Minijaturno putujuće LUTKARSKO KAZALIŠTE „ZA BREGOM“

Autorice izložbe: dr. art. Ivana Bakal, doc. i dr. sc. Zdenka Đerđ, doc.
Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
7.3. – 18.3.2019.
Otvorenje u četvrtak, 7.3. u 19 sati

Izložba predstavlja zasebne ali međusobno povezane programe minijaturnog putujućeg Lutkarskog kazališta “Za bregom”. To su lutkarski igrokazi, edukativni lutkarski programi za prosvjetne djelatnike i stalne te povremene posebne ili prigodne multimedijalne i interdisciplinarne projekte. U gotovo svim navedenim programima likovni umjetnici su važni izabrani suradnici, često i sukreatori, koji značajno participiraju u realizaciji istih – od ideje, procesa stvaranja – pokusa do premijere za lutkarske igrokaze ili za projekte – tijekom višemjesečne pa i višegodišnje realizacije. Tako su lutke, kostime i scenografiju za predstave LK “Za bregom” kreirali javnosti poznati umjetnici poput Antuna Crljena, Miljenka Sekulića i Ivane Bakal te tada početnici – lutkari, slobodni likovni umjetnici Nikolina Manojlović Vračar, Mia Janković i David Peroš Bonnot. S potonjim autorom realiziran je (od 2009.) poseban desetogodišnji program Kluba lutkarsko filmske animacije Maksimir / KLFAM. Naime KLFAM kao majstorska radionica drugoga stupnja lutkarske poduke kronološki se nastavljao na seminar Abeceda lutkarstva. U filmskoj majstorskoj radionici polaznici (odgajatelji, učitelji i djeca) stvaraju lutka film osmišljavan za dramaturšku i izvedbenu cjelinu lutkarskoga igrokaza. Na izložbi su pored lutaka, kostima i scenografija igranih predstava (od 1993. – 2018.), predstavljeni i procesi rada na predstavama (skice, makete) te dokumentacijski materijal života predstava, majstorskih radionica i posebnih projekata.

Zadnjeg dana izložbe, u ponedjeljak, 18. ožujka 2019. u 18 h odigrat će se predstava – prihvatljiva i dvogodišnjacima, Listovi slikovnice, a u 19,30 h predstava Bilo pa nije – za djecu od 3-8 godina. Za najmlađe gledatelje ulaz za obje predstave je slobodan uz prethodnu rezervaciju ulaznica zbog ograničenog broja gledatelja. Mjesta se trebaju rezervirati na mejl ulupuh@gmail.com, najkasnije do 17. ožujka do 16 sati (mejl nasloviti “rezervacija ”, a u poruci navesti za koju se predstavu prijavljuje: Listovi slikovnice (u 18h) ili Bilo pa nije (u 19.30)). Obje predstave traju oko pola sala.

U 20 sati 18. ožujka priredit će se razgovor o izazovima i posebnostima likovnog stvaralaštva za minijaturno putujuće lutkarsko kazalište. Pozivaju se likovni pedagozi, učitelji likovne izobrazbe, kreatori lutaka i ostali zainteresirani da se priključe i doprinesu razgovoru svojim iskustvom. Razgovor će voditi dr. art. Ivana Bakal.

Izložba se može razgledati radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

 

O autoricama izložbe:

Dr. art. Ivana Bakal, doc. kostimografijom se profesionalno bavi od 1986. godine. Studirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu – 1987. godine diplomirala je na Višoj školi dizajn odjeće i 2010. magistrala na diplomskom studiju kostimografije, a 2015. godine stekla je titulu doktorice umjetnosti na ALU. Autorica je više od stotinu kostimografija, nekoliko scenografija, dizajnerica je odjevnih i tekstilnih predmeta, te autorica velikih strukovnih projekata („Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009.“), pokrenula je bijenalnu izložbu Sekcija za kazališnu i filmsku umjetnost naziva „Suvremena kazališna i filmska scena“, autorica je bijenalne izložbe „Nacionalna baština“. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu. Surađuje na izložbama i kao autor likovnog postava („Kazalište i kulturna memorija – 50 godina Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU“, 2016. i „Milan Ogrizović i kazalište“, HAZU, 2017., „Suvremena kazališna i filmska scena 2015. – 2017.“ i dr.). Sudjeluje na znanstvenim skupovima i piše znanstvene radove na temu kostimografije i obrazovanja. Autorica je i urednica monografija o hrvatskoj scenografiji i kostimografiji. Predsjednica je ULUPUH-a i Sekcija za kazališnu i filmsku umjetnost. Članica je i Sekcije za tekstilno stvaralaštvo ULUPUH-a. Vanjski je suradnik – docent na Diplomskom studiju kostimografije Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1990. godine. Dobitnica je više nagrada.

Dr. sc. Đerđ, Zdenka, doc. diplomirala je hrvatski jezik i književnost te filozofiju 1978. na Filozofskom fakultetu u Zadru Sveučilišta u Splitu, magistrirala 1997. (tema Put od osobnog do scenskog identiteta) i doktorirala 2013. (tema Hrvatski lutkarski igrokaz) na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1979. do 2000. stručna je suradnica za kazališni amaterizam Grada Zagreba (Zajednica Saveza KUD-a Zagreba, Kulturni centar Peščenica), a od 2000. viša je stručna suradnica u Centru za kulturu i informacije Maksimir u Zagrebu. Vanjska je suradnica Leksikografskoga zavoda Miroslava Krleže za edicije Hrvatski biografski leksikon, Hrvatska književna enciklopedija, Kazališni leksikon te kao viši predavač pa docent na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Pokreće, izabire i uređuje stručne publikacije – bienalna tri Zbornika drama i predložaka za igre alternativnog i amaterskog kazališta RH, priručnik Školsko kazalište. Aktivno sudjeluje u radu znanstvenih i stručnih skupova u zemlji i inozemstvu. Autorica je i voditeljica (sa suradnicima) lutkarsko-edukativnih programa i interdisciplinarnih projekata LK „Za bregom“ i Centra za kulturu i informacije Maksimir. Umjetnička je voditeljica LK „Za bregom“ od 1993. gdje je producentica i pomoćnica  režije predstave Čarobni zvončići V. Chytila (1993.). Za osnovano Kazalište piše lutkarske igrokaze, dramatizira priče i bajke te režira lutkarske predstave. Pretežito su to hrvatske praizvedbe lutkarskih igrokaza: Blagi dan M. Barbarić-Fanuko (1996.), Pismo iz Zelengrada N. Videk (1997.), Na Medvednici ’81. (2001.), Majčina priča Šume Striborove, dramatizacija bajke Šuma Striborova I. Brlić-Mažuranić (2001.), Sretan cvrčak N. Zidar Bogadi (2004.), Palunkova priča, dramatizacija bajke Ribar Palunko i njegova žena I. Brlić-Mažuranić (2004.), Mjesečeve priče, prema Slikovnici bez slika H. Ch. Andersena (2006.), Oči koje svijetle u mraku M. Rundek (2008.), Listovi Slikovnice (2015. i 2018. obnova) i Bilo pa nije I. Gudelj-Z. Đerđ. Autorica je studije/knjige Dramaturgija lutkarskoga kazališta. Teorija, lutkarske poetike i igrokazi. Leykam international, Zagreb, 2018.