NATJEČAJ: Estetika oblikovanja drva -produženo do 15.3.

Poziv članovima Sekcije za produkt dizajn ULUPUH-a na natječaj za izložbu

Estetika oblikovanja drva

tematska, žirirana izložba Sekcije za produkt dizajn ULUPUH-a

Rok za prijavu: srijeda, 15. ožujka 2023., do ponoći

Kustosica izložbe: Ksenija Foretić

Autorica izložbe: Ada Kezić

Prostor i vrijeme održavanja izložbe:

Galerija ULUPUH, Ilica 13, Zagreb; 12.5. – 25.5.2023.

Koncepcija izložbe:

ESTETIKA OBLIKOVANJA DRVA

Povezanost čovjeka s prirodom oduvijek je važna kategorija života, utječe pozitivno i na fizičko i na psihičko zdravlje.

U današnjem užurbanom načinu života doticaj s prirodom sve je teže ostvariti, ali to pokušavamo kompenzirati unošenjem određenih elemenata u naš životni prostor, predmetima koji su izrađeni od cjelovitog drva. Drvo kao jedan od najdragocijenijih i najpodatnijih materijala ima vrlo široku primjenu, od građevinskog materijala za izradu drvenih kuća, sjenica, ostalih drvenih konstrukcija poput mostova i sličnih struktura, do urbane opreme, namještaja, uporabnih predmeta za domaćinstvo, podnih i zidnih obloga i ostalih elemenata interijera. Nove tehnologije omogućavaju i na neki način nameću visoku estetiku oblikovanja drva, što podrazumijeva timski rad dizajnera, tehnologa, proizvođača. Naravno, ne smiju se zanemariti ni vješte ruke majstora koji tradicionalnim načinima obrade drva također oblikuju vrijedne i osebujne unikatne predmete.

Drvo je jedno od rijetkih materijala koje se može lako obnoviti, popraviti, reciklirati pogotovo ukoliko je završna obrada izvedena ekološkim premazima. Ovom izložbom želimo prikazati čudesan svijet raznih uporabnih predmeta od drva koji svojom estetikom, oblikovanjem i funkcijom zadovoljavaju najviše standarde. Prikazat će se radovi koji obuhvaćaju prethodno navedena različita područja, od prototipova, gotovih proizvoda do unikata. Svaki član sekcije može prijaviti do 3 svoja refrentna rada koji u svojoj izvedbi koristi drvo kao gradivni materijal u cjelosti ili djelomično, bez obzira na godinu realizacije. Naglasak je na realiziranim radovima koji su u proizvodnji. Također se mogu prikazati i prototipovi ili unikati, eventualno u obzir dolaze i prezentacije putem plakata (ili video prezentacije na LCDTV-u) ako radovi zbog svojeg volumena ne mogu biti izloženi u galeriji. S obzirom na veličinu galerije, pretpostavka je da se realno može izložiti do 30ak radova odnosno serijskih ili unikatnih proizvoda, prototipova, max. 10ak radova koji zbog svojih dimezija ili zato što su negdje postavljeni i u funkciji te ne mogu biti izloženi u fizičkom obliku prezentirani putem plakata ili video prezentacije.

Prijava radova:

Za sudjelovanje na izložbi autori se prijavljuju sukladno propozicijama ovog poziva. Prijaviti se mogu svi redovni članovi ULUPUH-a, počasni članovi i studenti-pripravnici. Redovni članovi ULUPUH-a mogu se prijaviti samo ako su prethodno podmirili sve obveze prema ULUPUH-u, tj. članarine – za aktualno stanje nazovite Tajništvo ULUPUH-a, na tel 01 4552 595, 01 4576 919, radnim danom između 10 i 13 sati, ili pošaljite upit mejlom na ulupuh@zg.t-com.hr

Osim članova Sekcije za produkt dizajn, pravo sudjelovanja će imati i gosti izlagači, profesionalni dizajneri i mladi, još ne dovoljno afirmirani produkt dizajneri kao poticaj za daljnji rad i aktivno sudjelovanje na izložbama i raznim dizajnerskim događanjima.

Pojedini autor može prijaviti do tri (3) rada.

Radovi se prijavljuju putem online Prijavnice dostupne na https://form.jotform.com/203483747115052 , te dostaviti: do 3 digitalne fotografije za svaki rad  (300 dpi) , dimenzije rada u cm (širina x dubina x visina), te željni način prezentacije. Fotografije rada/radova slati na email adresu ulupuh.ured2@gmail.com . Molimo Vas da fotografiju imenujete istim nazivom kojeg ćete navesti u Prijavnici, kako bismo mogli povezati fotografiju i opis. Fotografiju za katalog molimo nazvati „za katalog“. Poruku naslovite „Estetika oblikovanja drva“.

Predajom prijavnice i fotografija autor garantira vlasništvo na svim pravima za njihovo objavljivanje. Ovom prijavom također svi autori, jednako kao i urednici i kustosi, primaju na znanje i odobravaju da svi ULUPUH-u predani materijali (fotografije i rukopisi) postaju dio bogatog arhiva ULUPUH-a, kojima će se udruga u dobroj vjeri koristiti u promidžbene svrhe, kao i za potrebe stručnih osvrta i recenzija te znanstvenih pregleda.

 

Krajnji rok za prijavu je srijeda, 15. ožujka 2023. do ponoći (nakon toga roka neće se biti moguće prijaviti).

 

Rezultati žiriranja

Radovi će biti žirirani preko fotografija. Svi prijavljeni autori bit će obaviješteni mailom o rezultatima natječaja najkasnije do 2. travnja 2023.

Odabrani autori dostavljaju radove u galeriju i nakon izložbe otpremaju ih iz galerije o svome trošku (NAPOMENA: GALERIJA ULUPUH JE U PJEŠAČKOJ ZONI). O vremenu i načinu dostave radova u galeriju autori će biti obaviješteni uz obavijest o rezultatima žiriranja.

 

ROKOVI:

  • Prijava: 15. ožujka 2023., do ponoći. Nakon tog roka prijave više nisu moguće.
  • Prijavljeni autori bit će obaviješteni mailom o rezultatima natječaja najkasnije do 2. travnja 2023.

 

Veselimo se Vašem sudjelovanju!  Zajedno smo jači i vidljiviji!

Ada Kezić,

predsjednica Sekcije za produkt dizajn

Kontakt za eventualna pitanja uz temu izložbe: ada.kezic@gmail.com