Natječaj: DRUGI ŽIVOT BILJAKA (rok 10.7.2024.)

Tematska žirirana izložba Sekcije za tekstilno stvaralaštvo ULUPUH-a

Rok za prijavu: 10.7.2024.

Kustosica izložbe: Ksenija Foretić

Autorica izložbe: Tatjana Grgurina Vučetić i Vesna Jakić

Prostor i vrijeme održavanja izložbe: Galerija ULUPUH, Ilica 13, Zagreb, 24.9.-7.10.2024.

 

Koncepcija izložbe

Skupna izložba Sekcije za tekstilno stvaralaštvo ističe povezanost biljaka i tekstila te slojevitost primjene biljaka u tekstilnom stvaralaštvu.

Veza biljaka i tekstila oduvijek je neraskidiva; biljke su sadržane u strukturi niti, nastalih od primjerice pamuka, lana, ramije, jute, konoplje, nekada kao jedini izvor sirovine, a danas su to omiljeni prirodni materijali koji  sadrže posebnu dozu udobnosti u korištenju. Svaka od biljaka pretvorena u niti tekstila ima svoj karakter, strukturu, boju, taktilnost. Potreba za višom razinom doživljaja, za estetikom, dovodi do tretiranja površine tekstila bojom. Povijesne lekcije opet upućuju na prirodni izvor bogatog kolorita, na biljke. Bojama prekrivamo cijelu tkaninu ili stvaramo uzorak, apliciramo motive, a usprkos utilitarnom karakteru i svakodnevnoj uporabi, odjevni su predmeti dio primijenjene umjetnosti I važan dio kulture života. Potreba za ukrašavanjem tekstila mnogo je više od puke dekorativnosti.

Cilj je izložbe predstaviti suvremene estetike tekstila uz primjenu biljaka na svim razinama. Uz oslanjanje na tradiciju potencijal dolazi i iz suvremenih praksi, znanstvenih spoznaja, ali i drugih kultura. Pristup temi ukljućuje i tkaninu kao podlogu i aplicirane motive, dok odjevne predmete koristimo kao slikarsko platno, neminovno uključujući i interakciju s funkcijom.

Intencija je predstavljanje radova u kojima je tekstil nastao nitima biljnog porijekla (pamuk, lan…) ili je oslikan biljnim motivima ili biljnim bojama ili je u obliku bilja.

Svaki član sekcije može prijaviti do 2 svoja referentna rada. Naglasak je na realiziranim radovima. Osim članova Sekcije za tekstilno stvaralaštvo biti će pozvani i gosti izlagači.

Kustos i autor izložbe odabrati će najbolje radove te zadržavaju pravo na odbijanje radova.

 

Prijava radova

Za sudjelovanje na izložbi autori se prijavljuju sukladno propozicijama ovog poziva. Prijaviti se mogu svi redovni članovi ULUPUH-a, počasni članovi i studenti-pripravnici. Redovni članovi ULUPUH-a mogu se prijaviti samo ako su prethodno podmirili sve obveze prema ULUPUH-u, tj. članarine – za aktualno stanje nazovite Tajništvo ULUPUH-a, na tel 01 4552 595, 01 4576 919, radnim danom između 10 i 13 sati, ili pošaljite upit e-mailom na ulupuh@zg.t-com.hr

Osim članova ULUPUH-a, pravo sudjelovanja će imati i gosti izlagači, profesionalni umjetnici i mladi, još ne dovoljno afirmirani umjetnici kao poticaj za daljnji rad i aktivno sudjelovanje na izložbama.

Pojedini autor može prijaviti do dva (2) rada.

Radovi se prijavljuju putem online Prijavnice dostupne na https://form.jotform.com/kreativci3/drugi-ivot-biljaka  te se dostavljaju: do 2 digitalne fotografije za svaki rad  (300 dpi) , dimenzije rada u cm (širina x dubina x visina), te željeni način prezentacije. Fotografije rada/radova slati na e-mail adresu ulupuh.ured2@gmail.com . Molimo Vas da fotografiju imenujete istim nazivom kojeg ćete navesti u Prijavnici, kako bismo mogli povezati fotografiju i opis. Fotografiju za katalog molimo nazvati „za katalog“. Poruku naslovite „DRUGI ŽIVOT BILJAKA“.

Predajom prijavnice i fotografija autor garantira vlasništvo na svim pravima za njihovo objavljivanje. Ovom prijavom također svi autori, jednako kao i urednici i kustosi, primaju na znanje i odobravaju da svi ULUPUH-u predani materijali (fotografije i rukopisi) postaju dio bogatog arhiva ULUPUH-a, kojima će se udruga u dobroj vjeri koristiti u promidžbene svrhe, kao i za potrebe stručnih osvrta i recenzija te znanstvenih pregleda.

Krajnji rok za prijavu je 10.7.2024. do ponoći (nakon toga roka neće se biti moguće prijaviti).

 

Rezultati žiriranja

Radovi će biti žirirani preko fotografija. Svi prijavljeni autori bit će obaviješteni mailom o rezultatima natječaja najkasnije do 19.7.2024.

Odabrani autori dostavljaju radove u galeriju i nakon izložbe otpremaju ih iz galerije o svome trošku (NAPOMENA: GALERIJA ULUPUH JE U PJEŠAČKOJ ZONI).

O vremenu i načinu dostave radova u galeriju autori će biti obaviješteni uz obavijest o rezultatima žiriranja.

Kontakt za eventualna pitanja uz temu izložbe: tgvucetic@gmail.com, ksenija.foretic@gmail.com