Modne konstrukcije: Karaka design i Ada Kezić

Galerija ULUPUH, Ilica 13, prvi kat, Zagreb

10.5. – 22.5.2022.

Otvorenje izložbe je u utorak, 10. svibnja u 19 sati.

Gošća: Magdalena Pavlović Kezić

“Produkt dizajnerica Ada Kezić i modne dizajnerice Vesna Karuza i Senija Radić udružile su svoja znanja u oblikovanju jedinstvenih predmeta za sjedenje, a možda i za igru. Namještaj Ade Kezić odlikuje minimalizam, nositelj njezina izraza su pročišćeni geometrijski oblici od pomno odabranih materijala, savršene dorade. Odjevni predmeti Senije Radić i Vesne Karuza su naglašeno skulpturalni, krojenjem oblikovani u organične volumene koji obavijaju tijelo ili izlaze u prostor. Na ovoj izložbi predstavljaju radove koji su proizašli iz dijaloga njihovih različitih izraza i medija, a povezuju produkt i modni dizajn.
Dio izložbe čine taburei Sitty i modularni elementi za sjedenje Baboo koje je dizajnirala Ada, za koje su Senija i Vesna dizajnirale različite jastučiće i presvlake u koje se mogu ‘odijevati’ po izboru, a koje su različitih boja i tekstura, s naborima, šavovima i aplikacijama koje su nadogradnja osnovnom obliku namještaja. Dio presvlaka napravile su za pilates lopte, koje se našim životnim prostorima često kotrljaju mimo naše volje. Ispunjene zrakom, lagane i nestašne, dale su priliku autoricama da se, neopterećene funkcionalnim zahtjevima, prepuste pravom skulpturalnom oblikovanju u tekstilu. Kao u kakvom maskenbalu, prerušile su ih u različita bića sa krilcima i šiljcima koji se ipak, pri najmanjem okretu polegnu, i tako otkriju svoju nježnu prirodu, koja je od tekstila. Tekstil ih obavija, oko njih se nabire, skuplja ili rasteže, sfernim oblicima i spiralnim šavovima prati njihov oblik. Iz šavova izrastaju duži i kraći šiljci, stošci, koji lopte preobražavaju u moruzgve, ježince ili apstraktnije forme u koje korisnik sam upisuje značenje. Ovom razigranom bestijariju pridružuju se gigantske figure od punjenog tekstila, izvedenice vreće za sjedenje. „Čopek“ je nastao prema ideji Adine kćeri, Magdalene Pavlović Kezić. To je objekt nalik čovjeku koji, kad mu se ruke i noge povežu na određeni način, postaje fotelja koja nas prima u svoje krilo. Kada su mu udovi slobodni, onda je to lutka nalik gingermanu koja nas poziva u zagrljaj. Drugi je rad u obliku hobotnice – iz glave na kojoj se može sjediti pružaju se ogromni krakovi od punjenog tekstila, s tekstilnim aplikacijama koji oponašaju pipke. Mekani i savitljivi, krakovi se mogu vezati u čvorove i petlje u koje se moguće opušteno zavaliti kao u fotelju. Oba su rada mekana, mijenjaju oblik u interakciji s korisnikom, čije tijelo u njima ostavlja otisak. Nastali radovi obogaćuju oblikovni repertoar (sjedaćeg) namještaja slobodnim formama promjenjivog oblika koje potiču na kreativni pristup njihovom korištenju, u skladu s time kako se korisnik fizički i emotivno osjeća. Naš životni prostor, stalni okvir naše svakodnevice, postaje poprište za igru i kreaciju, mjesto koje bez većeg napora možemo oblikovati prema trenutnim potrebama.” Maša Štrbac (prilagođeno iz predgovora)

Posjetitelji će moći razgledati izložbu do 22. svibnja u Galeriji ULUPUH, Ilica 13/1.kat, Zagreb, radnim danom od 10 do 17 sati i subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom Galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan.

Organizator izložbe: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.

 

*foto: Dražen Lapić