Natječaj: ART-ECO / Nismo sami (Rok: 16.4.)

Poziv članovima ULUPUH-a za prijavu za sudjelovanje na izložbi: 

ART-ECO / Nismo sami
izložba na temu eko-oblikovanja 

Autor koncepcije: Davor Klarić
Kustosica i selektorica izložbe: Branka Hlevnjak 

Prostor i vrijeme održavanja izložbe: 

Galerija ULUPUH, Ilica 13/1 kat, Zagreb, 16.5. – 8.6.2024. 

Rok za prijavu: 16. travanj 2024., do ponoći 

Koncepcija izložbe:  
U svim gradovima, priroda je utkana u gradsko tkivo parkovima i drvoredima, jer su to pluća grada. U njima borave brojna druga stvorenja. Tu smo zajedno. Ne možemo ignorirati i ne smijemo zanemariti i tu činjenicu. Ne trebamo ići u Zoološke vrtove da se tome osvjedočimo. Živimo na planeti bogatoj biljkama, životinjama, bubama i bubicama. Nikada nigdje nismo potpuno sami. Čak i u praznom stanu negdje leti moljac, komarac, muha. Oko kuće šulja se miš i pokoja mačka olučarka. Živimo s kućnim ljubimcima: psima, mačkama, ribicama, kornjačama itd. Dok plivamo morem ispod nas žive školjke, ježinci, morski krastavci, rakovi, plivaju ribe… Ne moramo uči dublje u šume da vidimo medvjede, srndače, jelene, zečeve, na poljima fazane, kune, lasice…Na kamenim liticama stoje divokoze, dok uzgojene ovce mirno stoje u hladu maslina. Navečer nas plaše zvukovi sova, ćukova, ježeva. Zmije se sunčaju na putevima poslije kiša, a kos i ostale ptice pjevice bude nas u ranu zoru. Dok se u gradu golubovi i vrapčići guraju s ljudima, na moru nadlijeću galebovi, a gnjurci uplaše po kojeg ronioca… O seoskim dvorištima da se i ne govori: kokice, purani, guske, patke, krave, svinje. I veprova već ima posvuda sve bliže kućama, dolaze po hranu. Cijelo jedno selo Čigoč ima više roda nego stanovnika. Bojimo se za oprašivaće cvijeća i voćaka, za pčele da ih ne zatrujemo herbicidima, divimo se leptirima. Radujemo se noćnim krijesnicama i božjim volekima (bubamarama), žohare baš ne volimo… Crvčci su nezaobilazna buka ljetnih vrućina dok se noću nadmeću fini zvukovi zrikavaca sa žabljim kreketanjem. Ne, nipošto nismo sami iako si to umišljamo i petljamo se u prirodnu ekološku ravnotežu. Pritom  ne prestajemo proizvoditi goleme količine smeća s kojim se ne znamo nositi. 

Ljepota ove naše majke Zemlje sadržana je u raznovrsnim prelijepim krajolicima i u bezbrojnim različitim stvorenjima, među koje i sami spadamo. Ozdravljuje nas i hrani i uči uživati u ljepoti koju nam podastire. Naša je poruka volite ovaj svijet i čuvajte ga za djecu koja dolaze. Napokon, svi smo ulančani u lanac života kojem osobito umjetnost  daje plemeniti obol. Parkovi su dio te prirodno-umjetničke ljepote. Ne zapuštajmo ih! 

Pozivaju se svi članovi ULUPUH-a koji u temi mogu pronaći zanimljiv poticaj za rad, da se prijave na izložbu. Radovi mogu biti svih umjetničkih žanrova obuhvaćenih ULUPUH-om. Temi možete odgovoriti neposredno ili s njom interferirati na razne drugačije načine – u izvedbi djela, izborom materijala, komparacijom eko i anti-eko situacija, tema, materijala…  

Kustosica zadržava pravo upućivanja poziva gostima/umjetnicima za sudjelovanje na izložbi. Pozvani gosti-umjetnici ne podliježu selekciji. 

Prijaviti se može do 3 rada. Mogu se prijaviti radovi nastali u posljednje dvije godine. ULUPUH ne preuzima obvezu produkcije radova za izložbu. 

Prijaviti se mogu svi redovni članovi ULUPUH-a, počasni članovi i studenti-pripravnici. 

Uvjeti za prijavu: 

  • redovni članovi/ce mogu se prijaviti samo ako su prethodno podmirili sve obveze prema ULUPUH-u, tj. članarine – za aktualno stanje nazovite Tajništvo ULUPUH-a, poslovnu tajnicu Ivanu Musić, na tel 01 4552 595, 01 4576 919, radnim danom između 10 i 13 sati, ili pošaljite upit mejlom na ulupuh@zg.t-com.hr 

Način prijave: 

Prijavljuje se elektronskim putem, najkasnije do 16. travnja 2024. godine – u tu svrhu treba: 

  • ispuniti online Prijavnicu (dostupna na poveznici): https://form.jotform.com/prijavnice/art-eco 
  • na adresu ulupuh.ured2@gmail.com treba poslati fotografiju rada/radova.Fotografiju koju želite da bude prezentirana u katalogu treba poslati sa naznakom “za katalog”, u rezoluciji već pripremljenoj za tisak: ne manjoj od 300 dpija. Kod prostornih radova potrebno je da budu snimljeni iz najmanje tri osnovna kuta gledanja. U slučaju potrebe, uz fotografiju rada možete priložiti skice. Molimo Vas da fotografiju imenujete istim nazivom kojeg ćete navesti u Prijavnici, kako bismo mogli povezati fotografiju i opis. Poruku naslovite „za ArtEco“. Fotografije odabranih radova biti će objavljene u katalogu izložbe. 

Iznimno, samo oni autori koji prijavu i radove ne mogu poslati elektronskim putem, mogu ih dostaviti u obliku ispisa/fotografije u Galeriju ULUPUH, Ilica 13, Zagreb, osobno ili zemaljskom poštom, da stignu do 15. travnja, između 10 i 16 sati. Molimo Vas da tom obliku prijave pribjegnete samo ako nemate pristup računalu ili internetu, jer uvelike otežava obradu podataka. 

Radovi će biti selektirani preko fotografija te će svi autori o rezultatima biti obaviješteni pismenim putem, najkasnije do 23. travnja. 

Odabrani autori dostavljaju radove u galeriju i nakon izložbe otpremaju ih iz galerije o svome trošku. O vremenu i načinu dostave radova u galeriju autori će biti obaviješteni najkasnije dva tjedna pred otvorenje izložbe. 

Predajom prijavnice i slanjem fotografija / videa autor garantira vlasništvo na svim pravima za njihovo objavljivanje. Ovom prijavom također svi autori, jednako kao i urednici i kustosi, primaju na znanje i odobravaju da svi ULUPUH-u predani materijali (fotografije i rukopisi) postaju dio bogatog arhiva ULUPUH-a, kojima će se udruga u dobroj vjeri koristiti u promidžbene svrhe, kao i za potrebe stručnih osvrta i recenzija te znanstvenih pregleda. 

Kontakti:
Branka Hlevnjak, kustosica izložbe, 098 224 042 

Galerija ULUPUH (za tehnička pitanja oko prijave) – 01 481 3746, galerija-ulupuh@zg.t-com.hr