Mario Beusan – hommage umjetniku

4. – 14.2.2023.
Galerija ULUPUH
Ilica 13, Zagreb

Izložbu je 4. veljače u 12 sati službeno otvorio dogradonačelnik grada Zagreba Luka Korlaet, uz Ivanu Bakal, predsjednicu ULUPUH-a i Lazera Roka Lumezija, predsjednika Umjetničkog savjeta ULUPUH-a inicijatora izložbe.

Ovu izložbu ULUPUH organizira u spomen Mariu Beusanu, dugogodišnjem istaknutom članu na prvu godišnjicu smrti. Izložba je nastala iz potrebe da se još malo produži Beusanova prisutnost u udruzi u kojoj je aktivno djelovao. Po zvanju  arhitekt i dizajner interijera, a po vokaciji pripovjedač: Beusan je umio svaki predmet smjestiti u povijesni kontekst, dodijeliti nekoj neuglednoj fibuli glavnu ulogu u priči koja je vodila javnost na putovanje kroz povijest. Likovnim postavima obilježio je suvremenu muzejsku scenu, a dizajnom interijera javnu i privatnu arhitekturu na prijelazu XX. u XXI. stoljeće u Hrvatskoj. Uspješno se okušao u velikim prostornim formama, ali i primijenjenom umjetničkom stvaralaštvu, stvarajući divan nakit u paljenom emajlu. Ljubav prema nakitu jasno se vidjela kroz aktivni angažman u ULUPUH-ovoj Sekciji za oblikovanje plemenitih kovina i umjetnički nakit. Kako su sjećanja slike sazdane od osjećaja; razglednice iz prošlosti podložne suvremenim interpretacijama, vjerujemo da će izložba makar dijelom prikazati Beusanovu versatilnu osobnost kojom je aktivno utjecao na društvo i okolinu, mijenjao izgled svoga grada i prenosio svoje znanje mladim generacijama, studentima arhitekture.

Posjetitelji će moći razgledati izložbu do 14. veljače, radnim danom od 10 do 17 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima zatvoreno. Ulaz slobodan.

Organizator izložbe: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba