Natječaj: Nacionalna baština – Licitar – rok 20.9. do ponoći

Poziv članovima  ULUPUH-a za prijavu za sudjelovanje na bijenalnoj, selektiranoj izložbi:

Nacionalna baština – Licitar
Radi novog datuma održavanja tradicionalne manifestacijske izložbe zagrebačkog salona rok za prijavu promijenjen je do 20.9. do ponoći.

Autorica koncepcije, kustosica izložbe i autorica likovnog postava: 
Ivana Bakal
Žiri za odabir radova: Ivana Bakal, Višnja Slavica Gabout, Branka Hlevnjak
Prostor i vrijeme održavanja izložbe: Galerija ULUPUH, Ilica 13 / 1. kat, 10000 Zagreb; od 5. do 19. listopada 2023.

Koncepcija izložbe:

Za peto izdanje izabran je Licitar kao motiv u tekstilu, odjeći, kiparstvu nakitu, fotografiji, kazalištu, keramici, ilustraciji, multimediji i dr. “Tradicija izrade licitara započinje još u srednjem vijeku, napose 16. i 17. st., kada su se u brojnim europskim samostanima spremali kolači uz pomoć bogato ukrašenih drvenih kalupa. Takav je način izrade kolača ubrzo prerastao u obrt, koji se postupno proširio i u druga područja središnje Europe, kada dolazi i u panonske krajeve Hrvatske. U 18. i 19. stoljeću, u gradovima Zagrebu, Karlovcu, Koprivnici, Samoboru, Varaždinu i dr., licitari su bili ugledni obrtnici, a njihovi proizvodi omiljeni na proštenju među svim staležima. Majstori medičarskog obrta bave izradom proizvoda od tijesta i voska – licitara, medenjaka… Licitar je šareno ukrašeni kolač od medenoga tijesta. Njegova se tajna izrade čuva u krugu obiteljskog obrta medičara središnje i nizinske Hrvatske. Iako je u cijelosti spravljen od jestivih sastojaka, ponajprije donosi radost očima i duši. Tradicionalno je žarko crvene boje, a proizvodi se u različitim oblicima i veličinama, omiljen je ukras božićnih jelki hrvatskih domova, a oni veći, namijenjeni su darivanju bližnjih povodom posebnih prigoda.“ (www.licitar.hr)

Licitari su prerasli u naš jedinstven simbol, a potvrda tomu su i nastojanja hrvatske Vlade za uvrštavanje licitara na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Prispjele radove selektirati će žiri u sastavu: Ivana Bakal, Višnja Slavica Gabout i Branka Hlevnjak.

Cilj projekta/izložbe je aktivno uključivanje ULUPUH-a u kreativnu i kulturnu industriju povezivanjem sa svim potrebnim segmentima za izradu i plasman umjetnina suradnjom s partnerima iz turističkog i gospodarskog sektora.

 

Prijava radova:

Za sudjelovanje na izložbi autori se prijavljuju sukladno propozicijama ovog poziva. Prijaviti se mogu svi redovni članovi ULUPUH-a, počasni članovi i studenti-pripravnici. Redovni članovi ULUPUH-a mogu se prijaviti samo ako su prethodno podmirili sve obveze prema ULUPUH-u, tj. članarine – za aktualno stanje nazovite Tajništvo ULUPUH-a, na tel 01 4552 595, 01 4576 919, radnim danom između 10 i 13 sati, ili pošaljite upit mejlom na ulupuh@zg.t-com.hr

Kustosica izložbe, u dogovoru s članovima žirija, zadržava pravo poziva istaknutih autora koji nisu članovi udruge da sudjeluju na izložbi.

Pojedini autor može prijaviti do tri (3) rada. Imajte na umu da je prostor Galerije ULUPUH relativno mali za ovakve skupne izložbe na kojima može sudjelovati do 30 autora – prijavite radove koji neće zauzeti prevelik prostor.

Radovi se prijavljuju putem online Prijavnice dostupne na https://form.jotform.com/231983594477372

Na adresu ulupuh.ured2@gmail.com  treba poslati fotografiju rada/radova  – fotografije trebaju biti u jpeg formatu, u rezoluciji već pripremljenoj za tisak: ne manjoj od 300 dpija. Molimo Vas da fotografiju imenujete istim nazivom kojeg ćete navesti u Prijavnici, kako bismo mogli povezati fotografiju i opis. Poruku naslovite „za Nacionalnu baštinu“.

Predajom prijavnice i fotografija autor garantira vlasništvo na svim pravima za njihovo objavljivanje. Ovom prijavom također svi autori, jednako kao i urednici i kustosi, primaju na znanje i odobravaju da svi ULUPUH-u predani materijali (fotografije i rukopisi) postaju dio bogatog arhiva ULUPUH-a, kojima će se udruga u dobroj vjeri koristiti u promidžbene svrhe, kao i za potrebe stručnih osvrta i recenzija te znanstvenih pregleda.

Krajnji rok za prijavu je srijeda, 20. rujna 2023. do ponoći (nakon toga roka neće se biti moguće prijaviti).

Rezultati žiriranja

Radovi će biti žirirani preko fotografija. O rezultatima autori će biti obaviješteni mailom, najkasnije do 1. listopada 2023. Odluke žirija su konačne i neopozive te se na njih ne može žaliti.

ULUPUH ne preuzima obvezu produkcije radova za izložbu. Odabrani autori dostavljaju radove u galeriju i nakon izložbe otpremaju ih iz galerije o svome trošku. O vremenu i načinu dostave radova u galeriju autori će biti obaviješteni uz obavijest o rezultatima žiriranja.

 

Veselim se suradnji!
Ivana Bakal, kustosica izložbe

 

Kontakt za eventualna pitanja uz temu izložbe:  Ivana Bakal, 095 8666 738, ivanabakal@gmail.com

Kontakt za tehnička pitanja oko prijavnice: Galerija ULUPUH, 01 4813 746, galerija-ulupuh@zg.t-com.hr