Martina Franić i Miranda Herceg: Keramika i vizualni identitet Studija Pepel

10.7. – 20.7.2024. 

Otvorenje izložbe održat će se u srijedu, 10. srpnja u 19 sati u Galeriji ULUPUH, Ilica 13.

Autorice izložbe i likovnog postava: Martina Franić i Miranda Herceg

“Keramičarka Martina Franić i dizajnerica Miranda Herceg svoja umjetnička i profesionalna djelovanja povezale su u uspješnu suradnju kad je Martina osnivala svoj keramičarski atelier Studio Pepel, za koji je Miranda kreirala vizualni identitet. Tako je započela suradnja koja traje već nekoliko godina, i obuhvaća izradu logotipa i promotivnih materijala, uređenje galerijsko-prodajnog prostora i druge načine primjene vizualnog identiteta u tiskovnim i digitalnim medijima.

 

Autorice se povezuju u zajedničkom promišljanju i sklonosti estetici čistog i jednostavnog. Materijali, boje, tehnike iz medija keramike ulaze u medij grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija. U kreiranju logotipa Miranda Herceg poseže za tehnikom oblikovanja keramike u kojoj se koriste ručno valjane trake od gline – namotaji (eng. coils), transponirajući tako keramički potez u tipografski. Obje autorice koriste fotografiju kao dio svog izražavanja te tako nastaju brojni fotografski materijali koji dokumentiraju procese stvaranja i kreacije, ali isto tako postaju i dio kreativnog procesa i dizajnerskih rješenja. Recentni radovi Martine Franić pokazuju odmak od njezine prethodne, pravilne i simetrične faze. Dok istraživanje materijala, teksture i boje ostaje konstanta u Martininu radu, nova faza donosi smjeliji izričaj i eksperimentiranje u formi. To je naročito je vidljivo u oblikovanju podnožja i vrhova objekata, pri čemu nastaju karakteristični objekti – likovi. Glina odgovara na svaki dodir ruke pa zanimljive forme nastaju neprestano – ne samo tokom radnog procesa, nego već i kad se za njega priprema. Minimalnom intervencijom nastaje umjetnički objekt, artefakt neponovljivog trenutka. Martina sakuplja i bilježi te usputne oblike, slučajne ishode na putu izrade zamišljenog umjetničkog djela. Autorice se – svaka u svom mediju – poigravaju s makro i mikro pogledima: od materijala i detalja, kroz pojedinačni objekt i formu, do grupiranih radova u cjeline, koje dobivaju humanoidne ili arhitektonske karaktere. Miranda Herceg predstavlja vizualni identitet i komunikacije u tiskovnom mediju od osnivanja studija do predstavljanja recentnih radova, odmičući se sve više od klasičnih prikaza objekata. Koristeći se krupnim planom – karakterističnim za medije fotografije i filma u kojima također djeluje – Miranda kadriranjem ukazuje na važnost detalja, upućujući na neočekivane odnose formi, posebnost oblika te na eksperimentiranje u materijalu i teksturi.

Izložba postavlja u fokus međusekcijsku suradnju. Jedna autorica je članica sekcije za grafički dizajn i vizualne komunikacije, a druga je članica sekcije za keramiku. Osim suradnje kao oblika rada, ovom izložbom se žele prikazati i elementi transmedijalnosti u promišljanju i nadahnućima koja vode do stvaranja kreativnih rješenja.” Martina Franić i Miranda Herceg, prilagođeno iz predgovora

 

Posjetitelji će moći razgledati izložbu do 20. srpnja u Galeriji ULUPUH, Ilica 13/1.kat, Zagreb, radnim danom od 10 do 17 sati i subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom Galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan. 

Organizator izložbe: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.