NATJEČAJ: Pro ART 2023

POZIV NA SUDJELOVANJE NA BIJENALU PRIMIJENJENE FOTOGRAFIJE

Pro ART 2023

BIJENALNA ŽIRIRANA IZLOŽBA SEKCIJE ZA FOTOGRAFIJU ULUPUH-a

Poziv članovima Sekcije za fotografiju ULUPUH-a za sudjelovanje i prijavu radova na bijenalu žiriranu izložbu primijenjene fotografije : komercijalne, proizvodne, reklamne, promotivne, medijske

Organizator: Sekcija za fotografiju ULUPUH-a

Predsjednik: Janko Belaj

Potpredsjednik: Anto Magzan

Umjetnički savjet: Miro Martinić, Dag Oršić, Saša Ćetković

Kustos: Draženka Jalšić Ernečić

Stručni žiri: Draženka Jalšić Ernečić, Elizabeta Wagner, Davor Bruketa

Prostor: Galerija ULUPUH, Ilica 13, Zagreb

Rok za prijavu: 27.2. ponedjeljak do ponoći

Objava rezultata: 7.3. ponedjeljak

Trajanje natječaja: 7. – 27.2.2023.

Trajanje izložbe: 6. – 19.4.2023.

Otvorenje: 6.4. (četvrtak) u 19 sati

 Koncepcija:

DRUGI ProART 2023. je bijenalna žirirana izložba Sekcije za fotografiju koja slijedi tradiciju ULUPUH-ovih bienalnih izložbi primijenjene i komercijalne fotografije čiji je idejni začetnik profesionalni fotograf Alan Matuka. Kustos i izbornik radova u suradnji s Umjetničkim savjetom fotografske sekcije postavlja aktualni okvir teme i pitanja suvremene fotografske prakse u medijskom prostoru i realnom sektoru u kojima su primijenjena fotografija i uloga profesionalnog fotografa posebno važni. Primijenjena fotografija u realnom sektoru tema je koja pokriva najšire polje djelovanja okvirna je tema bijenalne izložbe kojoj je cilj izdvojiti najuspješnije fotografske kampanje. Naglasak je stavljen na umjetnički aspekt komercijalne i promotivne fotografije kojom naručitelji komuniciraju u tiskanim i digitalnim medijima. Odabirom stručnog žirija izložbe nastoje se istaknuti umjetnički dosezi i raznovrsnost primijenjene fotografske produkcije snimljene u proteklom dvogodišnjem razdoblju, od 2021. do 2023. godine.

Opširnije (iz koncepcije kustosa):

MEDIJ FOTOGRAFIJE je središnji alat komercijalnog oglašavanja u kojem je slika (fotografija) nositelj jasne i brze komunikacije koja je osnova uspješnog oglašavanja i poslovanja. Važnost fotografije u medijskom, grafičkom i produkt dizajnu nezaobilazna je činjenica, a profesionalni fotograf dio je umjetničkog, marketinškog, agencijskog, odnosno komunikacijskog tima u kojem koegzistira i doprinosi svojom umjetničkom vizijom na zadanu temu, što je ponekad izuzetno zahtjevno. U projektu se kroz izložbu fotografija i realiziranih programa i kampanja, prikazuje pristup primijenjenoj fotografiji.

TRŽIŠTE FOTOGRAFIJE u svijetu komunikacije i oglašavanja danas je posebno kompleksno, stoga produkt fotografija kao specijalna grana primijenjene fotografije mora koegzistirati uz različite struke: agencijske, umjetničke, komunikacijske i/ili društveno-humanističke. Programska namjera je predstaviti recentne fotografije i njihovu najuspješniju primjenu u korporativnom, komercijalnom i nekomercijalnom sektoru. Pitanje potražnje i načina angažiranja fotografa te odnos između fotografa, naručitelja, agencije i potrošača kao krajnjeg korisnika važni su baš kao i mjesto primijenjene fotografije i fotografa u timu stručnjaka za marketing, dizajnera, tipografa, obraćajući pažnju na ulogu i analizu autorske fotografije.

KUSTOSKI KONCEPT preispituje odnos komercijalne i nekomercijalne fotografije u kojoj fotograf kao dio tima komunicira, oglašava, reklamira ili prodaje – proizvod ili robnu marku, stil ili način života, vizualnu priču, ideologiju ili ideju. Naglasak je stavljen na umjetnički doseg fotografske slike i krajnji proizvod u kojem je fotografija primijenjena uz unaprijed zadanu temu i sadržaj. Primijenjena fotografija u svojoj je osnovi komercijalna, nije uvijek korporativna i agencijska, visina ulaganja često ovisi o profitnom i neprofitnom sektoru, naručitelju fotografije i njezinoj primjeni. Pitanje komercijalnosti primijenjene fotografije danas je vrlo slojevito, no uvijek se svodi na pitanje načina na koji komuniciramo fotografskom slikom.

Uvjeti prijave:

Prijaviti se mogu redovni članovi ULUPUH-a, počasni članovi i studenti-pripravnici. Autori mogu biti pozvani na poziv kustosa. Redovni članovi/ce mogu se prijaviti samo ako su prethodno podmirili sve obveze prema ULUPUH-u, tj. članarine – za aktualno stanje nazovite Tajništvo ULUPUH-a, poslovnu tajnicu Ivanu Musić, na tel 01 4552 595, 01 4576 919, radnim danom između 10 i 13 sati, ili pošaljite upit e-mailom na ulupuh@zg.t-com.hr.

Mogu se prijaviti radovi koji nastali u dvogodišnjem razdoblju 2021. – 2023.

Svaki autor može prijaviti do 3 rada.

ULUPUH ne preuzima obvezu produkcije radova za izložbu.

Način prijave:

Prijavljuje se elektronskim putem, najkasnije do ponedjeljka 27. veljače 2023. do ponoći na adresi:https://form.jotform.com/230393610415044

Na adresu ulupuh.ured2@gmail.com treba poslati fotografiju rada/radova – fotografije trebaju biti u jpeg formatu, u rezoluciji već pripremljen za tisak, 2000 piksela po dužoj stranici. Molimo Vas da fotografiju imenujete istim nazivom kojeg ćete navesti u Prijavnici, kako bismo mogli povezati fotografiju i opis. Poruku naslovite za ProART 2023

Radovi će biti odabrani žiriranjem te će svi autori o rezultatima biti obaviješteni elektronskom poštom najkasnije do 7. ožujka 2023.

Kontakti i pitanja:

Draženka Jalšić Ernečić djalsic1@gmail.com +385 99 449 4710

Miro Martinić miro.martinic@gmail.com +385 95 915 6707

Pitanja u vezi prijave i tehnička pitanja:

Bella Rupena ulupuh@gmail.com +385 91 555 6222