Natječaj : ART-ECO / Zeleni kotač ravnoteže

Poziv članovima ULUPUH-a za prijavu za sudjelovanje na izložbi:

ART-ECO / Zeleni kotač ravnoteže
izložba na temu eko-oblikovanja

Autor koncepcije: Davor Klarić
Kustosica i selektorica izložbe: Branka Hlevnjak

Prostor i vrijeme održavanja izložbe: Galerija ULUPUH, Ilica 13/1 kat, Zagreb, 26.5. – 8.6.2022.

Rok za prijavu: 30. travanj 2022., do ponoći

 

Koncepcija izložbe:  

Svijest o ekologiji jača s porastom globalnog zagađenja, sad već alarmantnog. Plastika pliva po zaljevima oceana i mora, a sablažnjive slike uginulih ptica i riba i morskih sisavaca zbog progutane plastike širi se društvenim mrežama. Jednoobrazne kulture i sječa šuma ugrožavaju prirodnu ravnotežu. Itd. Umjetnici na brojne načine djeluju na podizanju ukupne svijesti o potrebi za drugačijim načinom ambalažiranja, za smanjenom proizvodnjom i upotrebom plastike, za razmišljanjem o održivom razvoju. Art eko je bijenalna manifestacija koja poziva i predlaže umjetnicima uključivanje u ekološko osvještavanje svijeta. Mijenjajući sebe mijenjamo svijet, tako otprilike glasi onaj mali ali važan doprinos na koji su umjetnici pozvani da za ovogodišnji Art eko osmisle radove, odgovore, apele ili sugestije, ili tek rad koji aludira na temu Zeleni kotač ravnoteže, kao aktualnost našeg doba.

Dovoljno je osvrnuti se oko sebe i pogledati stanje u svom gradu te zahtijevati da se sačuva i ojača epitet grada vrta, koji Zagreb ponosno nosi još od Lenucijevog doba. Kako se našaliti na račun loših stvari, čime oplemeniti zelene površine, kako pomiriti artizam i prirodnost, kako opjevati ljepotu cvijeća, drveća, ukrasnog bilja, fontana, zdenaca, potoka, pokazati nemar. Poziv je upućen pjesnicima, performerima, ilustratorima, kiparima, slikarima, šansonjerima, danserima, fotografima, ljubiteljima ptica i životinja, lutkarima, modistima, svima s idejom kako pojačano MISLITI ZELENO. Kako pokrenuti na kratko KOTAČ RAVNOTEŽE za javno prostore grada, zazvoniti sviješću, ukazati na mogućnosti, prozvati odgovorne. (Branka Hlevnjak)

 

Pozivaju se svi članovi ULUPUH-a koji u temi mogu pronaći zanimljiv poticaj za rad, da se prijave na izložbu. Radovi mogu biti svih umjetničkih žanrova obuhvaćenih ULUPUH-om. Temi možete odgovoriti neposredno ili s njom interferirati na razne drugačije načine – u izvedbi djela, izborom materijala, komparacijom eko i anti-eko situacija, tema, materijala…

Kustosica zadržava pravo upućivanja poziva gostima/umjetnicima za sudjelovanje na izložbi. Pozvani gosti-umjetnici ne podliježu selekciji.

Prijaviti se može do 3 rada. Mogu se prijaviti radovi nastali između lipnja 2020. godine do trenutka prijave. Poželjno je, no nije uvjet, da rad nije izlagan u Zagrebu. ULUPUH ne preuzima obvezu produkcije radova za izložbu.

Prijaviti se mogu svi redovni članovi ULUPUH-a, počasni članovi i studenti-pripravnici.

Uvjeti za prijavu:

  • redovni članovi/ce mogu se prijaviti samo ako su prethodno podmirili sve obveze prema ULUPUH-u, tj. članarine – za aktualno stanje nazovite Tajništvo ULUPUH-a, poslovnu tajnicu Ivanu Musić, na tel 01 4552 595, 01 4576 919, radnim danom između 10 i 13 sati, ili pošaljite upit mejlom na ulupuh@zg.t-com.hr
  • mogu se prijaviti recentni radovi koji nisu izlagani
  • radovi koji se prijavljuju bit će selektirani
  • autorica koncepcije zadržava pravo upućivanja poziva gostima/umjetnicima za sudjelovanje na izložbi.

 

Način prijave:

Prijavljuje se elektronskim putem, najkasnije do 30. travnja 2022. godine – u tu svrhu treba:

 

  • ispuniti online Prijavnicu (dostupna na poveznici):  https://form.jotformeu.com/prijavnice/art-eco
  • na adresu ulupuh.ured2@gmail.com treba poslati fotografiju rada/radova. Fotografiju koju želite da bude prezentirana u katalogu treba poslati sa naznakom “za katalog”, u rezoluciji već pripremljenoj za tisak: ne manjoj od 300 dpija. Kod prostornih radova potrebno je da budu snimljeni iz najmanje tri osnovna kuta gledanja. U slučaju potrebe, uz fotografiju rada možete priložiti skice. Molimo Vas da fotografiju imenujete istim nazivom kojeg ćete navesti u Prijavnici, kako bismo mogli povezati fotografiju i opis. Poruku naslovite „za ArtEco“. Fotografije odabranih radova biti će objavljene u katalogu izložbe.

 

Iznimno, samo oni autori koji prijavu i radove ne mogu poslati elektronskim putem, mogu ih dostaviti u obliku ispisa/fotografije u Galeriju ULUPUH, Ilica 13, Zagreb, osobno ili zemaljskom poštom, da stignu do 29. travnja, između 10 i 16 sati. Molimo Vas da tom obliku prijave pribjegnete samo ako nemate pristup računalu ili internetu, jer uvelike otežava obradu podataka.

Radovi će biti selektirani preko fotografija te će svi autori o rezultatima biti obaviješteni mailom, najkasnije do 15. svibnja.

ULUPUH ne preuzima obvezu produkcije radova za izložbu. Odabrani autori dostavljaju radove u galeriju i nakon izložbe otpremaju ih iz galerije o svome trošku. O vremenu i načinu dostave radova u galeriju autori će biti obaviješteni najkasnije dva tjedna pred otvorenje izložbe.

Predajom prijavnice i slanjem fotografija / videa autor garantira vlasništvo na svim pravima za njihovo objavljivanje. Ovom prijavom također svi autori, jednako kao i urednici i kustosi, primaju na znanje i odobravaju da svi ULUPUH-u predani materijali (fotografije i rukopisi) postaju dio bogatog arhiva ULUPUH-a, kojima će se udruga u dobroj vjeri koristiti u promidžbene svrhe, kao i za potrebe stručnih osvrta i recenzija te znanstvenih pregleda.

 

Kontakti:
Branka Hlevnjak, kustosica izložbe, 098 224 042

Galerija ULUPUH (za tehnička pitanja oko prijave) – 01 481 3746, galerija-ulupuh@zg.t-com.hr