Natječaj: Dekonstrukcija – rok 15.10.

Poziv članovima Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetnički nakit za prijavu za sudjelovanje na bijenalnoj izložbi

„Dekonstrukcija”

Rok za prijavu: 15. listopad 2023., do ponoći

Inicijator i nositelj izložbe: ULUPUH-ova Sekcija za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita

Organizator: ULUPUH
Kustosica: Elizabeta Wagner

Selekcija radova: Lazer Rok Lumezi, Dunja Naerlović, Sonja Turner Fegić, Sabina Kolonić i kustosica Elizabeta Wagner

 

Prostor i vrijeme održavanja izložbe:

Galerija ULUPUH, Ilica 13, 10000 Zagreb

O točnom datumu izložbe autori će biti na vrijeme obaviješteni.

 

Koncepcija:

Teorija dekonstrukcije (J. Derrida) filozofski je koncept koji u svojoj suštini ima za cilj osloboditi mišljenje te na taj način otvoriti nove točke gledanja. Polazište koncepta je naša realnost koja je konstruirana, a to znači da se tada može i dekonstruirati analizom i stalnim propitivanjem (izvrtanjem) nametnutih normi. Prema teoriji dekonstrukcije, ono što je samo po sebi razumljivo je ono što sputava mišljenje dok je rezultat primjene teorije slobodno igranje, mijenjanje i uživanje u relativnosti.

Pozivaju se autori da izraze na sebi blizak ili svojstven način stav, mišljenje, proces kojim daje svoj doprinos propitivanju postavljenih konvencija što pridonosi karakteru beskonačnosti ovog koncepta; Dekonstruiranjem kroja, kanona, sustava, pretpostavljenih i/ili prihvaćenih percepcija, pravila svega oko nas i u nama. Dekonstruiranjem mentalnog, materijalnog, emotivnog dijela procesa stvaranja. Zauzimanjem stava da umjetnik može stvarati nove definicije i predlagati preispitivanje koncepta i sustava.

Uvjeti za prijavu:

  • prijaviti se mogu redovni članovi, počasni članovi i studenti pripravnici ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita, ukoliko su prethodno podmirili sve obveze prema ULUPUH-u, tj. članarine – za aktualno stanje pošaljite upit mailom na ulupuh@zg.t-com.hr
  • prijavljuju se recentni, neizlagani radovi nastali u posljednje dvije godine. Prihvaćaju se i stariji radovi, ako odgovaraju temi i ako do sada nisu bili izlagani u Hrvatskoj.
  • radovi će biti selektirani preko fotografija

Pojedini autor može prijaviti do 3 rada. ULUPUH ne preuzima obvezu produkcije i opreme radova za izložbu.

Način prijave:

Prijavljuje se elektronskim putem, najkasnije do 15. listopada 2023. godine do ponoći (nakon toga neće se više biti moguće prijaviti) – u tu svrhu treba:

  1. ispuniti online Prijavnicu (dostupna na poveznici: https://form.jotform.com/232012527283347 )
  2. na adresu ulupuh.ured2@gmail.com treba poslati fotografiju rada/radova – fotografije trebaju biti u jpeg formatu. Fotografiju koju želite da bude prezentirana u katalogu treba poslati sa naznakom “za katalog”, u rezoluciji već pripremljenoj za tisak: ne manjoj od 300 dpija. Molimo Vas da fotografiju imenujete istim nazivom kojeg ćete navesti u Prijavnici, kako bismo mogli povezati fotografiju i opis. Poruku naslovite „za Dekonstrukciju“. Fotografije odabranih radova biti će objavljene u katalogu izložbe.

 

Iznimno, samo oni autori koji prijavu i fotografije radova ne mogu poslati elektronskim putem, mogu ih dostaviti na CD-u i u pisanom obliku u Galeriju ULUPUH, Ilica 13, osobno ili zemaljskom poštom, da stignu do 13. listopada. Molimo Vas da tom obliku prijave pribjegnete samo ako nemate pristup računalu ili internetu, jer uvelike otežava obradu podataka.

O rezultatima žiriranja svi autori biti će obaviješteni mailom najkasnije do 30. listopada 2023.

Predajom prijavnice i slanjem fotografija autor jamči vlasništvo na svim pravima za njihovo objavljivanje. Ovom prijavom također svi autori, jednako kao i urednici i kustosi, primaju na znanje i odobravaju da svi ULUPUH-u predani materijali (fotografije i rukopisi) postaju dio bogatog arhiva ULUPUH-a, kojima će se udruga u dobroj vjeri koristiti u promidžbene svrhe, kao i za potrebe stručnih osvrta i recenzija te znanstvenih pregleda.

O dostavi i povratu radova za izložbu autori će biti na vrijeme obaviješteni.

Kontakti:
Elizabeta Wagner, elizabeta.wagner@gmail.com (za pitanja o koncepciji izložbe)

Galerija ULUPUH, 01 4813 746 (za tehnička pitanja oko prijavnice)