a i HULU. Dobitnica je više nagrada.

Dr. sc. Martina Petranović (1976.), teatrologinja je zaposlena u Odsjeku za povijest hrvatskoga kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Sudionica je brojnih znanstvenih skupova u zemlji i inozemstvu te autorica više znanstvenih i stručnih radova o hrvatskoj drami i kazalištu. te (Su)autorica je više izložbi o kazalištu i članica organizacijskih odbora znanstvenih skupova, povjerenstava za dodjelu nagrada i festivalskih vijeća. Njezini su glavni interesi suvremena hrvatska drama i kazalište, kostimografija i scenografija te kazališna historiografija, a za svoj je rad primila nekoliko strukovnih nagrada i priznanja. U suradnji s Ivanom Bakal i Anom Lederer objavila je knjigu Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije (1909.2009.) (2011.), a u suradnji s Lucijom Ljubić knjigu Repertoar hrvatskih kazališta, knjiga peta (2012.). Autorica je knjiga Na sceni i oko nje (2013.), Prepoznatljivo svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj (2014.), Od kostima do kostimografije. Hrvatska kazališna kostimografija (2015.), Kazalište i (pri)povijest. Ogledi o hrvatskoj kazališnoj historiografiji (2015.) i Kamilo Tompa i kazalište (2017.). S Guidom Quienom objavila je knjigu Vanda Pavelić Weinert 2018.), a s Anom Lederer dvojezičnu studiju Ideja sinteze. Oblikovanje scene i kostima pedesetih godina 20. stoljeća (2019.). Autorica je monografije Slikar u kazalištu – Zlatko Kauzlarić Atač (2020.).

VIŠE O PROJEKTU LIKOVNO KAZALIŠTE

Likovno kazalište je višegodišnji umjetnički, edukativni i multimedijski projekt koji istražuje sve aspekte kazališne likovnosti (od tradicionalnog pristupa do novonastalih suvremenih umjetničkih praksi), reafirmira lutkarsku umjetnost kroz kazalište figura i instalacija, istražuje povijesno blago čiji smo baštinici (Traveleri i Oni će doći, Teatar Marioneta i dr.), te kontekstualizira nove umjetničke izazove koji nas povezuju sa suvremenim stremljenjima u svijetu. Radi se o interdisciplinarnom projektu koji na nov način preispituje suodnos medija u kazalištu, odnosno propituje brojne uloge i potencijale likovne umjetnosti unutar kazališta. Budući da je riječ o tri umjetnice, tri rukopisa i tri svjetonazora – Krune Tarle, Ivane Bakal i Katarine Radošević Galić – otvara s mogućnost višeznačnoga pristupanja fenomenologiji likovnoga kazališta, istovremeno i putem teorije i putem prakse. Projekt se realizira tijekom tri godine kroz predavanja, izložbe i kazališne predstave, a na kraju jednogodišnjeg procesa stvaraju se potpuno nova umjetnička djela u različitim medijima, kao što su kazališne predstave, izložbe i performansi te interaktivne tribine i radionice.

Autorice projekta: KRUNA TARLE, IVANA BAKAL i KATARINA RADOŠEVIĆ GALIĆ
Organizator: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti
Projekt je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH

*Fotografija: Rad Zavist, autorica rada i fotografije Ivana Bakal