NATJEČAJ: Homo KIBORG -rok 15.9. do ponoći

Poziv članovima Sekcije za keramiku, porculan i staklo ULUPUH-a za prijavu za sudjelovanje na tematskoj, selektiranoj izložbi
 
Homo KIBORG
 

Prostor održavanja: Galerija ULUPUH, Ilica 13/1. kat
Vrijeme održavanja: 4.11.-17.11.2022.

Rok za prijavu 15.9.2022.
 

Autorica koncepcije: Snježana Pokos-Vujec

Kustosica: Maša Štrbac

Koncepcija
Ljudsko biće uvijek je težilo besmrtnosti. Religijska obećanja o vječnom životu nakon smrti tijela već se stoljećima ne ostvaruju. Znanost i tehnika nude realna rješenja. Kibernetičko tijelo može se unedogled popravljati, a mozak učitan na sučelje računala potvrđivat će identitet postavljenog bića. Roboti su svuda oko nas. A što kada robot postane dio čovjeka? Kada tehnologija poboljša ili pojača čovjekove prirodne mogućnosti? Gubi li Homo sapiens utrku s tehnološkim razvojem? Može li čovjek kreirati umjetni um, a ostati u kontroli nad njim, što će se  dogoditi ako računala i roboti postanu inteligentniji od čovjeka? Osnovna etička dilema je do koje se mjere smije zadirati u ljudsko tijelo kako bi mu se pružila pomoć vraćanjem izgubljenih funkcija, a da se istovremeno bitno ne promijeni njegovu prirodnost različitim oblicima umjetnog poboljšanja i dodavanjem funkcija koje tijelo izvorno ne posjeduje.
Društveno-humanističke provjere tehničkih rješenja su nužnost, a uloga suvremene umjetnosti je da istražuje i eksperimentira s namjerom da shvati što se događa kad se ljudski um osamostaljuje od tijela. Ljudi nisu više određeni samo biološkom strukturom, nego i tehnologijom.
Robot jest osoba? Kiborg, android? Ima mogućnost mišljenja. Umjetna intuicija je već naslućena. Hoće li moći osjećati? Pozivamo članove Sekcije da zabilježe i interpretiraju svoje odnos prema homo KIBORGU kao simbolu brzo napredujućih tehnologija koje utječu na život čovjeka. Ideja je na izložbi predstaviti radove koji bi, uvećani, jednog dana mogli stajati u javnom prostoru ili u atriju/dvorištu neke ustanove obrazovnog ili kulturnog tipa (npr muzeja, parka i sl), te vas pozivamo da pri osmišljavanju rada vodite računa da može slobodno stajati u prostoru. U galeriji bi se izložile njihove umanjene verzije, prototipi, čija baza ne bi smjela biti veća od 50×50 cm.

Štivo za preporuku kao uvod u temu: Hana Omrčen: Antropologija kiborga – https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:131:708217

Uvjeti za prijavu:
– prijaviti se mogu redovni i počasni članovi ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo
– redovni članovi ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo mogu se prijaviti samo ako su prethodno podmirili sve obveze prema ULUPUH-u, tj. članarine – za aktualno stanje nazovite Tajništvo ULUPUH-a, poslovnu tajnicu Ivanu Musić, na tel 01 4552 595, 01 4576 919, radnim danom između 10 i 13 sati, ili pošaljite upit mejlom na ulupuh@zg.t-com.hr
– mogu se prijaviti recentni radovi nastali u 2021. ili 2022. godini, neizlagani u Hrvatskoj
– radovi koji se prijavljuju bit će selektirani
– Umjetnički savjet Sekcije zadržava pravo upućivanja poziva gostima/umjetnicima-keramičarima za sudjelovanje na izložbi. Pozvani gosti- umjetnici ne podliježu selekciji.
– pojedini autor može prijaviti do 3 rada, osnove ne veće od 50 x 50 cm. ULUPUH ne preuzima obvezu produkcije i opreme radova za izložbu.

Način prijave:
Prijavljuje se elektronskim putem, najkasnije do 15.9.2022. godine, do ponoći (nakon toga neće se više biti moguće prijaviti) – u tu svrhu treba:

– ispuniti online Prijavnicu (dostupna na poveznici https://form.jotform.com/ulupuh.ured2/homo-kiborg )

na adresu ulupuh.ured2@gmail.com treba poslati fotografiju rada/radova – fotografije trebaju biti u jpg formatu, u rezoluciji već pripremljenoj za tisak: ne manjoj od 300 dpija. Radovi trebaju biti snimljeni iz najmanje tri osnovna kuta gledanja. Molimo Vas da fotografiju imenujete istim nazivom kojeg ćete navesti u Prijavnici, kako bismo mogli povezati fotografiju i opis. Poruku naslovite „za Homo KIBORG“.

Iznimno, samo oni autori koji prijavu i radove ne mogu poslati elektronskim putem, mogu ih dostaviti na CD-u i u pisanom obliku u Galeriju ULUPUH, Ilica 13/ 1. kat, Zagreb, osobno ili zemaljskom poštom, da stignu do 15.9.2022. Molimo Vas da tom obliku prijave pribjegnete
samo ako nemate pristup računalu ili internetu, jer uvelike otežava obradu podataka.

Radovi će biti selektirani preko fotografija te će svi autori o rezultatima biti obaviješteni mailom, najkasnije do 15.10.2022. godine.

Predajom prijavnice i slanjem fotografija autor garantira vlasništvo na svim pravima za njihovo objavljivanje. Ovom prijavom također svi autori, jednako kao i urednici i kustosi, primaju na znanje i odobravaju da svi ULUPUH-u predani materijali (fotografije i rukopisi) postaju

dio bogatog arhiva ULUPUH-a, kojima će se udruga u dobroj vjeri koristiti u promidžbene svrhe, kao i za potrebe stručnih osvrta i recenzija te znanstvenih pregleda.

Autori dostavljaju radove u galeriju i nakon izložbe otpremaju ih iz galerije o svom trošku. O vremenu i načinu dostave radova u galeriju autori će biti naknadno obaviješteni.