Miranda Herceg: Sinteze

Miranda Herceg: Sinteze

samostalna izložba grafičkog dizajna i eksperimentalnog filma

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14
17.5. – 30.5.2019.

Otvorenje u petak, 17. svibnja u 19 sati.

 

„Izložbeni projekt Mirande Herceg prikazuje skupinu radova grafičkog dizajna i eksperimentalnih filmova koji govore o isprepletenosti različitih medija u kojima autorica djeluje.

Postav izložbe podijeljen u tri cjeline naglašava svojstvenu joj metodu interdisciplinarnosti i pars pro toto pristupa. Prva cjelina predstavlja vizualne identitete namijenjene autoričinim eksperimentalnim filmovima. Navedeno poglavlje predočava dizajn kao ishodište autoričina kreativnog rukopisa, te formu vizualnog identiteta na koji svodi svoje audiovizualne radove. Druga cjelina predstavlja fotografije filmskih prizora i lokacija koje otkrivaju u kojoj su mjeri arhitektura, dizajn i grafički likovni motivi značajan segment autoričinih filmova. Posljednju cjelinu čine četiri kratkometražna eksperimentalna filma. Kao filmska autorica zaokupljena prostorima suvremenog urbisa, Miranda je dala uvid u segmente dizajnerskog oblikovanja koje je često previđan dio urbanog krajolika, ali i filmskog motiva. Posjetitelj prati postav izložbe koji zrcali induktivno načelo, krećući se od detalja (grafički dizajn) prema cjelini (film), ne bi li na povratku detalj promotrio iz šire perspektive.“ (Leila Mehulić, kustosica izložbe)

 

O autorici:
Miranda Herceg diplomirala je na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.
Aktivna je na širem umjetničkom polju, od dizajna do filma.
Njezin interes za filmski i fotografski medij, otpočet tijekom studija, prerastao je u aktivno bavljenje eksperimentalnim filmom. Kao filmsku autoricu najviše je zaokuplja urbana tematika – odnos čovjeka i prostora, te prisustvo sustava znakova i komunikacijskih sredstava u urbanom krajoliku. Baveći se navedenom motivikom, ostvaruje vezu sa svojom temeljnom profesijom i kreativnim ishodištem – dizajnom. Na Veleučilištu VERN’ predavač je na preddiplomskom studiju Filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje. Autorica je i voditeljica dizajnerskih radionica. Sudjeluje na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama i festivalima. Za svoj rad nagrađivana je u zemlji i inozemstvu. Izložba Sinteze njena je druga samostalna izložba u Galeriji Ulupuh. Članica je Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD), Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU).

 

Izložba će se moći razgledati do 30. svibnja, radnim danom od 10 do 17 sati, četvrtkom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

 

Organizator izložbe:

ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Katalog na : https://issuu.com/ulupuh/docs/miranda_herceg_katalog