Natječaj: RECYCLED (Rok: 11.3.)

Poziv svim članovima ULUPUH-a na natječaj za izložbu

RECYCLED
tematska, žirirana izložba Sekcije za produkt dizajn ULUPUH-a

Rok za prijavu: utorak, 11. ožujka 2024., do ponoći

Kustosica izložbe: Ksenija Foretić
Autorica izložbe: Ada Kezić

Prostor i vrijeme održavanja izložbe: Galerija ULUPUH, Ilica 13, Zagreb; 24.4. – 9.5.2024.

Koncepcija izložbe: RECYCLED

Ova skupna izložba posvećena je održivom dizajnu, promišljanjima dizajnera i umjetnika (kreativne industrije) u osvještavanju važnosti ekoloških principa tijekom životnog ciklusa proizvoda – od ideje i stvaranja do neminovnog starenja. Uključivanjem ekološke komponente u čitav životni vijek  proizvod dobiva dodatnu vrijednost. Briga o održivom razvoju i respekt prema okruženju počinje već od ideje, nastavlja se u primjeni sirovine, odabirom ekoloških materijala kao što su drvo, metal, kamen, papir ili recikliranjem, načinom proizvodnje, transporta, vijeka i načina upotrebe pa sve do ponovnog recikliranja.

Intencija je predstavljanje proizvoda koji su nastali uporabom ekoloških ili reciklažnih materijala ili pak već dotrajalih proizvoda koji su adekvatnom intervencijom dobili novu funkciju ili novu estetiku. Ovom izložbom bismo uključili i ostale članove ULUPUH-a (osim sekcije za produkt dizajn) jer svaka sekcija zasigurno promišlja u duhu današnjeg doba o održivosti i ekološkom dizajnu. (npr. sekcije za tekstilni dizajn, arhitekturu, restauratorstvo i sl.) Željeli bismo potaknuti i inspirirati publiku da živi i djeluje po principima održivosti.

Svaki član sekcije može prijaviti do 3 svoja refrentna rada koje se temelje na načelima održivog dizajna, bez obzira na godinu realizacije. Naglasak je na realiziranim radovima, a mogu se prikazati i prototipovi ili unikati, ali i koncepti putem prezentacije na LCDTV-u i plakatu.  S obzirom na veličinu galerije, pretpostavka je da se realno može izložiti do 30ak radova odnosno serijskih ili unikatnih proizvoda, prototipova,  max. 10ak koncepata odnosno proizvoda koji zbog svojih dimezija ili zato što su negdje postavljeni i u funkciji ne mogu biti izloženi u fizičkom obliku. Osim članova Sekcije za produkt dizajn, biti će pozvane i ostale sekcije te eventualno gosti izlagači.

Kustos i autor izložbe odabrati će najbolje radove te zadržavaju pravo odbijanje radova ukoliko broj prijavljenih radova premaši  mogućnost  izlaganja u galeriji.

Prijava radova:

Za sudjelovanje na izložbi autori se prijavljuju sukladno propozicijama ovog poziva. Prijaviti se mogu svi redovni članovi ULUPUH-a, počasni članovi i studenti-pripravnici. Redovni članovi ULUPUH-a mogu se prijaviti samo ako su prethodno podmirili sve obveze prema ULUPUH-u, tj. članarine – za aktualno stanje nazovite Tajništvo ULUPUH-a, na tel 01 4552 595, 01 4576 919, radnim danom između 10 i 13 sati, ili pošaljite upit e-mailom na ulupuh@zg.t-com.hr

Osim članova ULUPUH-a, pravo sudjelovanja će imati i gosti izlagači, profesionalni dizajneri i mladi, još ne dovoljno afirmirani produkt dizajneri kao poticaj za daljnji rad i aktivno sudjelovanje na izložbama i raznim dizajnerskim događanjima.

Pojedini autor može prijaviti do tri (3) rada.

Radovi se prijavljuju putem online Prijavnice dostupne na https://form.jotform.com/203483747115052 , te dostaviti: do 3 digitalne fotografije za svaki rad  (300 dpi) , dimenzije rada u cm (širina x dubina x visina), te željni način prezentacije. Fotografije rada/radova slati na e-mail adresu ulupuh.ured2@gmail.com . Molimo Vas da fotografiju imenujete istim nazivom kojeg ćete navesti u Prijavnici, kako bismo mogli povezati fotografiju i opis. Fotografiju za katalog molimo nazvati „za katalog“. Poruku naslovite „RECYCLED“.

Predajom prijavnice i fotografija autor garantira vlasništvo na svim pravima za njihovo objavljivanje. Ovom prijavom također svi autori, jednako kao i urednici i kustosi, primaju na znanje i odobravaju da svi ULUPUH-u predani materijali (fotografije i rukopisi) postaju dio bogatog arhiva ULUPUH-a, kojima će se udruga u dobroj vjeri koristiti u promidžbene svrhe, kao i za potrebe stručnih osvrta i recenzija te znanstvenih pregleda.

Krajnji rok za prijavu je utorak, 11. ožujka 2024. do ponoći (nakon toga roka neće se biti moguće prijaviti).

Rezultati žiriranja

Radovi će biti žirirani preko fotografija. Svi prijavljeni autori bit će obaviješteni mailom o rezultatima natječaja najkasnije do 15.ožujka 2024.

Odabrani autori dostavljaju radove u galeriju i nakon izložbe otpremaju ih iz galerije o svome trošku (NAPOMENA: GALERIJA ULUPUH JE U PJEŠAČKOJ ZONI). O vremenu i načinu dostave radova u galeriju autori će biti obaviješteni uz obavijest o rezultatima žiriranja.

Kontakt za eventualna pitanja uz temu izložbe: ada.kezic@gmail.com