Natječaj: Emanacija prirode (ROK 15.9.2024.)

Tematska žirirana izložba Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita ULUPUH-a

Rok za prijavu: 15.9.2024.

Kustosica izložbe: Sonja Turner Fegić

Autorica koncepcije: Iva Körbler

Prostor i vrijeme održavanja izložbe: Galerija ULUPUH, Ilica 13, Zagreb, 29.10.-11.11.2024.

 

Koncepcija izložbe

Biljni, odnosno, vegetabilni motivi i ornamenti od pamtivijeka su prisutni umjetničkim radovima svih epoha, stilova i žanrova. Danas smo možda više nego ikada svjesni važnosti biljnog kraljevstva koje nas okružuje i daje nam život, što ne treba posebno pojašnjavati. Promatramo biljke, cvijeće, drveće oko sebe, često ih sadimo i njegujemo. Kroz njih dobivamo jednu drugačiju dimenziju ljepote. Što za vas u umjetničkom stvaranju znači biljni svijet i koliko mjesto zauzima u osmišljavanju radova? To ne mora kao doslovna i pomalo možda banalna asocijacija biti „samo“ poznato i raskošno cvijeće, možda vam veći fokus i inspiraciju pruža drveće, neko staro deblo obraslo mahovinom, delikatno lišće puzavica, paučinasti cvijet nekog samoniklog bilja, tanke peteljke biljki i voćki, neobično povrće, različiti oblici sjemenki. Ili općenito razmišljate o neobičnoj boji i obliku određenog lišća i latica… Kako god da osjećate i vidite biljne vrste, u radovima koji mogu biti realistično stilizirani ili apstraktni, dozvoljeno je u rad integrirati i dijelove prave prirode, poput komadića plemenitog, pronađenog drva, kestena, koštunjavog voća ili mahovine.

Izložbom se želi nastaviti proces etabliranja suvremenog stvaralaštva u području umjetničkog nakita. Cilj je predstaviti primjetno povećanje novih materijala, tehnika i metoda likovnog izražavanja autora Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita, te svježih rješenja i komparacija kako dizajnerskih tako i tehnologija izvedbi.

 

Svaki član sekcije može prijaviti do 3 svoja referentna rada ako čine cjelinu.

Kustos i autor izložbe odabrati će najbolje radove te zadržavaju pravo na odbijanje radova.

 

Prijava radova

Za sudjelovanje na izložbi autori se prijavljuju sukladno propozicijama ovog poziva. Prijaviti se mogu članovi ULUPUH-a Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita. Redovni članovi ULUPUH-a mogu se prijaviti samo ako su prethodno podmirili sve obveze prema ULUPUH-u, tj. članarine – za aktualno stanje nazovite Tajništvo ULUPUH-a, na tel 01 4552 595, 01 4576 919, radnim danom između 10 i 13 sati, ili pošaljite upit e-mailom na ulupuh@zg.t-com.hr

Pojedini autor može prijaviti do tri (3) rada ako čine cjelinu.

Radovi se prijavljuju putem online Prijavnice dostupne na  https://form.jotform.com/ulupuh/prijavnica-Emanacija-prirode te se dostavljaju: do 2 digitalne fotografije za svaki rad  (300 dpi) , dimenzije rada u cm (širina x dubina x visina), te željeni način prezentacije. Fotografije rada/radova slati na e-mail adresu ulupuh.ured2@gmail.com . Molimo Vas da fotografiju imenujete istim nazivom kojeg ćete navesti u Prijavnici, kako bismo mogli povezati fotografiju i opis. Fotografiju za katalog molimo nazvati „za katalog“. Poruku naslovite „Emanacija prirode“.

Predajom prijavnice i fotografija autor garantira vlasništvo na svim pravima za njihovo objavljivanje. Ovom prijavom također svi autori, jednako kao i urednici i kustosi, primaju na znanje i odobravaju da svi ULUPUH-u predani materijali (fotografije i rukopisi) postaju dio bogatog arhiva ULUPUH-a, kojima će se udruga u dobroj vjeri koristiti u promidžbene svrhe, kao i za potrebe stručnih osvrta i recenzija te znanstvenih pregleda.

Krajnji rok za prijavu je 15.9.2024. do ponoći (nakon toga roka neće se biti moguće prijaviti).

 

Rezultati žiriranja

Radovi će biti žirirani preko fotografija. Svi prijavljeni autori bit će obaviješteni mailom o rezultatima natječaja najkasnije do 25.9.2024.

Odabrani autori dostavljaju radove u galeriju i nakon izložbe otpremaju ih iz galerije o svome trošku (NAPOMENA: GALERIJA ULUPUH JE U PJEŠAČKOJ ZONI).

O vremenu i načinu dostave radova u galeriju autori će biti obaviješteni uz obavijest o rezultatima žiriranja.

Kontakt za eventualna pitanja uz temu izložbe: Iva Körbler lionessivy@gmail.com ili Sonja Turner Fegić sonja@stil.hr