Ljubomir Miščević: Arhitektura visoke energetske učinkovitosti

2.3. – 15.3.2023.
Galerija ULUPUH
Ilica 13, Zagreb

Otvorenje izložbe je u četvrtak, 2. ožujka, u 19 sati.

“U današnjem svijetu jednoobrazne arhitekture i pretjeranih teorijskih subspecijalizacija koje često ne uzimaju u obzir brojne faktore iz stvarnog života, još uvijek postoje stvaratelji arhitekture gotovo renesansnih načela, koji spajaju humanističku tradiciju i tzv. naprednu arhitekturu. Jedan od takvih je Ljubomir Miščević, ne samo projektant arhitektonskih formi „po šabloni“ ili „samo“ teoretičar, profesor i znanstvenik bez doticaja sa stvarnošću. Štoviše, njegova manifestna posvećenost sintezi svih područja arhitektonskog djelovanja, spajanja s različitim usmjerenjima primijenjenih umjetnosti, ali i uključivanja likovne umjetnosti u arhitekturu podsjeća na postulate sinteze svih umjetnosti koju su zastupali inozemni i naši arhitekti tijekom 20. stoljeća; od Bauhausa, organičke, kinetičke i high-tech arhitekture podjednako.
Izložba prikazuje projekte i ostvarenja autorovog opusa koji obuhvaća više od četrdeset godina kontinuiranog projektantskog, istraživačkog i inovacijskog rada u području napredne visoko učinkovite energetske arhitekture,od pasivne sunčane arhitekture osamdesetih do ovovremene arhitekture energetskog standarda – modela pasivne kuće (A+).” Iva Körbler, prilagođeno iz predgovora
Posjetitelji će moći razgledati izložbu radnim danom od 10 do 17 sati, subotom od 10 do 13 sati sve do 15. ožujka kada će se izložba zatvoriti prigodnim predavanjem red.prof.art. Ljubomira Miščevića.
Nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Organizator izložbe: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.