Natječaj: Nebo – rok za prijavu produžen do 1. studenog (do ponoći)

Poziv članovima Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita za prijavu za sudjelovanje na izložbi

Nebo
selektirana tematska izložba umjetničkog nakita

Rok za prijavu:  ponedjeljak, 1. studeni 2021., do ponoći

Rok za prijavu produžen je radi promjene datuma izložbe (6.12.-18.12.2021.)

Inicijator i nositelj izložbe: ULUPUH-ova Sekcija za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita

Organizator: ULUPUH

Autorica koncepcije i kustosica: Branka Hlevnjak

Selekcija radova: Branka Hlevnjak, Mario Beusan, Luka Petrinjak, Marko Horvat i predsjednik ili potpredsjednik Sekcije

 

Prostor i vrijeme održavanja izložbe:

Zagreb, Galerija ULUPUH, Ilica 13, 6.12.-18.12.2021.

 

Koncepcija:

Na dnevnom nebu za vedrih dana u jarkom plavetilu bijeli oblaci oblikuju promjenjive slike likova iz bajki i priča plutajući tako i mijenjajući oblik kao na filmu. Tako nebo postaje ekran u koji gledamo s divljenjem, i kada su to boje jutra ili sumraka, i kada iz njega sijevaju munje ili se široko u nebu rasprostrla često dvostruka duga. Nebo je čarobno noću s treperavim zvijezdama ili s Mjesecom koji nas prati na našem zemaljskom putovanju svemirom. Noć vabi dubinom mraka i dalekim sićušnim, gustim svjetlima, budeći u nama osjećaje da u tom beskraju nismo sami. Mjesečina priziva erotiku. Već od davnine Stonehenge je građen kao kalendar koji mjeri zemaljsko i nebesko vrijeme. I zigurati su imali opservatorije za precizno praćenje neba. Nebeski kalendar poznajemo kroz zodijak. Sumerani su vladali sa bikom, kratko bio je tu i jarac, a onda je s ribom došlo kršćanstvo. Sve je to odavno upisano u nakitu. U kojem smo nebeskom vremenu 2020.? Nakit nije samo ukras tijela, on je oduvijek bio i amajlija, čuvar naših srdaca, simulator sreće, nositelj uspomena, oznaka pripadnosti, izraz karaktera, magija zavođenja. Nakit za dan i nakit za noć suptilni su komunikacijski signali. Od neba primljeni, nebu odaslani. S radošću svečanosti koju nam nakit podaruje u svakom danu.

 

Uvjeti za prijavu:

  • prijaviti se mogu redovni članovi ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita, ukoliko su prethodno podmirili sve obveze prema ULUPUH-u, tj. članarine – za aktualno stanje pošaljite upit mejlom na ulupuh@zg.t-com.hr
  • prijavljuju se recentni, neizlagani radovi nastali u posljednje dvije godine. Prihvaćaju se i stariji radovi, ako odgovaraju temi i ako do sada nisu bili izlagani u Hrvatskoj.
  • radovi će biti selektirani preko fotografija jer organizator nije u mogućnosti osigurati čuvanje radova do otvaranja izložbe.

Pojedini autor može prijaviti do 3 rada. ULUPUH ne preuzima obvezu produkcije i opreme radova za izložbu.

Način prijave:

Prijavljuje se elektronskim putem, najkasnije do 1. studenog 2021. godine do ponoći (nakon toga neće se više biti moguće prijaviti) – u tu svrhu treba:

  1. ispuniti online Prijavnicu (dostupna na poveznici: https://form.jotform.com/prijavnice/prijavnica-za-izlobu-nebo )
  2. na adresu ulupuh.ured2@gmail.com treba poslati fotografiju rada/radova. Fotografiju koju želite da bude prezentirana u katalogu treba poslati sa naznakom “za katalog”, u rezoluciji već pripremljenoj za tisak: ne manjoj od 300 dpija. Kod prostornih radova potrebno je da budu snimljeni iz najmanje tri osnovna kuta gledanja. U slučaju potrebe, uz fotografiju rada možete priložiti skice. Molimo Vas da fotografiju imenujete istim nazivom kojeg ćete navesti u Prijavnici, kako bismo mogli povezati fotografiju i opis. Poruku naslovite „za Nebo“. Fotografije odabranih radova biti će objavljene u katalogu izložbe.

 

Iznimno, samo oni autori koji prijavu i fotografije radova ne mogu poslati elektronskim putem, mogu ih dostaviti na CD-u i u pisanom obliku u Galeriju ULUPUH, Ilica 13, osobno ili zemaljskom poštom, da stignu do 29. listopada. Molimo Vas da tom obliku prijave pribjegnete samo ako nemate pristup računalu ili internetu, jer uvelike otežava obradu podataka.

 

O rezultatima žiriranja svi autori biti će obaviješteni mejlom najkasnije do 15. studenog.

 

Ukoliko će za realizaciju reprezentativnijeg izložbenog kataloga biti potrebna donacija samih autora izlagača, o tome ćemo Vas izvijestiti uz obavijest o rezultatima žiriranja.

 

Predajom prijavnice i slanjem fotografija autor jamči vlasništvo na svim pravima za njihovo objavljivanje. Ovom prijavom također svi autori, jednako kao i urednici i kustosi, primaju na znanje i odobravaju da svi ULUPUH-u predani materijali (fotografije i rukopisi) postaju dio bogatog arhiva ULUPUH-a, kojima će se udruga u dobroj vjeri koristiti u promidžbene svrhe, kao i za potrebe stručnih osvrta i recenzija te znanstvenih pregleda.

 

Autori dostavljaju radove u galeriju i nakon izložbe otpremaju ih iz galerije o svom trošku. Svi će autori biti detaljno upućeni u način dostave najkasnije tri tjedna prije otvorenja izložbe.

ROKOVI:

  • Prijava do 1. studenog 2021.
  • Rezultati žiriranja do 15. studenog 2021. putem maila

Kontakti:
Branka Hlevnjak, 098 224 042, brankahlevnjak@gmail.com (za pitanja o koncepciji izložbe)

Galerija ULUPUH, 01 4813 746 (za tehnička pitanja oko prijavnice)